Waarom zijn harde schijven zo duur?

Tomas 19 december 2011 2 Bron:
Harde schijven kosten opeens twee tot drie keer zoveel als normaal. Betaalden we in oktober 2011 nog zo’n 50 euro voor een harde schijf van 2TB, nu is dat ongeveer 150 euro. Waar komt deze plotselinge stijging vandaan en wanneer worden de prijzen weer normaal?

De prijs van een doorsnee harde schijf van 2TB
Bron: Tweakers Pricewatch

Vanaf 31 juli 2011 kampte Thailand met hevige overstromingen. In Thailand staan fabrieken van grote harde-schijffabrikanten, zoals Western Digital en Hitachi, maar ook van talloze toeleveranciers. De grootste daarvan is Nidec, een belangrijke producent van motoren, onderdelen voor die motoren en bodemplaten voor harde schijven.

De meeste fabrieken kwamen onder water te staan en de productie werd vrijwel volledig stilgelegd. De grote systeembouwers, zoals Dell, HP, ASUS en Acer, kochten daarop massaal harde schijven in, omdat ze vreesden voor grote tekorten. Door die massale inkopen ontstond er algauw een tekort en werden ook normale harde schijven, externe harde schijven en andere producten met harde schijven flink duurder.

In het vierde kwartaal van 2011 bedroeg het tekort aan harde schijven zo’n 35%. 35% meer vraag dan aanbod, dat is nogal wat. Vooral de productie van Western Digital is compleet ingezakt. Eén fabriek van Western Digital is sinds 30 november weer aan het produceren. Die fabriek, in Bang Pa-in, werd op 15 oktober 2011 overspoeld met zo’n zes meter water.

De belangrijkste onderdelen van harde schijven die Western Digital produceert, de sliders, worden pas weer geproduceerd vanaf ‘ergens in het eerste kwartaal van 2012′. Een aantal fabrieken, zoals die in Navanakorn, staan nog onder water. Wanneer de productie daar weer begint, is nog niet bekend.

Nidec, de grote fabrikant van harde-schijfonderdelen waarover je hierboven hebt gelezen, is in een aantal fabrieken de productie alweer gestart. Negen van de tien fabrieken van Nidec zijn weer in bedrijf.

De tekorten blijven vooralsnog hoog en de meeste fabrikanten voorspellen dat in heel 2012 de prijzen van harde schijven nog hoger dan normaal zullen liggen.

Alternatieven voor harde schijven zijn bijvoorbeeld SSD’s. Deze opvolgers van de harde schijf zijn qua prijs per GigaByte nog erg duur, maar extreem veel sneller. Ook opslag in ‘de cloud’ is nu aantrekkelijker dan normaal. Onze leden willen je via het forum vast wel helpen met jouw keuze!

2 reacties op “Waarom zijn harde schijven zo duur?”

  1. René Lippeveld zegt:

    Ik was deze namiddag in makro Deurne. Ongelooflijk wat men met de prijzen van een onnozele externe HD in één jaar tijd heeft uitgespookt. Dat dit allemaal mag. Sommige prijzen zijn simpelweg verdrievoudigd i.v.m. vorig jaar. Ik trek één conclusie: tegen deze woekerprijzen koop ik geen nieuw exemplaar, want ik ben niet van plan om de rekeningen van Brein of SABAM mee te betalen. Men moest zich schamen !

    • Erik zegt:

      Niet alle woekerprijzen kun je ingedekt tegen zijn….zeker niet als de oorzaak in een tsunami of iets dergelijks ligt. Simpel spelletje van vraag en aanbod. Schamen….nee, wij moesten ons schamen dat we niet wat coulance kunnen tonen en helpen op te bouwen!

Geef een reactie