• Homepage
  • >
  • ICT
  • >
  • Hoe kun je je netwerk zo goed mogelijk beveiligen?

Hoe kun je je netwerk zo goed mogelijk beveiligen?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
veiligheid netwerk

Je wil natuurlijk je IT-omgeving zo goed mogelijk beveiligen. Vooral de laatste jaren is it security nóg belangrijker geworden. Als bedrijf moeten klantgegevens, offertes, facturen en (personeels)dossiers goed beschermd worden. Als ze op straat belanden kan er operationele- of imagoschade ontstaan. Echter, als particulier heb je ook allerlei informatie op je computer staan die niet gedeeld mag worden, denk hierbij aan bank-, medische- en andere waardevolle gegevens. Er zijn verschillende mogelijkheden om je beveiliging goed te regelen, we leggen dit hieronder graag aan je uit. 

Databeveiliging is veranderlijk

Het kan een uitdaging zijn om je netwerk- en databeveiliging zelf up-to-date te houden en eigenlijk moet je dit ook helemaal niet willen. De wereld van databeveiliging is veranderlijk, waardoor je bij een serieuze beveiliging beter kunt werken met een ict bedrijf zoals Kembit, zij hebben jarenlange ervaring met it security en weten dan ook goed een balans te vinden tussen optimale beveiliging en een werkbare omgeving. 

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om de risico’s op een datalek of een aanval van een hacker te minimaliseren. Natuurlijk gebruik je alle opties om je netwerk te beschermen: met een antivirusprogramma, een firewall en Multi-Factor authenticatie kom je al een heel eind. 

Zorg dat je beveiliging up to date is

Toch moet je dit constant in de gaten houden en ervoor zorgen dat de beveiliging up to date is. De gebruikers zijn namelijk de grootste bedreiging voor de beveiliging van je netwerk. Bewust leren omgaan met, en verwerken van, data is daarom het meest belangrijk. Het beste kun je dan ook een professionele netwerk scan laten doen om de kwetsbaarheden van je netwerk zichtbaar te maken en aan een verbetering hiervan te werken.

Complex qua beheer en beveiliging

Pc’s, tablets en smartphones worden tegenwoordig allemaal door elkaar gebruikt en maken daarmee computernetwerken steeds complexer qua beheer en beveiliging. Er is een toename van bedreigingen van buitenaf door steeds veranderende (virus en spam) aanvallen, maar de gebruiker binnen het netwerk blijft de grootste bedreiging. Bewust of onbewust kunnen gebruikers namelijk veel schade aanrichten, door bijvoorbeeld het openen van phishing e-mails. 

Er zijn verschillende manieren om je netwerk te testen op veiligheid: 

Een pentest
Bij een pentest kruipt men als het ware onder de vloer en denkt men vanuit de hacker. Wat kan deze als hij binnen is en wat is er dan nog kwetsbaar? Zo kun je je systeem zo inrichten dat indien een hacker daarin komt, hij alsnog niet bij de vertrouwelijke gegevens kan. Zie het als een inbreker die wel een huis inkomt, maar eenmaal binnen alleen maar kasten vindt die op slot zijn.

Een vulnerability scan
Hierbij wordt je netwerk van binnen- en buiten gescand en getest op kwetsbaarheden waarvan hackers ook misbruik kunnen maken. Je kunt hierbij je netwerk zien als een omgeving omringt door een muur, maar er staan deuren open waar een hacker zo naar binnen kan wandelen en kan kijken in je netwerk.

Canary
Met het zogenaamde Canary detectieapparaat zijn hackers te lokken; je zorgt er eigenlijk voor dat de hacker hier heel makkelijk binnen kan komen. Het apparaatje detecteert echter alles wat er op hem wordt uitgeprobeerd. Je zou dit kunnen zien als een huis waarvan de deur open staat waardoor de inbreker zo naar binnen kan. Eenmaal binnen vindt hij de ‘lokdoos’ en probeert hem te openen, hierdoor gaat er een stil alarm af waar hij zelf niets van merkt. Dit kan ook in een bedrijf ook worden ingezet om medewerkers te detecteren die ergens toegang toe proberen te krijgen, maar dit niet mogen.

Uit bovenstaande scans komt altijd wel iets, maar het is als eerste zaak om de ernst van de gedetecteerde kwetsbaarheid in kaart te brengen en de juiste afwegingen te maken. Vervolgens moet er meer ellende worden voorkomen en moeten de gegevens worden beschermd. Het uiteindelijke doel is dan ook om de risico’s beperkt worden en in balans met de hiervoor benodigde beperkingen en aanpassingen.

Previous «
Next »