GDDR6-geheugen vanaf 2014

Nieuw videogeheugen op komst

Richard 22 juni 2012 1 Bron: VR-Zone
We gebruiken nu al vier jaar GDDR5-geheugenchips op onze high-end videokaarten. In die vier jaar is de snelheid van die chips behoorlijk opgevoerd, maar de opvolger kan natuurlijk niet uitblijven. Vanaf 2014 zullen we GDDR6-geheugenchips op onze nieuwe videokaarten zien.

‘Normaal’ duurt het trouwens helemaal niet zolang totdat we een nieuwe videogeheugenstandaard krijgen: GDDR5 mag gezien worden als een groot succes wat betreft meeschaling. De eerste videokaart met GDDR5, de HD 4870 van ATI (tegenwoordig AMD), kwam niet verder dan een effectieve snelheid van 3,6GHz, wat overigens nog steeds redelijk snel is. Dat terwijl een GTX 680 de effectieve snelheid standaard op 6GHz weet te krijgen. Doordat er nog zoveel uit GDDR5 te halen was, laat GDDR6 nog even op zich wachten.

AMD, dat trouwens ook veel heeft gedaan aan de ontwikkeling van de gehele GDDR-standaard, heeft nu de eerste stappen gezet richting JEDEC, dat standaarden op dat gebied beheert. Verwacht wordt dat het geheugen vanaf 2014 beschikbaar komt, en de standaard in ieder geval tot na 2020 gebruikt zal worden in high-end videokaarten.

Een reactie op “GDDR6-geheugen vanaf 2014”

  1. Rowan zegt:

    Ben benieuwd, klinkt veelbelovend. Hopelijk verbruiken die GDDR6 kaarten dan ook weer wat minder stroom. Nog een kleine twee jaartjes wachten dan maar.

Geef een reactie