Be Quiet! Pure/Power 300W

Bouweenpc 10 juni 2010 0 Bron:
Met de roundup van drie voedingen rond de 550 Watt in gedachten publiceren wij als toetje nog een korte review van de be quiet! Pure/Power 300W voeding. Deze voeding is geschikt om bijvoorbeeld een klein systeempje van prik te voorzien. Het gaat hierbij dus zeker niet om een (zwaar) game systeem, maar eerder om een internet-pc of bijvoorbeeld een HTPC. Een voeding als deze moet dus stil, efficiënt en als het kan ook nog eens redelijk goedkoop zijn. Of het be quiet! gelukt is om hieraan te voldoen, zullen we zien in onderstaand relaas.


De Verpakking
De be quiet! Pure/Power 300W komt in een nette stevige kartonnen doos, waarbij op de bovenzijde geen informatie of plaatje te vinden is. Slechts in enkele woorden lees je dat je de Pure/Power 300W van be quiet! te pakken hebt. Op de voorzijde van de doos vinden we in marketingtermen de kenmerken van de voeding en een zwart-wit tekening. Daarnaast staat op de zijkanten dezelfde informatie in welgeteld vijf talen (Duits, Engels, Frans, Spaans en Pools!). Er wordt onder andere genoemd: het piekvermogen van 400W, de stille 120mm high-quality fan, de hoge stabiliteit door twee 12V rails en de 2 jaar garantie. Uiteraard worden de gewonnen awards en het 80PLUS certificaat niet vergeten. Tot slot staan op de achterkant nog twee foto\’s, het vermogensdiagram en een overzicht van de verschillende kabels met hun lengtes.


De Voeding
Mooi zwart is niet lelijk, moeten ze gedacht hebben bij be quiet! Geheel in stijl met de doos, vinden we hierin een manual, een zwarte voedingskabel, zwarte tie-wraps en vijf zwarte schroefjes naast de in bubbeltjesfolie ingepakte zwarte voeding. Wat opvalt is dat de kabels helaas niet zwart gesleeved zijn. Deze zijn namelijk helemaal niet voorzien van enige vorm van verfraaiing.


Na uitpakken valt het volgende op bij deze voeding: de grote 120mm fan voor een stille koeling, het ingeponste be quiet! logo en de honingraat structuur aan de achterzijde alwaar de warme lucht gemakkelijk kan worden afgevoerd. Hoewel gemaakt van normaal staal is er wel gekozen voor een matzwarte, enigszins ruw aanvoelende, coating.


Deze Pure/Power voeding is, zoals vermeld op de doos, voorzien van een tweetal 12V rails voor hoge stabiliteit. Deze 12V1 en 12V2 lijnen hebben beide een max. van 18A, waarbij wel geldt dat het maximum van beide samen ligt op 21A. Dit maakt dat er dus 252W beschikbaar is. Voor de 3,3V en 5V lijnen is er respectievelijk 21A en 15A beschikbaar met voor gezamenlijk gebruik een maximum van 110W.


Zoals reeds gemeld is dit een niet-modulaire voeding, waarvan geen van de kabels gesleeved is. Gezien het toepassingsgebied van een dergelijke voeding is dit geen gemis. Uit de voeding komen twee kleine kabelbundels. Eén met de 20+4pin ATX stekker en de 4pin ATX12V stekker, deze zijn 40cm lang, de andere bundel bevat twee kabels. Een met 1x haakse SATA, 2x Molex en aan het einde nog een floppy connector, totale lengte 95 cm. De andere is 55cm lang en bevat tweemaal een SATA connector. Naast de tie-wraps worden er ook twee zwarte klittenbandjes meegeleverd zodat enige vorm van wegwerken wel mogelijk is. Een PCI-E connector is niet beschikbaar, wil je toch een simpel systeem met gevoedde grafische kaart van prik voorzien dan kan dat vanaf het 350W model.


De 300W Pure/Power in vergelijking
Om nu te zien wat je daadwerkelijk in huis haalt met een kleine voeding als deze hebben we \’m vergeleken met de zwaardere modellen in de Pure/Power reeks. Dit zijn de 350W, 430W en de 530W uitvoering.


Op het eerste gezicht is er niet veel verschil, behalve het verschil in vermogen en de mogelijkheid om een grafische kaart van prik te voorzien. Kijken we echter wat verder, naar bijvoorbeeld de aansluitmogelijkheden, dan vinden we meer redenen om eventueel te kiezen voor een zwaarder model. Zo heeft bijvoorbeeld alleen het zwaarste model, de 530W, een mogelijkheid om het moederbord middels een 8pin van extra 12V te voorzien. Ook neemt het aantal Molex en SATA aansluitingen toe met de zwaarte van het model.


Efficiëntie
Een ander belangrijk punt tegenwoordig bij de keuze voor een PSU is de efficiëntie die behaald wordt. Hiervoor worden metingen uitgevoerd die worden getoetst aan de 80PLUS standaarden. Met de voedingen in de Pure/Power reeks is het be quiet! gelukt om voor alle modellen een certificaat te behalen. Dit is wellicht anno 2010 niet helemaal bijzonder maar toch zijn er nette getallen te lezen in het officiële meetrapport van de 80PLUS organisatie.


Geluidsdruk
De merknaam, be quiet!, zegt het eigenlijk zelf al, deze voedingen zul je niet snel horen! In diverse testomgevingen zijn metingen uitgevoerd en daaruit zijn onderstaande waarden te filteren. Hierbij is de geluidsdruk gemeten in dB(A), als de voeding het niet zwaar had(idle), op 1 meter afstand.


Conclusie
Duidelijk mag zijn dat deze voeding niet geschikt is om je state-of-the-art game systeem van prik te voorzien. Heb je echter een oud pc-tje, waarvan de voeding defect is gegaan of die je hebt voorzien van een gloednieuwe SATA harde schijf terwijl de oude voeding alleen Molex-aansluitingen heeft, dan biedt deze voeding uitkomst.


Ook is hij zeer geschikt als voeding voor in een mediacenter door zijn vrijwel onhoorbare 120mm fan in combinatie met een minimale hoeveelheid aansluitingen. Zo hoeven er niet veel kabels weg gewerkt te worden in een toch vaak kleine behuizing. Natuurlijk zou modulair leuk zijn, maar dan ligt de prijs, en vaak ook het wattage, een stuk hoger.

Al met al is de be quiet! 300W Pure/Power de ideale voeding voor een simpele pc, die alleen vraagt naar het hoognodige.

Pluspunten:
+ 80PLUS gecertificeerde voeding van slechts 300W
+ Stille 120mm fan
+ Nette prijs

Minpunten:
- Korte kabels
- geen PCI-E connector

Deze user review is gemaakt door Snowmiss. Wil jij ook dat jouw user review op onze frontpage komt? Plaats hem dan eerst in ons user review subforum!

Geef een reactie