Degenen onder ons die al eens een pc hebben gebouwd weten het: er is niets leuker dan zelf alle onderdelen uitkiezen voor je pc en alles dan zo in elkaar zetten dat het perfect werkt en het er ook nog eens strak uitziet. Nu kun je daarna van tijd tot tijd natuurlijk onderdelen vervangen, zoals je geheugen en grafische kaart, maar dit is minder uitdagend dan het bouwen van je eerste eigen pc.
Ben je inmiddels toe aan een nieuwe uitdaging die ook nog eens een goede toevoeging kan zijn voor je pc? Lees dan snel verder!
Wat is een 3D-printer?
Je hebt vast wel eens van een 3D-printer gehoord, maar wat is het nu precies en hoe werkt zo’n printer? Een 3D-printer is een printer waarmee je, de naam zegt het al, driedimensionale objecten kunt printen. Dit doe je door eerst een 3D-model vanaf de pc naar de printer te sturen. De printer verwarmt vervolgens het printmateriaal totdat het vloeibaar wordt en zo wordt laag voor laag je object opgebouwd. Dit proces neemt meerdere uren in beslag.
Wat voor materiaal wordt hiervoor gebruikt?
Het materiaal dat het meest wordt gebruikt bij 3D-printen is filament. Dit is plastic draad dat op een spoel gewikkeld zit. Door het draad te verwarmen wordt dit vloeibaar. Er zijn verschillende soorten filament verkrijgbaar met elk hun eigen kenmerken. Hieronder vind je twee veelgebruikte materialen:
PLA-filament
Dit is veruit het populairste filamenttype. Het is gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen en redelijk sterk. PLA-filament is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.
ABS-filament
Dit is een veelzijdig plastictype waarmee objecten in elke gewenste vorm geprint kunnen worden. Hoe hoger de temperatuur van het ABS, hoe glanzender het object wordt. Dit filament heeft olie als basis, en is na printen zeer sterk. Nadeel van dit materiaal is de sterke geur tijdens het printen.
Wat kan ik allemaal maken?
Mis je wel eens een onderdeel van bijvoorbeeld een kledingkast die je zelf moet bouwen? Daar heb je voortaan geen last meer van, want je print gewoon je eigen onderdeel. Je kunt ook allerlei handige dingen printen, zoals kapstokhaakjes, een telefoonhoesje, desk organizer, plantenbakken en vershoudclips. En ben je fan van een bepaalde film of game? Het internet staat vol met 3D-modellen van Yoda, Pikachu, orcs, draken en nog veel meer.
Hoe bouw ik zo’n printer?
In tegenstelling tot het bouwen van een pc, worden bouwpakketten voor 3D-printers vaak kant-en-klaar aangeboden. Dit komt omdat je per soort printer specifieke onderdelen nodig hebt die niet altijd uitwisselbaar zijn. Met zo’n kit hoef je dus zelf geen onderdelen uit te zoeken, maar je kunt de 3D-printer wel helemaal zelf in elkaar zetten. Welke kit het beste bij jou past, is afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Je kunt het beste contact opnemen met een verkoper voor goed advies over welke zelfbouw 3D-printer het beste bij jouw wensen past . Meestal is een bouwpakket de volgende dag al geleverd, veel bouwplezier!