• Homepage
  • >
  • Gadgets
  • >
  • AI en blockchain: de toekomst van de drone is rooskleurig

AI en blockchain: de toekomst van de drone is rooskleurig

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Drones worden overal ter wereld steeds vaker ingezet. Niet alleen als een leuke gadget om de zomermaanden nog leuker te maken, maar ook voor serieuze toepassingen. Zo worden de drones steeds vaker gebruikt bij humanitaire hulpverlening, het bestrijden en voorkomen van rampen en het in kaart brengen van risicogebieden. Door het inzetten van deze drones kan er veel meer bereikt worden in veel minder tijd. Op die manier worden mensenlevens gered én hebben we veel meer informatie over gebieden waar we zelf niet kunnen komen. En in de toekomst wordt dit nog veel breder.

Artificial Intelligence: drones die leren van hun fouten

Artificial Intelligence is wellicht een van de meest besproken ontwikkelingen van de laatste decennia. Ook wanneer het gaat om de toepassingen die gemaakt kunnen worden voor drones. Aan de Carnegie Mellon University wordt op dit moment gewerkt aan het gebruik van AI bij het schrijven van software voor drones. Niet om deze volledig autonoom te maken, maar om ervoor te zorgen dat drones kunnen leren van de fouten die zij maken. Door deze informatie te delen met andere drones via een centraal systeem kunnen deze drones op die manier meer bereiken en meer resultaten verzenden naar onder andere de hulpverleners die hierop in kunnen spelen. De kans is groot dat de drones in de toekomst zelf een overweging kunnen maken wanneer zij verschillende mogelijkheden hebben. Hierbij kan gedacht worden aan het verspreiden van medicatie in rampgebieden waarin verschillende groepen aanwezig zijn.

De kracht van de blockchain komt naar de drones

Drones worden voornamelijk ingezet om informatie te verzamelen. Dit kan een overzichtskaart zijn van een bepaald gebied, de schade die tijdens een ramp aangericht is, maar het kan hier ook gaan om gevoelige informatie. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van een politiek vluchteling of het verblijf van een dictator die gevangen moet worden. Het verzamelen en verspreiden van informatie moet daarom op een veilige manier gebeuren, zodat alleen de juiste mensen toegang hebben tot deze gevoelige informatie. Daarom wordt op dit moment al gewerkt aan het implementeren van de blockchaintoepassingen binnen de software van de drones. Daarnaast wordt de blockchain gebruikt om informatie te bevestigen, de echtheid van data te garanderen en informatie sneller veilig te kunnen verstrekken.

Hoe zit dit met de gemiddelde drone?

Heb je op dit moment een drone, bijvoorbeeld van droneland.nl, dan hoef je je geen zorgen te maken om de AI en blockchaintoepassingen in de drone die je bestuurt. De kans is groot dat deze toepassingen eerst uitsluitend gebruikt worden bij het maken van drones voor overheden en hulpdiensten. De gemiddelde drone die elke consument kan gebruiken, zal in eerste instantie niet voorzien worden van deze toepassingen omdat dit simpelweg niet relevant is.

Previous «
Next »