Nieuwe firmware zorgt voor fikse prestatieboost voor oude Vertex- en Agility-SSD’s

Tomas 28 maart 2012 4 Bron: OCZ en TheSSDReview
OCZ bracht in mei 2011 een nieuwe firmware uit voor zijn Vertex Plus-SSD’s. Die SSD’s maken gebruik van de Indilinx Barefoot-controller, die ook aan de basis stond van de originele Vertex en Agility (zonder nummer). De firmware-update is nu ook beschikbaar voor SSD’s als de Vertex, Agility en Solid 2, mits ze 34nm-flashgeheugen gebruiken.

De firmware-update kan onder Windows worden uitgevoerd en hoeft dus niet via een USB-stick met DOS of Linux te gaan. Wel wordt alle data op de SSD tijdens de update gedeletet, waardoor je de update uiteraard moet runnen terwijl je Windows vanaf een andere SSD of HDD draait.

De SSD-gigant heeft een tooltje gemaakt, dat voor je controleert of je SSD in aanmerking komt voor de update. De nieuwe 3.55-firmware, die door OCZ de Arowana Flash Translation Layer-firmware wordt genoemd, maakt onder andere gebruik van over-provisioning. Dat betekent dat je enkele GB’s van je opslagcapaciteit inlevert voor betere prestaties.

TheSSDReview testte een OCZ Agility met een capaciteit van 64GB met zowel de nieuwe als de oude firmware. In AS SSD zijn vooral de schrijfsnelheden bij 4KB-bestandjes een flink stuk hoger. In plaats van minder dan acht MB per seconde, worden er nu snelheden van maximaal 26MB/s gehaald. Dat is een flinke verbetering. Ook in CrystalDiskMark zijn forse prestatiewinsten te zien bij kleine bestandjes, die extreem veel worden gebruikt door Windows en vrijwel alle programma’s.

PCMark Vantage is een tracebenchmark en speelt dus ‘opnames’ van schijfgebruik tijdens verschillende taken zo snel mogelijk af. Je moet denken aan het bewerken van een video of het starten van je besturingssysteem. De totaalscore stijgt van 28.210 naar 38.421 punten, een stijging van ruim 36 procent. De website liep alleen tegen beperkte SMART-gegevens aan, maar de flinke prestatieverbeteringen maken dat meer dan goed.

We mogen met recht zeggen dat dit een bedankje van OCZ is aan alle kopers van de Indilinx Barefoot-gebaseerde SSD’s, volgens TheSSDReview “een dat zeker weten zal worden gewaardeerd.”

4 Reacties »

 1. Snowmiss 28 maart 2012 at 18:45 - Reply

  Aha, deze even onthouden voor als ik later dit jaar een verse installatie ga uitvoeren van mijn OS.

 2. LUUD18 28 maart 2012 at 21:01 - Reply

  Is hij nu sneller als de Crucial m4?

  • Nvision16 28 maart 2012 at 22:32 - Reply

   Nee, dit is de Vertex SSD. Dit is dus de eerste serie van de Vertex. De Vertex 3 en M4 zijn ongeveer evensnel.

  • Richard 29 maart 2012 at 00:17 - Reply

   De Crucial M4 gaat over de 500 mb, deze SSD’s zullen altijd begrensd worden omdat ze SATA300 gebruiken (tot 300mb per seconde).

Laat een reactie achter »