Versterk je draadloze netwerk met deze producten

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Draadloos internet is iets dat al jaren de standaard is in veel huishoudens. Gewoon met een laptop, tablet of telefoon ergens zitten zonder dat je met een netwerkkabel moet klungelen. Maar toch hebben zulke netwerken nadelen. Zoals het signaal dat al vrij snel kan verslechteren door diverse factoren. Wat zijn de mogelijkheden die jij kunt gebruiken thuis? Er zijn diverse producten op de markt te koop om te helpen zoals bijvoorbeeld een wifi versterker. 

Wifi extender

Vaak heb je in huis diverse kamers die op een grote afstand liggen van de router. Daar is het signaal van het wifi het slechtst. Wat je dan kunt doen is een wifi extender aanschaffen. Dit is een wifi versterker die het signaal van de router doorgeeft. Omdat de afstand naar deze extender enkele meters is, heb je een zeer goed signaal en dus ook stabiel internet. Het enige nadeel van deze extender is dat de bandbreedte wordt gehalveerd: downloaden gaat dus een stuk langzamer. Bij veel verbindingen hoeft dit overigens niet uit te maken. Ook niet als je bijvoorbeeld een televisie draadloos wilt aansluiten. De installatie van een wifi versterker gaat vaak erg simpel. Soms zijn er varianten met een zogeheten WPS knop waardoor je enkel deze hoeft in te drukken zodat de instellingen correct worden overgenomen van de router. Indien de router dit niet ondersteunt, moet je via de wifi versterker de instellingen handmatig instellen in enkele eenvoudige stappen. Je kunt een wifi versterker ook met de mogelijkheid van een UTP aansluiting kopen zodat je toch makkelijk apparaten met een kabel kunt aansluiten. Zo heb je meer mogelijkheden zonder dat je ook een extra kabel moet aanleggen. 

Mutltiroom wifi

Als je het maximale uit je verbinding wilt halen, kies dan voor multiroom wifi. Hier heb je geen last van een verbinding met een lagere bandbreedte, zoals je met een reguliere wifi versterker hebt. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van een basisstation dat het signaal stuurt naar losse satellieten. Al deze apparaten staan met elkaar in verbinding zodat je overal een perfecte verbinding hebt. Je kunt via een app bijhouden waar het signaal zwak is en met gemak een extra satelliet plaatsen waardoor je ook op dat punt een goede verbinding krijgt. Dit is wellicht een flink stuk duurder dan een wifi versterker, maar je krijgt zeker waar voor het geld. 

Wifi antenne

Je kunt op diverse manieren wifi antennes toepassen. Denk aan het beter ontvangen van een signaal op een laptop of pc, zo heb je wellicht geen wifi versterker nodig. Het enige dat je moet doen is de antenne aansluiten op de USB poort of de UTP ingang van de netwerkkaart. Voor een goede verbinding is het belangrijk dat het zendvermogen van de antenne voldoende is. Meerdere antennes betekent een beter signaal. Dat geldt dus ook wanneer je een andere (draadloze) router of WAP wilt aanschaffen, kies voor de beste antennes. Zo kan je de WAP gebruiken als wifi versterker op diverse punten. Ook kan je een oude router prima gebruiken als wifi versterker indien de instellingen dit toestaan. 

Powerline adapter

Een andere mogelijkheid om je signaal door te sturen zonder kabels te trekken is de powerline adapter. Hierbij maak je gebruik van een set waarbij de ene adapter de sturende functie heeft: de netwerkkabel van de router sluit je aan op deze adapter waarna de andere adapter het signaal oppikt. Bij de ontvangende adapter kan je dan een hub aansluiten en zo makkelijk je andere apparaten van internet voorzien. Sommige varianten hebben ingebouwde wifi waardoor deze ook kunnen functioneren als wifi versterker. Het nadeel is wel dat je voor een goede verbinding de apparaten in dezelfde stroomgroep moet hebben. Ook kan een oud stroomnetwerk voor een lagere bandbreedte zorgen. In dat geval kan je beter voor een wifi versterker kiezen die het wifi signaal oppikt. 

Software

Voordat je overgaat tot aankoop van een wifi versterker is het verstandig om te kijken via een wifi app hoe goed het signaal is op bepaalde plaatsen. Zo heb je een duidelijker beeld in welke ruimtes het signaal echt slecht is en een wifi versterker noodzakelijk is. Het hoeft namelijk niet in alle ruimtes toegepast te worden.

Previous «
Next »