Microsoft introduceert Surface-tablets

$399 voor Windows RT en $499 voor Windows 8 Pro

Tomas 19 juni 2012 6 Bron: Microsoft (persbericht)
Microsoft heeft op een event in Hollywood twee nieuwe Windows 8-tablets getoond. De Surface-tablets worden door de softwaremaker zelf uitgebracht, waarmee Microsoft één antwoord op de Apple iPad wil creëren.

De tablet met Windows RT, de ARM-versie van Windows 8, kost 399 dollar en weegt 676 gram. De 9,3 mm dikke Surface RT heeft een 10,6″-scherm met vermoedelijk een resolutie van 1.366 bij 768 pixels. Het Windows 8 Pro-model is gewoon gebaseerd op x86 en beschikt over hetzelfde scherm, maar dan met een Full HD-reso van 1.920 bij 1.080 pixels.

Verschillen zijn er genoeg. De x86-versie weegt met 903 gram flink meer en is met 13,5 mm ook wat dikker. Daarnaast is de accucapaciteit wat groter: 42Wh versus 31,5Wh. Ook qua aansluitingen zien we verschillen: de RT-variant heeft MicroSD, USB 2.0 en micro-HDMI, tegenover MicroSDXC, USB 3.0 en mini-DisplayPort voor het Windows 8 Pro-model.

Beide tablets hebben een behuizing van magnesium en een geïntegreerde standaard, waarmee je de tablet rechtop kunt zetten voor videochatten of het kijken van een film. De beschikbare covers worden ‘Type Covers’-genoemd, en bevatten een ingebouwd toetsenbord. Ze zullen in een verscheidenheid aan kleuren op de markt komen.

Terug naar de hardware. De Pro-variant draait op een Intel Ivy Bridge Core i5-processor, maar welk model precies weten we niet. De ARM-versie zou een Tegra 3 van NVIDIA gebruiken. De RT-versie komt met 32 of 64GB geheugen, terwijl het x86-exemplaar wordt uitgerust met 64 of 128GB aan flashchips.

De Microsoft Surface-tablets zullen rond de launch van Windows 8 worden gelanceerd. Die zal dit najaar plaatsvinden. De variant met de volledige versie van Windows 8 volgt drie maanden later. Eerder vandaag bereikte ons het nieuws dat Windows 8 en Windows RT de RTM Escrow-fase hebben bereikt, waarin de laatste foutjes worden weggewerkt. De vragen die nu nog openstaan zijn wie de tablets produceert (bij Apple is dat Foxconn) en wat de rest van de specs zijn.

6 reacties op “Microsoft introduceert Surface-tablets”

 1. ivor zegt:

  Ik vind het wel enorm goedkoop zeg, die Ivy Bridge versie met FHD scherm is met 500 euro 100 euro(uitgaande van de gebruikelijke $=€ omrekening) goedkoper dan de Asus Transformer Infinity 700, die eveneens een FHD scherm heeft, maar slechts een Tegra 3. Ik hoop trouwens wel dat de Windows RT versie de nieuwe Tegra 4 processor krijgt die dan als het goed is al aangekondigd is.

  Ik denk dat de andere fabrikanten wel flink balen van deze lage prijzen, aangezien zij nog een dure windows licentie moeten nemen boven op deze prijzen.

 2. petersteenb zegt:

  Prachtig ding. Vooral die combinatie van de cover/toetsenbord is mooi.

 3. Spoon zegt:

  we have a winner, met name het extra brede scherm is nice!

 4. Romaantje zegt:

  Zo is win8 dan wel weer leuk.

 5. Jeroen zegt:

  En toch, al zou ik een Surface hebben. Dan nog zou ik een iPad willen.

  Ik denk dat de Surface een top apparaat wordt en ik zie er zeker een hoop mogelijkheden mee! Tis een volledige computer, alleen dan nog compacter dan een laptop!

  Maar een iPad (of een Android tablet) is gemaakt voor fun en als een te gekke gadget, niet als vervanger van een computer of om er zoveel mogelijk mee te kunnen. Als ik wil Photoshoppen, wil ik dat op een groot scherm met een hoge resolutie. Niet op een 10,6inch klein scherm met hoge resolutie.

  Om niet te spreken over het gebruiksgemak van een iPad.. (Al is dat nu nog Appels met het lucht ledige vergelijken omdat het nog niet echt bekend is hoe de Surface werkt en aanvoelt.)

Geef een reactie