Fractal Design Define R2

Bouweenpc 30 april 2010 0 Bron:
Om inbreuk te maken op de behuizingenmarkt voor computers moet je tegenwoordig grenzen afspeuren. Fractal Design, een kersverse producent van behuizingen uit Zweden, brengt hun eerste ATX behuizing uit en wilt deze meteen op de kaart zetten onder het motto van \’Less is more\’. De Define R2 is, aldus Fractal Design, een behuizing zonder poespas die wel de belangrijkste features bezit om kwaliteit aan de man te brengen voor een betaalbare prijs. Hoe \’Less\’ de Define R2 precies is ontdekken we in deze review.

http://www.bouweenpc.nl/uploads/2_1272651066.gif” />
Specificaties en kenmerken
Merk: Fractal Design
Type: Define R2
Form factor: atx, micro-atx, mini-itx
Materialen: gegalvaniseerd plaatstaal & kunststof
Behuizing bay: 8x 3,5\,,/2,5\,,, 2x 5,25\,,
Ventilators: twee 120mm ventilators meegeleverd, plek voor vijf extra
Kleuren: zwart/wit
Afmetingen: 440 (B) x 521 (H) x 207mm (D)
Gewicht: 12,5kg
Bijzonderheden: voorzien van geluidsdempend materiaal


De eerste behuizing van Fractal Design is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en titanium. Alle uitvoeringen zijn helaas gemaakt van staal wat de kostprijs ten goede komt maar concessies moet doen op het gebied van afwerking (gegalvaniseerd plaatstaal vs. aluminium) en gewicht. De Define R2 is dan ook met zijn gewicht van iets meer dan 12kg niet moeders lichtste. De Define R2 is een ATX behuizing en heeft afmetingen van 207mm x 440mm x 512mm (B x H x D).


De voorkant is gemaakt uit kunststof met een licht spiegelend effect. Hierbij is gebruik gemaakt van een doorlopend oppervlak om de behuizing het stijlvolle \’Less is more\’ karakter mee te geven. Wat voor drivebays of supercoole retro diskettebays je gebruikt blijft dus een geheim voor elke kijker. De deur wordt dichtgehouden door enkele magneten, vrij van gevaar voor afgebroken pinnetjes of andere prullaria om een deur dicht te houden. (Denk aan Thermaltake sloten die niet meer werken etc.)


Achter de deur huisvest de Define R2 plaats voor twee ventilators, die ook weer elk achter een eigen deurtje zitten, elk voorzien van een eigen stoffilter. Om de stoffilters schoon te maken komt er helaas wel een schroevendraaier aan te pas. Oplettende merken op dat de Define R2 standaard slechts een 120mm ventilator aan de voorkant heeft zitten en een plaats open laat voor eigen invulling (lees: plunderen van de portefeuille) van zijn/haar voorkeur. Tenslotte zijn er twee 5,25\,, bays voorzien waarvan eentje eventueel ook plaats biedt voor een diskette lezer of fancontroller.


Aan de bovenkant en (linker)zijkant van de Define R2 is vrij weinig op te merken behalve dat er ruimte is om boven twee 120mm ventilatoren en aan de zijkant een 120mm ventilator te bevestigen voor snelle verplaatsing van lucht. Deze \’blowholes\’ zijn afgedicht zodat de airflow in de behuizing wel geforceerd blijft indien er geen extra ventilators worden geïnstalleerd.


Enkel helemaal voorop de bovenkant wordt de strakke lijn doorbroken door de powerknop met blauwe LED verlichting, twee USB 2.0 aansluitingen, een eSATA aansluiting en mini-jacks voor een microfoon en/of koptelefoon.


Aan de achterkant van de behuizing treffen we eveneens een 120mm ventilator, dezelfde als aan de voorkant zit. Er is ruimte voor maarliefst vier slangen die gebruikt worden voor waterkoeling wanneer men een extern(e) radiator of reservoir gebruikt. Deze zijn overigens vanuit de fabriek al voorzien van rubber om te zorgen dat de slangen niet beschadigd raken. De PCI brackets zijn in dezelfde kleur uitgevoerd als de bijgeleverde ventilators. De voeding wordt tenslotte onderin de behuizing geplaatst.


De Define R2 heeft geen problemen om houten tafels of andere krasgevoelige ondergronden ongemoeid te laten. Probleem is alleen dat de pootjes gemaakt zijn van kunststof wat erg gemakkelijk afbreekt, zoals helaas bij ons het geval was al voor het installeren van de hardware.


Wanneer de zijpanelen van de Define R2 worden weggenomen is een blik te werpen op de binnenkant. Hoewel niet enorm spectaculair, laat Fractal Design wel zien verstand van zaken te hebben en op details te letten. Er is gebruik gemaakt van een gat in het moederbordtray zodat de gebruiker een CPU-koeler kan vervangen zonder dat hiervoor het moederbord verwijdert dient te worden. Op de plaats waar de voeding van de computer komt is honingraatstructuur aangebracht voor verse lucht en dit is vervolgens afgewerkt met een stoffilter.


Vanaf de andere kant zijn de gaten waardoor kabels te leggen zijn goed zichtbaar. Deze gaten maken cablemanagement wat makkelijker zodat het er niet zo rommelig uitziet en de airflow fatsoenlijk blijft. In totaal heeft Fractal Design vijf van deze gaten rondom het moederbordtray geplaatst.


De Define R2 heeft ruimte voor acht hardeschijven die gemonteerd worden vlak achter de ventilator die via de voorkant koude lucht naar binnen blaast. Voordat de Define R2 hardeschijven kan huisvesten moeten deze wel gemonteerd worden in een houder…


…hiervoor moet de houder even uit de behuizing genomen worden en schroeft men de hardeschijf er in vast. Om trillingen en geluidsoverlast tegen te houden zijn de schroefgaten voorzien van rubber.


Dat de gloednieuwe behuizing van Fractal Design in het teken staat van de strijd tegen geluid hebben we voorheen nog niet besproken maar de oplettende surfer heeft dit wellicht opgemerkt aan enkele voorgaande foto\’s. De Define R2 is namelijk van top tot teen bedekt met geluidsisolatie gemaakt uit Bitumen dat de geluidshinder tot een minimum moet beperken.


Deze geluidsisolatie is niet alleen op de zijpanelen te vinden maar ook aan de bovenkant, voorkant en onderkant van de behuizing. Zelfs het gat aan de achterkant van de Define R2 wat uiteindelijk wordt gedicht door de voeding is voorzien van enig geluidsdempend materiaal rondom de randen. Op de plaatsen waar ruimte is gemaakt voor ventilators is de geluidsisolatie er gemakkelijk af te schroeven.


Dankzij allerlei handige snufjes zoals de gaten voor cable management en een gat in het moederbordtray voor een gemakkelijke installatie van de CPU-koeler is het installeren van hardware zo gepiept in de Define R2. Hoewel de behuizing kleiner oogt (en ook is) dan zijn concurrenten zoals de Antec P, NZXT Hush of Xigmatek Midgard, biedt de behuizing voldoende plaats voor een gemiddeld uitgeruste \’gamerig\’.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Geef een reactie