HTML5, JavaScript-engines en meer

Bouweenpc 17 februari 2011 0 Bron:
Inleiding

We weten allemaal dat Internet Explorer langzaam is, en Firefox sneller. Dat was een paar jaar geleden inderdaad zo. Nu zitten we in rumoerige tijden, de tijden dat Internet Explorer elke maand een procentje marktaandeel verliest en Firefox ook niet meer stijgt. Nieuwe spelers, zoals onder andere Chrome, komen op. Ook komt Microsoft binnenkort met de negende versie van Internet Explorer, waarvan de Release Candidate al beschikbaar is. Ook Firefox 4 is inmiddels al bij de elfde bèta aanbeland, en dus bijna klaar voor release. Hoog tijd voor een browsertest waarin de nadruk ligt op hardware acceleratie en HTML5. Welkom bij de browsertest anno 2011!

Microsoft
Netscape leek niet meer te verslaan. Microsoft bedacht de – later bestrafte – strategie om haar browser mee te leveren met Windows. Daarna werd een lange tijd stil, bijna iedereen gebruikte Internet Explorer. Toen Mozilla met Firefox kwam, barstte de browsermarkt open. Microsoft moest doorontwikkelen, en introduceerde Internet Explorer 7 en 8. Behalve een wat hipper uiterlijk kwam het niet tot echte vernieuwingen; de webstandaarden werden nog steeds niet nageleefd en ook zat er een grote periode tussen de IE-versies. Met Internet Explorer 9 wil Microsoft een nieuwe weg inslaan. HTML 4.0.1 was na meer dan tien jaar aan vervanging toe, HTML5 werd al ondersteund door concurrenten. Internet Explorer 9 bevat alles wat je van een moderne browser mag verwachten; HTML5, hardware acceleratie, een snelle(re) JavaScript-engine en doet mee met de trend van compactere en gebruiksvriendelijkere interfaces, inclusief de verplaatsing van de tabbladen naar de bovenkant.


Mozilla
Toen Google Chrome uitkwam, begon het er slecht uit te zien voor Mozilla, ontwikkelaar van Firefox. Chrome snoepte niet alleen marktaandeel af van Internet Explorer, maar ook Firefox moest eraan geloven. Met Firefox 4, waar de elfde bèta van uitgekomen is, volgt Mozilla de door Chrome ingezette trend van compactere browsers. Linksboven zien we de Firefox-knop, waarachter alle opties en functies verborgen zijn. Ook zijn de tabbladen naar de bovenkant verhuisd. De “stoppen” en “vernieuwen” knoppen zijn geïntegreerd in één knop, rechts van de adresbalk. Naast vorige en volgende, de home-knop en de favorieten-knop, is er weinig meer te bekennen in de standaardinterface. HTML5 is flink verbeterd ten opzichte van Firefox 3.6 en ook de JavaScript-engine is weer een stukje sneller.


Google
Hoewel Google Chrome nog geen drie jaar op de markt is, heeft het al versienummer elf bereikt. Chrome was de grondlegger van de nieuwe, compactere interface en draait op dezelfde engine als Safari (WebKit). Op Chrome is zelfs een besturingssysteem gebaseerd: Chrome OS, waarin alles draait om snelheid, eenvoudigheid en web apps. Chrome is net als Firefox volledige open source en gebaseerd op het Chromium-project. Het kent sandboxed versies van Flash en een ingebouwde PDF-reader. Uiteraard ondersteunt Chrome HTML5 en hardware acceleratie. De ontwikkelcyclus is heel snel, elke week komt er een nieuwe dev-versie uit. Er is een stabiele versie, een bèta en een developer-versie. De zoekbalk en adresbalk zijn samengevoegd; als je geen adres intypt maar een woord krijg je direct een zoekopdracht via Google voorgeschoteld.


Apple
Safari werd in juni 2003 gelanceerd als opvolger voor Internet Explorer als browser op de Mac, maar wordt weinig gebruikt onder Windows-gebruikers. De browser is nog “ouderwets” qua interface. De prestaties komen redelijk mee met de top. Net als Google Chrome maakt Safari gebruik van de WebKit-engine, het enige open-source deel van Safari. In de nieuwste versie is er brede ondersteuning voor HTML5 toegevoegd.


Opera
Van Opera moet je houden; het heeft een typische manier van werken. Het is een soort alles-in-1 pakket; er zitten een e-mailcliënt, een IRC-cliënt, een torrentcliënt en een RSS-feed reader in. Succesvoller dan de desktopversie is de mobiele versie; op bijna elke smartphone (te weten iOS, Android, Windows Mobile, Symbian, Blackberry en Maemo) draait Opera Mobile of Mini. Ook hier zien we weer een compact design. Opera is één van de snelste browsers van dit moment. Linksboven zit een menu-knop, die lijkt op de Firefox-knop. Ook daar vinden we de instellingen en functies terug.


Add-ons
Voor bijna alle browsers zijn add-ons of extensies beschikbaar. Die bieden extra functionaliteit, zoals het blokkeren van advertenties, het downloaden van video’s en synchronisatie met sociale netwerken als Twitter en Facebook. Mozilla Firefox heeft verreweg de meeste add-ons, daarna volgt Google Chrome. Ook voor Internet Explorer, Opera en Safari zijn er (sinds kort) add-ons beschikbaar, maar echt uitgebreid is dat niet. Veel ontwikkelaars kiezen voor meerdere platformen; AdBlock Plus is bijvoorbeeld beschikbaar voor Firefox, Chrome en K-Meleon.


De site van De Telegraaf met en zonder AdBlock Plus

Sunspider
De bekendste browserbenchmark is toch wel Sunspider. Sunspider test de snelheid van de JavaScript-engine door er een hele hoop opdrachten naar te sturen. We zien erg uiteenlopende scores, waarbij Internet Explorer 8 totaal aan de schandpaal hangt. Google Chrome is nipt de snelste met 270 milliseconden, Opera en Firefox 4 volgen op 273,8 ms en 280,2 ms. De Release Candidate van Internet Explorer 9 scoort een stuk beter dan de voorloper, maar blijft de op-één-na-langzaamste.


HTML5Test
Bij HTML5Test draait het niet om de snelheid, maar om de correctheid. Geen enkele browser haalt de volle 300 punten, maar dat komt doordat HTML5 nog geen officiële standaard is en sommige open-source browsers niet willen betalen voor een licentie op bijvoorbeeld de H.264-codec, die wordt gebruikt in de video-tag van HTML5. Toch zien we duidelijk verschillen. Dat Firefox 4 en Safari hetzelfde scoren is niet vreemd; ze gebruiken immers dezelfde engine. Google Chrome scoort opnieuw het hoogst. Ook Opera scoort goed. Internet Explorer 9 scoort nog slechter dan Firefox 3.6, over IE8 zullen we het maar helemaal niet hebben.


ACID3
De ACID-tests testen de ondersteuning van CSS, HTML en JavaScript. ACID1 en 2 zijn inmiddels makkelijk te halen; in ACID3 wordt pas sinds kort door een aantal browsers de topscore gehaald. Deze test is officieel ontwikkeld door het Web Standards Project, wat onderdeel is van het World Wide Web Consortium (beter bekend als W3C). Internet Explorer 8 scoort heel slecht in deze test, wat aantoont dat Microsoft behoorlijk eigenzinnig was in die tijd. Internet Explorer 9 doet het met 95 van de 100 punten een stuk beter. Firefox 4 haalt bijna de maximale score, en Chrome, Safari en Opera scoren de volle honderd punten.


Peacekeeper
De maker van deze browserbenchmark kennen we; Futuremark is ook de ontwikkelaar van de bekende 3DMark en PCMark-benchmarks. Peacekeeper test de meest uiteenlopende dingen, van HTML5 tot DOM-operaties en meer. Dat wordt gemiddeld tot één totaalscore. Google Chrome gaat er weer met de winst vandoor en scoort 9171 punten. Opera komt daar met een ruime achtduizend punten nog het dichtst bij in de buurt. Safari en Firefox 4 scoren in de vierduizend punten, Internet Explorer 9 is van de “nieuwe” browsers hekkensluiter.


Conclusie
Firefox 4 is een stuk sneller dan zijn voorloper, maar het is maar de vraag of dat genoeg is. Opera scoort op alle vlakken goed, maar het aantal add-ons is zeer beperkt. Bij Firefox is de beschikbaarheid van add-ons van oudsher het best. Internet Explorer 9 is echt veel beter dan IE8, maar kan de concurrentie nog altijd niet bijbenen.

Safari scoort op alle vlakken matig. De prestaties zijn soms minder en add-ons zijn er vrijwel niet. Daarnaast is de interface niet erg aantrekkelijk. Vermoedelijk komt het redelijk hoge marktaandeel dan ook doordat Safari standaard wordt meegeleverd bij Mac OSX (waar kennen we dat van :P?).

Duidelijk is dat Google Chrome de snelste is. Daarnaast heeft het een innovatief design en worden bugs snel gefixt. Het heeft redelijk veel add-ons en mag daardoor met deze award naar huis:


Google Chrome

Geef een reactie