WordPress, de ideale oplossing voor als je zelf een blog of webshop wil bouwen

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
wordpress

Het is de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden om je eigen website te maken. Waar je hier vroeger kennis nodig had van HTML, CSS of programmeren, zijn er tegenwoordig genoeg aanbieders van software om je eigen website in elkaar te zetten en waardoor je dus een hoop geld kunt besparen. Denk daarbij aan open-source software zoals WordPress. Besef echter wel dat er nog steeds een verschil zit in wat jij als leek kunt maken, en wat een professioneel bureau voor je kan doen. 

Echter zijn er ook genoeg mogelijkheden tot verdieping en kun je bijvoorbeeld een cursus WordPress volgen. Dit stelt je in staat om meer uit de website software te halen en te zorgen dat eventuele aanpassingen in de toekomst door jou gedaan kunnen worden. 

Een WordPress cursus is zowel online als klassikaal te volgen. Het voordeel van de eerste vorm is dat die vaak een stuk goedkoper is en je er geen hele dag aan kwijt bent in combinatie met reizen, etc. De grootste uitdaging is om de juiste websitemaker te vinden tussen het enorme aanbod op de markt.

Hoe populair is WordPress?

Er zijn ondertussen veel providers op de markt die dergelijke software aanbieden, zodat je gemakkelijk je eigen website kunt maken. WordPress is daarbij een van de meest gebruikte oplossing met een marktaandeel van meer dan 40%. 

WordPress.com pakketten worden in de Cloud gehost, waardoor je zelf geen webruimte hoeft te regelen. Alles wat je nodig hebt is een computer en een webbrowser. Het hosten van een website kost providers uiteraard geld: voor het onderhouden van de servers, voor het promoten van hun diensten en natuurlijk voor de verdere ontwikkeling van hun producten. Vaak zijn gratis websites daarom gebaseerd op een zogenaamd ‘freemium’-model. Dit houdt in dat de gratis pakketten worden gefinancierd door de klanten die voor een betaald (of ‘premium’) pakket kiezen. Daarnaast zit het verdienmodel ook in de extra zaken die je aanschaft, zoals bepaalde plugins voor de vormgeving of extra opties voor de website.

Bij het opzetten van je eigen website bij WordPress, moet je de volgende stappen doorlopen:

– je aanmelden voor een gratis account

– een sjabloon kiezen dat je mooi vindt

– pagina’s toevoegen aan je website

– de content aanpassen zoals afbeeldingen, tekst, video, etc.
– de SEO-instellingen aanpassen

– de website publiceren

WordPress.org: het professionele platform voor blogs en webshops

Let op dat je WordPress.com niet verwart met zijn grotere broer: WordPress.org. Deze laatste is geweldig als je het geen probleem vindt om je in allerlei technische details te verdiepen, waar de .com-variant een stuk eenvoudiger is. Als je alleen een blog wilt opzetten, kan WordPress.com een fantastische oplossing voor je zijn zonder dat je daar al te veel hulp voor nodig hebt. Ga je een webshop ermee bouwen, dan kan het aan te raden zijn om een cursus te volgen of enkele tutorials te bekijken op YouTube.

Uiteraard moet je eerst goed op een rijtje hebben waarom je een website nodig hebt en welke doelen je hebt. Voordat je begint te bouwen, moet je weten wat je wilt bereiken. Als je dat weet, moet je erachter komen welke content je op de website wilt hebben. Daarna ga je kijken naar de thema’s die mogelijk geschikt zijn en passen bij jouw bedrijf. Je kunt kiezen voor een gratis theme uit de WordPress repository, maar het is wellicht beter om een premium theme te kopen. Als je al weet welke content je wilt plaatsen, is het makkelijker om een geschikt theme erbij te zoeken. Vervolgens onderzoek je welke plugins nodig zijn voor jouw WordPress website. 

Ons advies is om je goed te laten voorlichten door bijvoorbeeld een WordPress cursus te volgen. Kijk ook goed naar de reviews en gebruik nooit obscure plugins buiten de officiële kanalen. Je kunt dan malware meekrijgen en je site kan worden gehackt waardoor de website onbruikbaar is geworden.

Previous «
Next »