Windows XP installeren

Bouweenpc 6 november 2009 0 Bron:

Windows XP installeren
In dit artikel wordt in het uitgelegd hoe je windows XP kunt installeren.

We gaan er vanuit dat je geen gegevens meer moet backupen voor de installatie. Wil je dit wel dan kan je de gegevens op cd of dvd branden of kopiëren naar een andere computer.

Voorbereiding installatie
Allereerst hebben we een cd van windows XP nodig. Als je cd niet bootable is dien je vanaf www.bootdisk.com installatiebootdisks te downloaden. Een bootable cd wilt zeggen dat de computer vanaf die cd de installatie kan opstarten. Dat is heel eenvoudig te testen door in de bios de cd-romspeler als bootdevice te kiezen en dan de computer opstarten.

Bootdevices instellen
We doen de cd van Windows XP in de cd-rom speler, starten de computer op en gaan naar de bios(druk tijdens opstarten op \’del\’ of \’F2\’), om hier in te stellen dat er van de cd moet worden opgestart. Het verschilt per computer waar in het bios de bootdevices staan. Je moet gewoon even zoeken tot je ze hebt gevonden. Kies dan als eerste bootdevice de cd-romspeler of dvd-speler en als tweede bootdevice de harde schijf waar windows op komt te staan.

De installatie deel 1

Let op! Als je een S-ATA schijf hebt moet je eerst de RAID drivers geïnstalleerd hebben vooraleer je verder gaat met de installatie van Windows.
Indien je dit nog niet hebt gedaan doe je de RAID driver diskette in je diskettestation en plaats je de Windows XP cd-rom in je cd-romdrive. Nu gaat de computer via de Windows cd-rom de installatie starten. Wanneer je windows gaat installeren krijg je onderaan je scherm eerst nog eens opties te zien. Wanneer je de optie \”Press F6 to install RAID drivers\” ziet staan, druk je op F6 en zorg je dat de diskette erin zit, windows installeert automatisch de goeie drivers en nu werkt je S-ATA schijf.

We starten de computer opnieuw op, en als het goed is start de installatie vanaf de cd-rom. Er worden bestanden geladen en even later wordt het scherm even zwart, waarna de eerste vraag wordt gesteld.

Er wordt gevraagd wat we willen doen. We willen windows XP nu installeren dus drukken we op enter. We zien nu de gebruiksrechtovereenkomst en uiteraard gaan we hiermee akkoord door op F8 te drukken.
Nu wordt gevraagd waar we Windows XP willen gaan installeren. In ons geval kiezen we de C:\\. Ook wordt gevraagd welk bestandssysteem we willen gaan gebruiken. Wij kiezen voor geen wijzigingen aanbrengen, omdat onze harde schijf al is geformatteerd. Indien er van tevoren een andere Windows installatie op uw schijf heeft gestaan kan je het beste de schijf eerst formatteren en daarna Windows erop zetten.

Nu worden de vaste schijven gecontroleerd, daarna gaat Windows setup verder met kopiëren van bestanden. Na het kopiëren van de bestanden wordt de computer opnieuw opgestart.

De installatie deel 2
Als de computer opnieuw is opgestart, gaat de setup weer verder.

Na een paar minuten komt er een schermpje waarin de setup vraagt naar de instellingen voor het toetsenbord en de land instellingen. Dat wijst zichzelf, dus die kan je naar eigen keuze instellen.

We klikken op volgende en moeten nu de naam en de organisatie invullen. Nu klikken we wederom op volgende en wordt ons het serienummer gevraagd. Bij de daaropvolgende stap wordt de computernaam gevraagd, en eventueel ook het administrator wachtwoord. Hierna kan je de tijd instellen.

Na weer een paar minuutjes kan je je netwerk instellingen goedzetten. Je kunt kiezen voor standaard instellingen of aangepaste instellingen. Je kan dan de instellingen naar eigen keuze instellen, of de standaard instellingen kiezen. Indien je computer automatisch een ipadres toegewezen krijgt kies je voor standaard instellingen.

Als de installatie voltooid is start de computer opnieuw op en wordt windows XP geladen. Nu krijg je een scherm waar windows vraagt of er een internetverbinding is zo ja; welke en welke gebruikers de computer gaan gebruiken. Er wordt ook nog gevraagd of je je bij microsoft wil registreren. Als ook dit gebeurt is wordt de hoofdgebruiker aangemeld en ben je klaar met de installatie van Windows XP!

Nu moet je nog drivers van je grafische kaart, geluidskaart, etc… installeren.
Ook is het slim om meteen alle Windows updates te installeren en meteen zorgen dat je een Firewall en Antivirus programma op je pc hebt. Zodat windows ook gelijk beveiligd is.

Geef een reactie