De optische drive

Tomas 28 december 2011 4 Bron:
Wat ooit één van de belangrijkste onderdelen van de PC was, is een ik-doe-het-erbij-want-het-kost-toch-niets-onderdeel geworden. We hebben het natuurlijk over de optische drive, die we meestal terugzien als DVD-brander of Blu-ray-speler.

DVD-branders kosten nog geen twee tientjes meer en zijn één pot nat. Geen enkele DVD-brander blinkt meer uit door kwaliteit of geluidsproductie. Alle merken zijn, om de productiekosten te drukken, samen gaan werken. Vaak zien we dan een patentengigant samengaan met een fabrikant die goedkope productiemogelijkheden heeft. Zo brengen Sony en Optiarc nu samen drives uit, werken Philips en Lite-On samen, maken Toshiba en Samsung ze samen en hebben LG en Hitachi hun drive-divisies ondergebracht in HLDS (Hitachi LG Data Storage).

Hoe werkt een optische drive?
Een stukje theorie dan maar. Een optische drive bestaat uit een laser die de weerkaatsingen van de schijf opvangt. Zo kan er worden gezien hoe de groeven in de DVD of CD zijn gelaserd. Als je een DVD of CD brandt, wordt de kleurstoflaag door verhitting opnieuw ingedeeld, waardoor de data die erop staan, veranderen.

Tijdens het lezen van een CD of DVD is de laser vrij zwak met zo’n 5 milliwatt. Bij het schrijven kan de kracht van de laser flink omhoog gaan naar 200 tot 400 milliwatt.

Laadmechanismes
DVD-branders in de meeste desktops hebben een tray-loading mechanisme, wat betekent dat er een bakje naar buiten komt waarin je de CD of de DVD legt. In duurdere laptops en game consoles zie je vaak een slot-loading mechanisme. Daar hoef je de DVD of CD alleen maar in te stoppen. Die wordt dan vanzelf naar binnen getrokken.

Sommige draagbare CD-spelers en de eerste PlayStation hadden een dekseltje. Dat dekseltje moest je openen, waarna je de CD of DVD direct op de schijfas plaatste. Daarmee wordt de kans op schade aan de schijf flink geminimaliseerd.

Aansluiten
DVD-writers en andere optische drives zijn relatief gemakkelijk aan te sluiten. Net als harde schijven hebben moderne optische drivers twee aansluitingen. De kleine is voor de SATA-datakabel, die naar het moederbord gaat. De wat grotere connector is een SATA-voedingskabel en loopt naar de voeding.

Welke DVD-brander/Blu-ray-speler moet ik kopen?
Voor de meesten voldoet een DVD-brander. Als je Blu-rays wilt gaan afspelen, bijvoorbeeld voor een mediacenter, kun je een Blu-ray-speler inbouwen. Blu-rays worden vrijwel niet gebrand, maar ook Blu-ray-branders bestaan.

Blu-ray-lezers zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 40 euro, Blu-ray-branders kosten meer dan 70 euro en normale DVD-branders zo’n 15 euro. Voor Blu-ray-branders en -lezers geldt dat je er gewoon eentje moet uitzoeken op basis van de specificaties en vervolgens reviews moet gaan lezen. Zijn er veel klachten over instabiliteit, dan kun je beter gaan voor een andere drive.

Qua DVD-branders worden de SH-222AL en SH-222AB van Samsung en de AD-5280S en AD-7280Svan Sony Optiarc veel verkocht. Let niet teveel op de getalletjes, want 24x- of 22x-drives halen die snelheden vrijwel nooit. Aangezien er geen standaarden voor zijn, worden vrijwel alle disks op maximaal 16x gebrand. Kijk ook wat wij aanbevelen in onze sectie ‘Beste koop’.

Dit was het einde van het artikel over optische drives. Vragen, reacties en suggesties kun je achterlaten in de reacties. We helpen je graag verder op het forum.

4 reacties op “De optische drive”

  1. Kees zegt:

    Zijn de Asus DVD-branders ook goed? want deze zijn tenminste mooi zwart ;)

  2. haasje zegt:

    Gewoon de goedkoopste XD Nog steeds 15 euro..

  3. Karra zegt:

    I was thinking, Jeanie, it’s a snartge thing with kids. You’ll find this out when yours gets to the teenage years. YOU WILL NEVER BE COOL. It just won’t happen. They think you’re just the best mom ever until they hit their teens. Then you can’t do anything right. The hilarious thing is that Cara is totally mortified by me. I discovered that I was picked “most hysterically funny mom” by her friends. To them I’m cool. To my own, not so much. It’s the way of the world. I think you’re cool because you make your own tacos. I get mine in a little plastic bag. There you have it. The basic truism of ‘being mom’.

Geef een reactie