Google moet piraterijzoektermen weren

Franse Hof van Cassatie besluit in voordeel van lobbygroep

Tomas 19 juli 2012 1 Bron: TorrentFreak
Google moet piraterijzoektermen gaan weren uit de autocomplete-functie. Dat heeft het hoogste rechtscollege van Frankrijk, het Hof van Cassatie, besloten. De zoekmachine mag geen aangevulde zoekresultaten weergeven bij termen als ‘torrent’ en de namen van bekende filesharingsites.

In 2010 klaagde de Franse muzieklobbygroep SNEP Google aan vanwege de zoeksuggesties, die piraterij zouden faciliteren. SNEP verloor de zaak bij twee lagere rechtbanken, maar kreeg nu toch gelijk. Het Hof van Beroep zal binnenkort de uiteindelijke beslissing nemen.

De rechtbank oordeelde dat Google niet verantwoordelijk is voor auteursrechtinbreuken op andere sites, maar wel de verantwoordelijkheid draagt om het voor het publiek moeilijker te maken om deze content te ‘ontdekken’.

Voor Google is het een principezaak. Piraterijgerelateerde termen worden al langer geweerd uit de ‘Google Instant’-resultaten, maar als het woord in z’n geheel wordt ingetypt worden de resultaten gewoon getoond. Ondanks dat de resultaten niet zijn gewijzigd, constateert Google dat er (logischerwijs) minder zoekopdrachten naar de gecensureerde termen worden gedaan.

Google wil koste wat het kost zelf de controle houden over wat het censureert, omdat het anders mogelijk is dat antipiraterijgroepen meer zoekwoorden of zelfs complete websites laten censureren.

Een reactie op “Google moet piraterijzoektermen weren”

  1. jeffrey12 zegt:

    En terecht dat ze dat niet willen.
    Je zou gewoon alles moeten kunnen bezoeken.

Geef een reactie