AMD Trinity A10-5800K en A8-5600K review

AMD Trinity A10-5800K en A8-5600K review Met in-depth geheugentests: véél betere prestaties met sneller DDR3?

Bouweenpc 2 oktober 2012 0 Bron:

Afgelopen donderdag publiceerden we een vooruitblik op AMD Trinity, de nieuwe processorreeks voor het low-end- tot mid-rangesegment. Voor informatie over de architectuur, hoe de Trinity-CPU’s in elkaar steken en andere relevante details, verwijzen we je graag naar onze preview.

Wij ontvingen vrijdag een samplekit met een ASUS-moederbord voor socket FM2 en twee nieuwe AMD-processors; een A10-5800K en een A8-5600K. Hoewel we onze uiterste best hebben gedaan, is de tijdsdruk op deze review wellicht hier en daar zichtbaar.

Om ons te onderscheiden van de rest van de reviews, hebben we een paar gebieden van extra aandacht voorzien. Vraagstukken als maakt het echt uit of je sneller DDR3-geheugen neemt, komen uitgebreid aan bod.


Het ASUS F2A85-M Pro-moederbord

Bij de kit kregen we een ASUS F2A85-M Pro-moederbord, een bord met VGA, HDMI, DVI en DisplayPort, twee PCI-Express 2.0 x16-sloten en zeven SATA-6Gbps-poorten. Daarnaast zijn er nog twee PCI-E x1-sleuven en een eSATA-6Gbps-aansluiting aanwezig.

Het netwerk wordt aangestuurd via een Realtek 8111F-chip. Van hetzelfde merk is de audiochip, namelijk een ALC892. Andere in het oog springende specs zijn vier USB 3.0-poorten aan de achterkant en een interne USB 3.0-header. Daarvan worden er twee aangestuurd door een extra ASMedia-controller. De rest van de poorten is gewoon USB 2.0.

 

In totaal zijn er vier fan-connectors aanwezig, waarvan één voor een CPU-fan. De accessoires zijn karig: alleen twee SATA-6Gbps-kabels en een I/O-panel behoren tot het pakket. Het geheel heeft een micro-ATX-formaat.In het kort: de chipsets en modellen

We herhalen deze belangrijke specs nog even kort.

Naast de normale A10-, A8-, A6- en A4-processors met een geïntegreerde GPU, komen er ook Athlons op basis van Trinity uit. Deze processors ontberen het aan een GPU, en vereisen dus een losse videokaart.

Naast de bestaande A55- en A75-chipsets, komt er ook een nieuwe chipset, namelijk A85X. Deze chipset is gericht op gamers en andere veeleisendere gebruikers, met onder andere twee SATA-6Gbps-poorten meer. FM1-moederborden voor Llano kun je niet gebruiken voor deze Trinity-processors; socket FM2 is fysiek anders ingedeeld.


Benchmarks CPU

In de CPU-test van 3DMark Vantage zien we dat de processorprestaties van de nieuwe CPU’s niet echt hoog liggen. Dat hoef je ook niet te verwachten van processors in dit segment, zeker aangezien AMD zelf aangeeft dat Trinity het vooral van de grafische prestaties moet hebben.

We gebruiken Cinebench 11.5 single-threaded om de prestaties van één core te meten. Deze benchmark geeft een goed beeld van de prestaties in single-threaded applicaties. Die zijn relatief laag, door de architectuur die AMD gebruikt. Voor meer hierover kun je terecht in onze preview. Toch is het opvallend dat de nieuwe mid-end processors beter presteren dan het huidige topmodel van AMD, de FX-8150.

 

 

 

Ook bij wPrime en SuperPi zien we hetzelfde beeld. Bij Cinebench 11.5 multi-threaded presteren de processors duidelijk minder, maar houd hierbij in het achterhoofd dat ze ook veel lager geprijsd zijn dan de concurrentie.


Special: gebruik GPU via OpenCL

GPU’s zijn goed in parallelle berekeningen, en laat bijvoorbeeld WinZip nou erg eentonige berekeningen hebben. Volgens AMD een ideale benchmark om te laten zien wat Trinity kan.

De A8-5600K heeft duidelijk profijt van de inzet van de GPU, maar de A10 lijkt zelf snel genoeg te zijn om zonder GPU te kunnen.


Grafische (game)benchmarks

Traditiegetrouw beginnen we met een rondje 3DMark.

Daaruit blijkt dat de geïntegreerde GPU’s best aardige scores neerzetten. Zo is de A10-5800K – zeker wanneer overgeklokt – flink sneller dan low-end-kaartjes als de HD 6450.

Dat zien we ook terug in games. De resultaten zijn best redelijk. DiRT 3, een recente game met DirectX 11-effecten, kun je op een ‘ouderwetse’ resolutie van 1280 bij 1024 pixels prima spelen, zeker als je de GPU ook nog eens overklokt.

Aliens vs. Predator blijkt toch iets te veel gevraagd, zelfs als we geen anti-aliasing toepassen. De beeldkwaliteit verlagen is verder nodig om deze game goed te kunnen spelen.


Special: verrassende prestatietoename bij sneller geheugen

Hoewel je met een normaal DDR3-kitje van 1.333 MHz meestal genoeg hebt bij normale pc’s, is dat bij systemen met een snelle geïntegreerde GPU wel anders. Daar dient het DDR3-geheugen namelijk gewoon als vervanging voor het GDDR5- of GDDR3-geheugen op normale videokaarten.

Maar dat de prestatietoenames zo fors waren, hadden zelfs wij niet verwacht. Je krijgt er gemiddeld 15 fps bij als je gaat voor 2133MHz-geheugen in plaats van 1333 MHz, ook de framedrops worden minder heftig. Met snel geheugen en een overgeklokte GPU (deze geheugentests zijn gedraaid met de GPU op 1.013 MHz) kun je prima gamen!


Overklokresultaten

Onze AMD Trinity-samples, wellicht vooraf uitgezocht, wellicht ook niet, klokten uitstekend over. De A10-5800K ging makkelijk naar 4,83 GHz, terwijl ook de A8-5600K ons met ruim 4,6 GHz ook niet teleurstelde. We hebben alleen even met de GPU van de A10 gespeeld, maar ook die klokte zonder voltage-aanpassingen door naar meer dan 1 GHz – standaard is 800 MHz. Als dit het overklokpotentieel van de Trinity-processors in het algemeen vertegenwoordigd, zijn we erg enthousiast.Conclusie

Volgens AMD worden deze Trinity-processors direct tegenover Intels Core i3-CPU’s geplaatst. Hoewel we die niet hebben getest, verwachten we dat de CPU-prestaties daarvan beter zullen zijn, maar de videochip in de nieuwe generatie A-processors is onovertroffen. Je kunt, als je het geheugen goed uitzoekt en de GPU een beetje overklokt, met gemiddeld meer dan 50 fps een potje DiRT 3 spelen. Dat was tot voor kort ondenkbaar.

Ondanks dat het met de processorafdeling van AMD tegenwoordig niet zo goed gaat – Bulldozer was een teleurstelling en ook Vishera, de nieuwe FX-processors, die later deze maand worden verwacht, op basis van dezelfde Piledriver-architectuur als deze Trinity’s – belooft wat CPU-performance betreft niet veel goeds, heeft AMD met Trinity laten zien waar het écht goed in is. Wat ons betreft heeft AMD de belofte bij de overname van ATI – de GPU volledig laten versmelten in de CPU – vandaag vervuld.

De uiteindelijke prijzen zullen uitmaken of deze CPU’s in onze systeemadviezen terecht komen, maar dat lijkt wel waarschijnlijk. Al met al zijn er genoeg redenen om AMD’s A-serie processors, codenaam Trinity, te belonen met een Best Buy-award.

Ook het ASUS F2A85-M Pro-moederbord beviel ons goed. Het biedt een aantal extra features, zoals extra USB 3.0-poorten, maar we wachten nog even op de prijzen om te kijken of we ook dat moederbord moeten belonen. Je zult later vandaag een update aantreffen in dit artikel.

AMD A10-5800K en A8-5600K
de Trinity-APU’s 

Geef een reactie