Wat je moet weten over je toetsenbord (+ tips)

 • Paul
 • 5 Years ago
 • Comments Off
toetsenbord

We gebruiken allemaal wel eens een toetsenbord, of het nu op je computer, telefoon of tablet is. We gebruiken het zelfs zoveel dat we er niet eens meer bij nadenken wat een keyboard eigenlijk allemaal kan. De aanschaf ervan verdient dan ook meer aandacht dan dat ze nu krijgt, niet alleen om prettig te kunnen typen maar ook om lichamelijke klachten te voorkomen. 

In dit artikel vertellen we je veel meer over waar een dergelijke device allemaal goed voor is en over de belangrijke punten die je erover moet weten. Aan het eind van het artikel geven we ook nog een aantal handige tips & tricks.

De verschillende soorten

Keyboards zijn er in verschillende soorten en maten. Ga je een toetsenbord kopen? Let dan even op een aantal dingen. Hoe voelt de toetsaanslag, kan het aangesloten worden op je computer of is het draadloos? Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende uitvoeringen. Van gaming exemplaren tot ergonomische modellen en van draadloos tot aan toetsenborden met USB aansluiting. 

Draadloos toetsenbord

Draadloze toetsenborden zijn vaak duurder dan de uitvoeringen met een kabel, ze kunnen soms ook wat gevoeliger zijn voor storingen. Waar een draadloze muis vaak erg handig is, is het voordeel van een draadloos keyboard vaak niet zo groot. Hij blijft immers altijd op dezelfde plek staan. Wanneer je het bijvoorbeeld op je schoot wilt hebben liggen is het wel erg handig. De duurdere modellen zijn vaak voorzien van allerlei extra toetsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toets om je video- of muziek mee te selecteren. Ook heb je toetsenborden die een knop hebben om email op te halen. 

Ergonomie bij keyboards

Wanneer je veel typt, is ergonomisch werken erg belangrijk. Dit is al makkelijk te bereiken door een soort polssteun te gebruiken. Dit is meestal een soort langwerpig kussentje dat voor je toetsenbord wordt geplaatst. De polsen worden zo goed ondersteund, dit kan kramp in de spieren tijdens en na het typen voorkomen. De wat duurdere modellen hebben een ingebouwde polssteun. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een los polssteuntje aan te schaffen. 

Een vlak toetsenbord is erg slecht voor de armen, je schouders en je rug. Ergonomische ontwerpen zijn dan ook vaak wat gebogen waardoor de handen in een natuurlijke houding komen te staan. Houd bij de aanschaf van een ergonomisch toetsenbord wel in gedachten dat het belangrijk is dat je met 10 vingers typt. Typ je met 2 vingers, dan kan het erg vervelend zijn en zou het zelfs mogelijk zijn dat je juist meer spierspanning veroorzaakt. 

Leesbaarheid van de toetsen

Voor veel mensen zijn de meeste keyboards goed te lezen. Er zijn ook speciale uitvoeringen voor mensen met slecht zicht of mensen die de tekens op de toetsen niet goed uit elkaar kunnen houden. Bij deze uitvoeringen zijn de tekens extra groot aangebracht waardoor ze beter te lezen zijn. Ze hebben dan ook witte of gele achtergrond met zwarte letters. Dit is een stuk duidelijker en maakt de ogen minder vermoeid. 

Verschillen tussen normale en gaming uitvoering

Speel je vaak games op je computer of laptop? Dan is een aangepast toetsenbord en muis een ideale toevoeging. Maar wat maakt een gaming keyboard zo bijzonder ten opzichte van een normale uitvoering? 

Wat als eerst opvalt bij een gaming toetsenbord is dat er veel meer knoppen op zitten als bij een normaal model. De knoppen geven vaak licht. Ook is een gaming toetsenbord altijd ergonomisch ontworpen omdat de makers er vanuit gaan dat je niet na een half uurtje klaar bent met gamen. 

Ook is het mogelijk om macro’s aan te maken. Macro’s zijn bepaalde opdrachten die je kunt aanmaken en activeren met een bepaalde toetsencombinatie. Speel je bijvoorbeeld een schietspelletje, dan kun je met zo’n bepaalde toetsencombinatie makkelijk zien hoeveel munitie je hebt.

toetsenborden

Handige tips

Er zijn een aantal toetsencombinaties op ons toetsenbord waar niet iedereen bekend mee is. Natuurlijk zijn er de bekende “CTRL + C” om te kopiëren en “CTRL + V” om te plakken. Naast deze bekende combinaties zijn er nog veel meer.

 1. Alt = Werkbalkmenu openen
 2. CTRL + X = Knippen
 3. CTRL + C = Kopiëren
 4. CTRL + V = Plakken
 5. CTRL + A = alles selecteren
 6. CTRL + Z = Ongedaan maken
 7. CTRL + S = Opslaan
 8. ESC = stoppen/tabblad sluiten
 9. Alt + f4 = Programma afsluiten
 10. CTRL + T = Nieuw tabblad openen

Er zijn dus heel veel varianten voor allerlei soorten toepassingen. Wanneer je bedenkt waarvoor je het keyboard wilt gebruiken is het makkelijker om een keuze te maken. Ben je bijvoorbeeld slechtziend? Ga dan voor een model met extra grote tekens en een witte of gele achtergrond. Speel je veel games? Ga dan voor een gaming keyboard. 

Probeer altijd efficiënt te werken en denk goed aan je houding bij het typen. Dit kan lichamelijke klachten voorkomen zoals last in je nek, rug, schouders of armen.

Previous «
Next »