Facebook nu beursgenoteerd

Hoe staat het nu met Facebook?

Richard 23 mei 2012 2 Bron: Nasdaq
Vrijdag was het dan eindelijk zover: Facebook is een beursgenoteerd bedrijf geworden. Om 15:30 Nederlandse tijd drukte Mark Zuckerberg op de knop, waarna de verkoop begon om 17:30. Een aandeel koste op dat moment 42 dollar, wat de inital public offering brengt op 18,4 miljard dollar. Daarmee was het één van de grootste beursgangen die ooit heeft plaatsgevonden.

Sommige mensen spraken dan ook van een ‘grote bubbel’. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van ‘slechts’ 3,7 miljard dollar. Google, dat 1,67 miljard dollar ophaalde bij zijn beursgang in 2004, wist 38 miljard dollar vorig jaar winst te boeken door een volgens sommigen veel beter verdienmodel.

Maar dat mocht in eerste instantie de ‘pret’ niet drukken: Nasdaq ondervond een korte tijd problemen waardoor de verkoop iets later van start is gegaan dan gepland. De openingskoers van 42 dollar daalde al snel naar 40 dollar en eindigde vrijdag op $38,27, wat hoog blijft.

Die daling zette echter wel door. Inmiddels is een Facebook aandeel zo’n 32 dollar waard, wat in een halve week een gigantische daling is. De 42 dollar bij de opening is nooit opnieuw behaald. Een korte tijd is Facebook zelfs ‘maar’ 31,00 dollar waard geweest.

Inmiddels hebben beurstoezichthouder SEC en financiële waakhond FINRA een onderzoek ingesteld naar de beursgang van Facebook. Hoewel de zakenbank stelt dat de beursgang van Facebook volgens de regels is verlopen, zijn Morgan Stanley (de bank die de beursgang in goede banen moest leiden) en CEO Mark Zuckerberg inmiddels gedagvaard.

Vandaag krabbelde het Facebook aandeel toch weer een eindje omhoog, van $31,38 naar op het moment van schrijven $32,19. De waarde van het aandeel kun je hier live volgen.

2 reacties op “Facebook nu beursgenoteerd”

  1. maussie95 zegt:

    Had ik wel verwacht.

Geef een reactie