Windows Vista

Bouweenpc 6 november 2009 0 Bron:
Windows Vista
Windows Vista is de nieuwe versie van Microsoft Windows zoals velen wellicht ondertussen al zullen weten. Na vele beta versies heeft Microsoft de nieuwe Vista Release Candidates versie uitgebracht. In dit artikel nemen we een betere kijk op de nieuwe Windows. Wat kan je verwachten? Wat is er veranderd? Al je vragen worden beantwoord in dit speciale artikel.

Windows Vista gaat in zes verschillende uitvoeringen uitkomen:
• Windows Vista Starter Edition
• Windows Vista Home Basic
• Windows Vista Home Premium
• Windows Vista Business
• Windows Vista Enterprise
• Windows Vista Ultimate

De installatie
De installatie gaat gemakkelijk en duurt in totaal niet meer dan een klein uurtje.
De installatie dvd kan je vanaf www.microsoft.com gewoon downloaden en branden op een dvd. Duw hem tijdens het opstarten in je computer en alles wijst zich aan. Geen moeilijk keuzes of dingen die je moet invullen dus. Wie niet beschikt over een licentiesleutel kan Vista 30 dagen proberen. Gelukkig beschikken wij over een licentie sleutel zodat wij volledig gebruik kunnen maken van Windows Vista langer dan slechts 30 dagen.

Aero Glass interface
Wanneer je voor het eerst op je bureaublad komt merk je op dat er rechts een grote balk zit met een klok erin. De iconen zijn groter en uiteraard is de startbalk anders. Na het installeren zorgt de Performance Rating Tool voor het configureren van heel het systeem, zodat de beste performance voor de aanwezige hardware wordt gehaald. Afgaande van dit krijg je van windows wel of niet een andere vormgeving, aangezien Aero Glass redelijk zwaar is.

Op de desktop vinden we nu een soort rechterbalk in het scherm, waaronder een soort nieuwsagent te vinden is, die standaard alleen de voorgedefinieerde Microsoft-feeds toont, maar die makkelijk is uit te breiden met eigen feeds die je via een RSS feed kan toevoegen. Ook zit er in de balk een weeragent waarmee je in een oogopslag kan zien hoe het weer aan de andere kant van de wereld in China is. Uiteraard kan je alles aan de balk aanpassen of hem zelfs weghalen. Zo kan je bijvoorbeeld een soort metertje bevestigen die het gebruik van je processor en geheugen toont.

De iconen zijn groter gemaakt zodat de aandacht meer wordt gevestigd op het bureaublad. Leuke feature, maar dat is niet handig als je gewend bent om veel icoontjes op je bureaublad te hebben.
Gelukkig biedt microsoft ons de optie om in Vista zelf de grootte van de icoontjes tot op een enkele pixel te wijzigen zodat we deze zo groot kunnen maken als we zelf willen.
Windows Media Player
Ook gebruikt Windows Vista natuurlijk een nieuwe Windows Media Player. Uiteraard zijn de veranderingen niet geweldig vernieuwend, maar de essentie van de Media Player is gewoon muziek afspelen. Met het nieuwe systeem is het gemakkelijk om te zoeken in je verschillende albums, artiesten en titels.

Windows MediaCenter
Meer vernieuwend en enorm handig voor mensen die een Home Theater PC hebben is het Windows MediaCenter. Met het ingebouwde MediaCenter, welke in bepaalde versies van Vista zit is het mogelijk om muziek en films af te spelen en tv en afbeeldingen te bekijken. Alles is gemakkelijk te besturen en de toegankelijkheid is enorm goed. Zelfs met een afstandsbediening heb je totaal geen moeite om snel door te menus te bladeren.

Een film kijken vanuit je luie stoel wordt nu wel heel gemakkelijk. Indien je een tv-kaart hebt met afstandsbediening is het gewoon een kwestie van een paar keer op een knopje drukken en je kijkt tv naar je computer in je luie stoel. Ook kan je natuurlijk een DVD kijken of simpelweg een film downloaden en hem even later met de hele familie op de bank bekijken.

Om je pc enkel en alleen als een MediaCenter te laten gedragen ben je slechts 5 minuten bezig. Even een paar instellingen rechtzetten dat alleen MediaCenter actief is, altijd op de voorgrond staat en automatisch opstart als je de computer aanzet en meer hoef je niet te doen. Ook het synchroniseren van je camera is snel gedaan zodat je in enkele seconden tijd je pasgenomen foto’s op je tv kan bekijken. De overige instellingen duren iets langer, maar deze zijn gemakkelijk uit te vogelen.


Networking and sharing center
Een van de grote vernieuwingen welke veel mensen ten goeden komt is het nieuwe Network and Sharing Center. Zoals de naam al doet vermoeden is dit de plek waar je je internetinstellingen kunt aanpassen. In windows XP was het altijd een redelijk geklungel als je een verbinding fatsoenlijk aan het werken wilde krijgen, dat is nu opgelost. Dit is ook de plek waar je in een oogopslag kunt zien of je bestanden aan het delen bent en of er dan daadwerkelijk een wachtwoorden op je gedeelde mappen staat.

Terwijl het in Windows XP nog enorm ingewikkeld was om fatsoenlijk in te stellen dat andere netwerkgebruikers een wachtwoord moeten invoeren wanneer ze je computer benaderden, is dat in Vista nu heel gemakkelijk te doen. Het enige probleem is dat je gemakkelijk een globaal wachtwoord kan invoeren wat voor alle gebruikers en jezelf telt, maar je kan voor zover we weten geen aparte wachtwoorden per gebruikersgroep of account aanmaken.

In het oude Windows XP was het altijd zoeken waar het probleem lag als je internet het weer eens voor de zoveelste keer niet werkte, ook in Vista is dit opgelost. Als je bijvoorbeeld geen netwerkkabel aansluit zal je dit kunnen zien in je netwerk voorstelling in het Network and Sharing Center, en windows zal dan automatisch laten weten hoe je dit probleem kan oplossen. In ons geval simpel natuurlijk omdat we zelf even de netwerk kabel hebben uitgetrokken, maar Vista geeft dan ook mooi aan dat we vergeten zijn om onze netwerkkabel aan te sluiten en dat we dat nog moeten doen.

Configuratiescherm
Microsoft heeft het configuratiescherm ook onderhanden genomen sinds windows XP. Waar in Windows XP het configuratiescherm nog redelijk onoverzichtelijk was, is het in Vista nu overzichtelijker geworden. In het configuratiescherm zijn allerlei acties onderverdeeld in verschillende categorien. Bij System and Maintenance kan je backups van je besturingssysteem en belangrijke data maken en herstelpunten maken. In de volgende pagina verklaren wij nader enkele mogelijkheden die in het nieuwe configuratiescherm zitten.


Security Center
Een belangrijk onderdeel van het nieuwe configuratiescherm is het Security Center.
Behalve de ingebouwde Windows Firewall zit er een Parent Control in Windows Vista. Hierin is in te stellen hoelang bepaalde gebruikers de computer mogen gebruiken, op welke dagen tussen welke tijden en welke spellen en applicaties ze mogen openen. Ook kan je bekijken welke websites ze bezoeken en op deze manier ongewenste websites blokkeren. Dat je op deze manier de privacy van gebruikers schendt als administrator lijkt ons nogal duidelijk, maar in sommige gevallen zal het nodig zijn.

Windows Defender helpt je computer spyware en adware vrij te houden door op regelmatige tijden de computer te scannen. Applicaties die Windows Defender niet vertrouwd worden in quarantaine gezet. Ook heb je de mogelijk om je hardeschijf te coderen, ookwel encrypten in het Engels genoemd. Op deze manier kan je zorgen dat andere gebruikers niet via omwegen toch je bestanden kunnen openen.

Backup and Restore Center
Om in Windows XP een volledige backup te maken van de computer had je special programma’s nodig of moest je een clone maken van je complete hardeschijf.
In het nieuwe Backup and Restore Center van Windows Vista is het heel gemakkelijk om van je hele besturingssysteem of van aparte bestanden backups te maken. Het is zelfs mogelijk om een complete backup te maken en te bewaren op je hardeschijf, en deze terug te zetten wanneer Windows Vista niet meer opstart. Ook heb je de mogelijkheid om de backup op een DVD te branden of externe hardeschijf te zetten.

Synchronize Center
Allerlei soorten gegevens bevinden zich tegenwoordig op steeds meer verschillende opslagplaatsen. USB-sticks, notebooks, PDA\’s, computers, iPod en vele andere apparaten bevatten gegevens en hebben last van hetzelfde probleem: er is geen universele software om al deze gegevens met elkaar te synchroniseren. Vanaf nu dus geen probleem meer om vanaf je USB-stick een afbeelding naar je GSM te versturen die alleen met bluetooth werkt.

Met het Synchronize Center waagt Microsoft toch een poging om soortgelijke software te realiseren. Dat klinkt allemaal hardstikke geweldig, maar het enige probleem is dat je alleen gegevens kan synchroniseren die gecertificeerd zijn door Microsoft zelf, wat helaas bij niet alle producten zo is.


ReadyBoost
ReadyBoost is een technologie die het mogelijk maakt om een USB-stick te gebruiken als extra werkgeheugen bovenop het normale werkgeheugen. Wordt een USB-stick aangesloten, dan zal Windows Vista de bestanden van SuperFetch, het nieuwe supersnelle cache systeem van Windows Vista, op deze USB-stick opslaan. Een speciaal algoritme zorgt ervoor dat op die USB-stick alleen actuele bestanden komen te staan en geen oude bestanden.

Natuurlijk is niet elke USB-stick geschikt voor ReadyBoost. De stick moet een minimale leessnelheid van 2.5Mbit per seconde en een schrijfsnelheid van 1,75Mbit per seconde hebben. Natuurlijk weet je niet of je USB-stick snel genoeg is, daarom gaan fabrikanten speciale “ReadyBoost USB-sticks” verkopen.

Elke ReadyBoost stick is beveilig met een 128bit AES versleuteling. Mocht iemand anders uw stick willen gebruiken, dan zullen uw gegevens niet toegankelijk zijn voor een andere computer.

Verder houdt Windows Vista op de harde schijf een exacte kopie van het ReadyBoost geheugen paraat. Mocht u de USB-stick dus eens een keertje per ongeluk verwijderen, dan zal Windows Vista meteen gebruik gaan maken van de kopie op de harde schijf. U hoeft dus niet bang te zijn voor het verlies van gegevens.

Geef een reactie