Apple komt met iOS 6 voor iDevices

Eigen Maps-applicatie met turn-by-turn-navigatie i.s.m. TomTom

Tomas 12 juni 2012 0 Bron: Apple (persbericht)
Apple heeft gisteravond de officiële aankondiging van iOS 6 gedaan. De grootste vernieuwingen zijn een eigen kaartenapplicatie met turn-by-turn-navigatie, een uitbreiding van spraakbediening Siri, vergaande Facebook-integratie en de Passbook-app.

Met de Maps-app neemt Apple afscheid van Google Maps. Google wilde zijn navigatiesoftware niet publiceren voor iOS, terwijl alle Android-apparaten dat al een tijdje konden. In de app zitten onder andere real-time verkeersinformatie en ‘local search’, waarmee je bijvoorbeeld een restaurant in de buurt kunt zoeken. TomTom laat via een tweeregelig persbericht weten dat het een overeenkomst heeft gesloten met Apple voor kaarten en ‘gerelateerde informatie’, maar dat het overgrote deel van het contract bestond uit dingen die niet openbaar mochten worden.

Er werd uitgekeken naar een Nederlandse versie van spraakbedieningssoftware Siri, maar die kwam niet. Je zult dus in het Engels, Frans, Duits, Japans, Spaans, Italiaans, Koreaans, Mandarijn of Kantonees moeten praten tegen je iDevice – onze verzamelnaam voor iPods, iPads en iPhones. Bovendien kan Siri nu dingen voor je tweeten of op Facebook posten en apps openen.

Met de Facebook-integratie komt er spoedig een einde aan Ping, want je kunt content uit de App Store en iTunes nu liken en bekijken wat je vrienden hebben geliket. Apps van derden maar ook de Maps-, Photos- en Safari-applicaties kunnen gebruikmaken van Facebook.

Ook Guided Access is een nieuwe feature. Je kunt daarmee hardwareknoppen uitschakelen, zodat je op een persconferentie of in een winkel alleen één bepaalde app kunt laten gebruiken – of je kind alléén een spel laten spelen te laten leren van een leerzame app.

Veelgevraagde features als een niet storen-optie, FaceTime-gesprekken via 3/4G en een snellere browser zijn ingebouwd in iOS 6. Een bètaversie is nu beschikbaar voor developers, de officiële versie wordt in de herfst uitgerold naar de iPhone 4S, 4 en 3GS, de nieuwe iPad en de iPad 2, en de vierde generatie iPod Touch.

Geef een reactie