Wat is het TDP?

Tomas 5 januari 2012 0 Bron:
Het TDP is een veelgebruikte term. Videokaarten, processors, SSD’s, harde schijven; alles heeft een TDP. Wat is zo’n TDP, waar kan ik het voor gebruiken en waarom is een TDP niet het maximale stroomverbruik?

TDP staat voor Thermal Design Power en staat voor de koeling die is benodigd voor een chip. Chips zetten bijna alle energie om in warmte, dus ruwweg is ‘t het maximale stroomverbruik. Een koelsysteem, bijvoorbeeld een luchtkoeler, met een koelvermogen (TDP) van 20 watt, kan 20 watt aan warmte afvoeren zonder de maximale temperatuur te bereiken.

Zolang de koeling het uithoudt, kan een processor of videokaart sneller gaan werken. Daar komt meer energie en dus warmte bij kijken. In de meeste processors zit een technologie die de temperaturen in de gaten houdt, en zo de klokfrequenties kan opschalen als dat nodig is, mits de koeling goed genoeg is.

TDP’s van verschillende fabrikanten zijn niet goed te vergelijken. AMD gebruikt nog wel eens het ACP (Average CPU Power), terwijl Intel altijd het maximum kiest. In het algemeen kun je er wel van uit gaan dat een component met een TDP van 10 watt zuiniger is dan een ander component met een TDP van 50 watt.

De beste manier om warmteproductie en stroomverbruik in de gaten te houden, is het bekijken van benchmarks. Veel reviews bevatten deze metingen, waardoor je kunt bekijken welke processors, videokaarten of welke andere onderdelen dan ook, zuiniger zijn dan de andere onderdelen. Uiteraard helpen we je graag verder op het forum.

Geef een reactie