Windows 8: op weg naar RTM deel 6

Volg het pad naar de definitieve versie van Windows 8

Tomas 30 juli 2012 3 Bron: Bouweenpc.nl
De Metro-interface is hetgene dat Windows 8 moet onderscheiden van de eerdere desktopbesturingssystemen van Microsoft. Het vervangt het startmenu, dat symbool staat voor Windows sinds de jaren negentig, en maakt het OS geschikt voor tablets.

Op tablets zal de Metro-interface een ware verademing zijn. Je kunt apps gebruiken in de stijl van Windows Phone, met een touchvriendelijke interface en veel features, maar als je ‘m nodig hebt schakelen naar de vertrouwde desktop. Sluit externe invoerapparatuur en een monitor aan, het liefst draadloos, en je hebt een volledige Windows-machine tot je beschikking.

Ook op je laptop of desktop kom je de Metro-interface tegen. De snelste manier om ernaartoe te gaan is het indrukken van de Windows-toets, maar je muis langs de zijkant van het scherm halen en op Start klikken voldoet ook. Je kunt applicaties groeperen en sorteren, of het nou Metro-apps of klassieke Windows-programma’s zijn. Het oude startmenu werd echter het meest gebruikt voor zoekopdrachten. Dat ene programmaatje dat je maar één keer per maand nodig hebt, je niet op je taakbalk wilt hebben en zo op je beeldscherm hebt.

Je kunt dat eenvoudig oplossen in Windows 8 door de Windows-toets in te drukken en beginnen te typen. Net als in Windows 7. Dan zoek je door alle applicaties en heb je het net zo snel gevonden als in Windows 7. Windows-toets en W levert een zoekfunctie voor instellingen op, Windows-toets en F voor losse bestanden.

Daarnaast is het mogelijk om links te klikken op de plek van de oude startknop. Dan kom je in het Metro-startscherm terecht. Een rechtsklik levert een menuutje met onder andere taakbeheer, het configuratiescherm, de commandprompt en ‘uitvoeren’ op.

In Windows 8 zul je veel efficiënter gebruik gaan maken van het OS, voornamelijk via je toetsenbord. Wat is er nou meer desktop dan een toetsenbord? Als je eraan gewend bent én gebruikmaakt van toetscombinaties, zul je waarschijnlijk niet meer terug willen naar Windows 7.

Je hebt gezien dat je in Windows 8 veel meer kunt doen met je toetsenbord. Daarover hebben we het morgen. Een klein voorproefje dan: een toetscombi die automatisch een PNG-printscreen opslaat in een map, zonder dat je ‘m moet opslaan in Paint of andere software. Tot dan!

Blader door deze serie (links werken als artikelen online komen):

3 reacties op “Windows 8: op weg naar RTM deel 6”

 1. Marius zegt:

  Tis wennen de Metro Interface maar ik denk toch dat het na een tijd leuk en efficiënt gaat werken. Maar ik vraag me af of je altijd die tiles gaat zien of kan je ook een bureaublad achtergrond instellen?

  • Tomas zegt:

   Je kunt de tiles zien als een full-size startmenu. Je kunt er trouwens een eigen achtergrond voor instellen, maar ook de achtergrond van je normale bureaublad kun je aanpassen.

   • Joep zegt:

    Dat vind ik nog de beste samenvatting van het nieuwe metro-interface: gewoon een full screen startmenu. En terecht dat ze daarmee zijn gekomen. Alles uniform in een layout, duidelijk en simpel te gebruiken. Precies wat je wilt op je tablet, desktop of andere apparaten!

Geef een reactie