Mionix Saiph 1800

Bouweenpc 19 april 2009 0 Bron:
Als je de naam Mionix laat vallen in de gamewereld, dan zal de naam niet veel gamers bekend in de oren klinken. Ook voor onze redactie was het een vrij nieuwe naam, maar als we hun slogan “Light-years ahead of the game” moeten geloven, is het een veelbelovende fabrikant. Mionix heeft verschillende producten in de gaming accessoires-markt zitten, die volgens de fabrikant allemaal van topkwaliteit zijn. In deze review nemen we de Saiph 1800 onder de loep, één van de gamingmuizen van Mionix.


De verpakking
Toen het pakketje met deze muis erin op de redactie van Bouweenpc binnenkwam, waren we natuurlijk erg benieuwd naar de specificaties van de muis. De doos schepte daarbij veel helderheid, aangezien alle specificaties er duidelijk op vermeld stonden. Zo kwamen we er achter dat er een 1800 dpi lasersensor inzit, er vijf programmeerbare knoppen zijn en dat de dpi-instelling in-game veranderd kan worden.


Vrijwel de gehele voorkant wordt in beslag genomen door de muis, die door middel van een doorkijkje goed zichtbaar is. Zowel op de voorkant als op de zijkanten zijn enkel wat logootjes te vinden, wat het geheel overigens erg rustig en aangenaam maakt. Vaak staan gegevens van producten namelijk zowel over de zijkanten als over de achterkant verdeeld. In dit geval wordt de gehele achterkant gebruikt voor twee foto’s van de muis, de specificaties en requirements.


In de doos is behalve de muis niets te vinden, geen driver-cd of boekje, maar zoals je verderop kan lezen is dit ook niet echt nodig. Wanneer je toch gebruik wilt maken van de drivers of vragen met betrekking tot de muis hebt, kan je zowel de drivers als de FAQ op de site van =http://www.mionix.netMionix[/url] vinden.

Het ontwerp
De muis is vrij mooi ontworpen en dan bedoelen we niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua ligging in je hand. Aan de linkerkant heb je een steuntje voor je duim en aan de rechterkant valt je ringvinger precies in de uitsparing. Bovenop zijn de knoppen ten opzichte van de rand wat lager geplaatst, daardoor vallen je vingers precies op de knoppen. In het midden zitten alleen het scrollwiel en de twee DPI-knoppen.


Alle knoppen zijn prima bereikbaar met je vingers, soms zelfs een beetje té goed. Bij alle knoppen voel je dat ze erg reactief zijn, wat op zich geen nadeel is, maar als er knoppen ingedrukt worden zonder dat je dat wilt, kan het weleens tot irritaties lijden. Het scrollwiel is gewoon een standaard scrollwiel,er wordt geen gebruik gemaakt van een systeem als het door Logitech gepatenteerde fly-wheel. Als je een Logitech muis gewend bent met fly-wheel is dit erg wennen dus.


Een ander ding dat opvalt is de vergulde USB-connector. Behalve dat dit er leuk uit ziet, heeft het ook nog een functie. Hierdoor zou namelijk zowel de reactietijd (van de muis) verkleind worden. Wat hier van waar is hebben we niet kunnen bewijzen, maar één ding is zeker, kwaad kan het sowieso niet.

Aansluiten en spelen!
Zoals we ook al op de achterkant van de verpakking hebben kunnen vinden, is dit gewoon een plug and play-muis. Zelfs voor volledige functionaliteit zijn geen aparte drivers nodig, alles werkt na het aansluiten van de muis op een USB-poort. Wat meteen opvalt bij het aansluiten is het lichtje dat in het scrollwiel verwerkt zit. Bij nader onderzoek kwamen we er achter dat dit ledje van kleur veranderd bij het veranderen van de dpi-instelling.


Bij het vastpakken van de muis voelt hij erg solide aan, met de bouwkwaliteit is overduidelijk niks mis. Eén ding wat wel opvalt is dat de muis vrij licht is. Voor de één is dit een nadeel en voor de ander niet, wij zelf vonden dit in het begin érg wennen. We moeten er echter wel bij vermelden dat de Saiph 3200, de grote broer van de 1800, een stuk zwaarder is, als we de fabrikant mogen geloven. De muis is bij een hoge dpi-instelling namelijk al razendsnel en als hij dan ook nog eens wat lichter is, ben je al helemaal in no-time aan de andere kant van je scherm.

De software
Eerder zeiden we al dat deze muis geen drivers of andere software nodig heeft om volledig te functioneren. Het is echter wel mogelijk om van de Mionix-site software te downloaden voor de muis. Deze software is voor het eventueel extra finetunen van de muis, zo is het mogelijk om de functies van de knoppen te veranderen en de gevoeligheid van het scrollwiel is ook aan te passen.


Verder is het ook mogelijk om gebruik te maken van een zogenaamd “roller-menu”. Wanneer een knop op de muis deze functie toegewezen heeft gekregen, kan er via dat menu een veelgebruikt programma opgestart worden. Welke programma’s er via dat roller-menu opgestart kunnen worden is volledig instelbaar.


We missen op driver-niveau echter helaas wel wat dingen als game-profielen en dergelijke. De drivers zijn duidelijk nog lang niet uitontwikkeld. Alles wat er in zit is echter wel goed werkend en duidelijk beschreven.

In-game
De prestaties in-game zijn over het algemeen vrij goed. Door de mogelijkheid van het instellen van de gevoeligheid is deze muis prima te gebruiken in elke game-situatie. Wil je snel kunnen bewegen, dan druk je gewoon een paar DPI-instellingen hoger, en voor precisie druk je gewoon een paar DPI-instellingen lager. Verder reageert de muis heel direct en van input-lag is zeker geen sprake.


We moesten in het begin wel wat wennen is aan de muis. Wanneer de muis echter wat langer in gebruik is genomen reageert hij lekker. De verschillende en vooral snel verwisselbare DPI-instellingen zorgen er ook voor dat je in alle punten in het spel een goede muis in de hand hebt.

Muismat
In hetzelfde pakketje als de Mionix Saiph 1800 zat ook een muismat van Mionix, genaamd de Alioth 320. Deze muismat is 320mm breed, 270mm hoog en 3mm dik. Dat is dus groot genoeg voor de meeste gamers, voor echte low sense-gamers is er ook nog het grote broertje de Alioth 400.Beide varianten zijn uitgerust met een speciale coating, zodat de muis en hand er makkelijk overheen glijden. De onderkant is uitgevoerd met een speciale rubberlaag, zodat de muismat goed blijft liggen tijdens het gamen.


Tijdens het gamen viel op dat de muis enorm lekker over de muismat gleed en bij grote bewegingen gaat de hand ook makkelijk mee. Het zweten van je hand wordt door deze muismat helaas niet echt tegengegaan. Verder speelt de muismat echter erg lekker, de muis vliegt er echt overheen.

Conclusie
Over het algemeen presteert de Mionix muis best aardig, maar om een echte gamersmuis genoemd te worden missen toch nog wat dingetjes. Zo vinden gamers speciale profielen voor verschillende games handig en ook het gebruik van gewichtjes zien we veel terug bij gamersmuizen. Door het ontbreken van deze bijzonderheden betekent het overigens niet dat dit geen goede muis is. Zeker als we kijken naar de prijs kunnen we concluderen dat dit een zeer redelijke muis is.


Als we deze muis vergelijken met gerenommeerde muizen als de G9, MX Revolution en verschillende Razer-muizen zijn er hier en daar nog wel wat minpunten te bedenken of eigenlijk beter gezegd zijn er pluspunten voor de andere muizen te bedenken. Toch vinden we deze muizen vier sterren waard. Slecht is de muis zeker niet, maar er zijn te veel betere muizen verkrijgbaar om vijf sterren uit te reiken aan deze muis.

Pluspunten
+ Duidelijke DPI-aanduiding
+ Volledig plug and play
+ Gunstige prijs

Minpunten
- Drivers hadden uitgebreider gekund
- Geen speciale functies

Geef een reactie