Harde schijf kopen: kiezen voor SSD of niet?

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
digi


Heb je veel games, media of misschien vakantiefoto’s en filmpjes? Dan is de kans groot dat je het probleem kent dat je te weinig ruimte op je computer of laptop hebt. Dan zou het een optie kunnen zijn om een grotere interne harde schijf aan te schaffen maar dan moet je je computer of laptop openschroeven, er onderdelen uit halen en er vervolgens weer onderdelen in zetten. Nu is dat voor de lezers hier gelukkig geen probleem, maar toch is het soms handiger om voor een externe harde schijf te kiezen.

Hiermee zijn veel zorgen verdwenen en hij werkt ook nog eens binnen een minuut. Een ander voordeel van een externe harde schijf is dat je hem los kunt koppelen en hem vervolgens overal mee naartoe kunt nemen!

Wat is een harde schijf?

Een harde schijf is een onderdeel van je computer waar je alle data op kunt slaan. Een harde schijf wordt ook wel een HDD genoemd, oftewel een harddisk. Wanneer je te weinig schijfruimte hebt op de harde schijf kun je natuurlijk gewoon data verwijderen. Iedere computer heeft een interne opslag nodig om goed te kunnen functioneren. Een computer kan meerdere ingebouwde harde schijven hebben maar er is altijd één centrale harde schijf. 

harde schijf

Op de centrale harde schijf staan de bestanden van het besturingssysteem. Zonder deze bestanden kan je niets met de computer. Bij een besturingssysteem moet je denken aan Windows, MacOS, Linux etc. Wanneer je interne harde schijf vol is, is een externe harde schijf kopen een goede optie. Het grote voordeel hiervan is dat je alle bestanden als bijvoorbeeld films, vakantiefoto’s of games hier op kunt zetten en deze dus niet op de interne harde schijf van je computer hoeft te zetten. 

Alle programma’s kunnen ook gewoon vanaf de externe harde schijf worden gestart. Een ander groot voordeel is dat wanneer je alle grote bestanden op de externe harde schijf hebt staan, je computer lekker schoon blijft en dus ook veel beter en sneller zal blijven werken. Een computer heeft altijd een RAM-geheugen maar dit is vaak niet groot genoeg om grote bestanden te kunnen lezen en starten. Ook wordt een deel van dit geheugen in beslag genomen door het besturingssysteem. Windows kan namelijk tot 5 GB van dit geheugen af nemen.

Welke soorten zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten externe harde schijven. Bij een externe harde schijf plug je de harde schijf in je computer of laptop door middel van (tegenwoordig0 een USB kabel. Verder heb je ook nog verschil tussen harddisks en SSD. SSD staat voor “Solid State Drives”.

Een harddisk is totaal anders opgebouwd dan een SSD. In een externe SSD zitten geen bewegende onderdelen maar heel veel kleine cellen. Een SSD heeft ten opzichte van de harde schijf een aantal voordelen maar ook wat nadelen. Externe SSD’s zijn (nog) relatief duur in vergelijking met een externe harde schijf. 

Zowel interne als externe harde schijven zijn in twee formaten te verkrijgen, namelijk in 2,5 inch en in 3,5 inch. Een 2,5 inch is energiezuiniger en past wat makkelijker in je laptoptas. 

Welke ruimte heb jij nodig?

Hoeveel ruimte jij nodig hebt ligt echt aan waar je de extra opslag voor nodig hebt. Heb je veel muziek, films en games? Dan is de snelheid van de schijf wat minder belangrijk dan de opslag. Is je doel je computer sneller maken? Dan zou je kunnen overwegen om een interne SSD van 500 gigabyte aan te schaffen. Deze is goed betaalbaar en heeft voldoende opslagruimte voor een besturingssysteem. 

Voor een grote collectie foto’s, films en games is het aan te raden om voor een externe harde schijf of SSD van minimaal 1 TB te gaan. Heb je wat meer te besteden? Dan zou het zelfs beter zijn om een 2 TB of zelfs een 3 TB opslagcapaciteit te nemen.

Er is genoeg keus op de markt als het aankomt op externe harde schijven en SSD’s. Wat je moet nemen ligt puur aan je wensen. Wil je een snelle en geruisloze schijf en vind je het niet erg om wat extra geld te besteden? Kies dan voor een SSD. Een externe harde schijf is ook een hele goede optie. Bekijk voor jezelf wat je doel is met de externe schijf en wat voor bestanden je erop kwijt wilt, zo is het een stuk makkelijker om je keus te maken.

Previous «
Next »