Gijzelsoftware op je computer?

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off
gijzelsoftware op je computer

Het internet zorgt voor enorm veel vrijheid en mogelijkheden, maar helaas zijn er ook vele nadelen die je vindt. Een daarvan is gijzelsoftware. Maar wat is gijzelsoftware en hoe voorkom je dat dit op de computer geïnstalleerd wordt?

De gijzelsoftware omschreven

Wanneer je op bepaalde websites komt met geïnfecteerde reclamebanners, of als de website zelf onder vuur ligt van virussen en ander onheil, maak je kans op een infectie. Wanneer gijzelsoftware gedownload wordt op de computer, dan zal de computer als het ware vergrendeld worden en krijg je een scherm met daarop het verzoek om binnen een bepaald termijn te betalen om de vergrendeling op te heffen. Soms krijg je ook valse politiemeldingen te zien over gebeurtenissen die helemaal niet waar zijn.

Hoe kom ik er vanaf?

Gijzelsoftware verwijderen is een stuk lastiger dan gebruikelijke malware. Zeker omdat je vaak geen mogelijkheid hebt om van het scherm af te komen waardoor je alleen nog de computer kunt uitzetten. Wat je ook doet: betaal nooit geld! Zorg dat je de computer opstart in Veilige Modus zonder netwerkmogelijkheden en gebruik een up-to-date virus & anti-malware programma om de software te verwijderen. Je kunt via een USB-stick een virusscanner installeren. Daarnaast kan je via een andere computer ook kijken of het om een bekend virus gaat en er wellicht nog extra stappen nodig zijn.

Voorkomen van besmetting

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het beste wat je kunt doen is dus zorgen dat je een anti-virusprogramma hebt en een anti-malware software. Scan regelmatig om er zeker van te zijn dat je een schoon systeem hebt. Sommige programma’s adviseren ook of bepaalde websites betrouwbaar zijn of niet. Daarbij moet je nooit uitvoerbare bestanden downloaden en goed kijken naar de URL’s van websites en of de verbinding beveiligd is. Hoewel je nooit 100% veilig kunt zijn op het internet, zijn dit al zeer goede stappen om regelmatig te volgen om de kans op gijzelsoftware op je computer te minimaliseren.

Previous «
Next »