HIS introduceert HD 7970 X

Met actieve Eyefinity-adapter, IceQ X²-koeler en overklokfeatures

Tomas 11 augustus 2012 0 Bron: HIS (persbericht)
HIS heeft een nieuwe HD 7970 gelanceerd. De HD 7970 X is gebaseerd op de tweede versie van de Tahiti XT-chip, oftewel de HD 7970 GHz Edition. Daardoor zou ‘ie beter overklokbaar moeten zijn. De GPU loopt dan ook standaard op 1 GHz.

De videokaartenfabrikant heeft flink zijn best gedaan op de HD 7970 X, met onder andere een 18+1+1-fasen stroomvoorziening, LED-lampjes die de GPU-spanning, fansnelheden en een waarschuwing bij te hoge temperaturen weergeven en de mogelijkheid tot het aansluiten van zes monitoren.

Op de kaart vind je een IceQ X²-koeler, met drie 6mm- en twee 8mm-heatpipes en twee 90mm-fans. Die zou zowel beter moeten koelen als flink stiller moeten zijn dan het referentiemodel. Om alles uit die koeler te kunnen halen, levert HIS zijn eigen iTurbo-overkloksoftware mee. Daarmee kun je onder andere het stroomverbruik uitlezen, dat wordt opgevangen door twee achtpins PEG-connectors. Uiteraard zijn ook voltagemeetpunten aanwezig.

Bij de kaart krijg je een actieve mini-DisplayPort-naar-DVI-adapter, waardoor je zonder extra kosten drie DVI/HDMI-monitoren kunt aansluiten. Ook een CrossFire-bridge en een VGA-adapter zitten in de doos. De 31,1 cm lange HIS HD 7970 X kost bij de Scandinavische webwinkels van Komplett omgerekend 630 euro, in Nederland en Duitsland hebben we de kaart nog niet gespot. Dat zal na het weekend wel veranderen.

De Hongkongse overklokker John Lam brak met vier HD 7970 X’s van HIS in Quad-CrossFire de wereldrecords in zowel 3DMark 11 als Vantage, met een GPU-klok van maximaal 1.490 MHz. Daarmee won hij de ASRock Z77-overklokcompetitie van Futuremark, de maker van 3DMark.


Geef een reactie