Het verschil tussen SDXC en SDHC geheugenkaarten

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
sdhc geheugenkaart

Een SD-kaart is een SD-kaart zou je zeggen. Toch zijn er enkele grote verschillen tussen de soorten SD-kaarten. Het verschil zit voornamelijk in de lees- en schrijfsnelheid, er zijn daarom ook diverse soorten, namelijk: SDHC en SDXC. Niet elke SD kaart wordt ondersteund door elk apparaat. Door de grote verschillen tussen de kaarten raak je al snel de weg kwijt. Om wat duidelijkheid te scheppen, ga ik je in dit artikel precies vertellen wat een SDXC en SDHC geheugenkaart is.

Wat is een SDXC geheugenkaart?

Een SDXC geheugenkaart heeft de grootste opslagcapaciteit van alle SD-kaarten. De opslagcapaciteit ligt tussen de 64 GB en 2 TB. Hierdoor wordt de geheugenkaart niet door elk apparaat ondersteund. Kijk daarom goed op je apparaat voordat je er een aanschaft. Je ziet SDXC geheugenkaarten vooral bij camera’s die in RAW formaat en 4K fotograferen en filmen.

SDXC geheugenkaarten maken gebruik van het bestandsysteem “exFAT”. Dit bestandssysteem werkt niet op apparaten die alleen SD-kaarten of SDHC-geheugenkaarten ondersteunen. Je kunt wel SDHC of SD-kaarten gebruiken voor apparaten die SDXC geheugenkaarten ondersteunen. De snelheid wordt omschreven in klassen. Deze klassen geven een minimale snelheid van een geheugenkaart aan.

Het komt wel eens voor dat de snelheid hoger ligt dan de minimale snelheid. De geheugenkaart komt in klassen 2, 4, 6, 10 en 16. Elke klasse is gelijk aan een bepaalde snelheid, waarbij het grootste getal de hoogste snelheid heeft.

Wat is een SDHC geheugenkaart?

Wanneer je een apparaat hebt van na 2008, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je een SDHC of SDXC kaart nodig hebt. SDHC staat voor SD High Capacity en deze geheugenkaart werkt niet in apparaten die ouder zijn dan 2008. De capaciteit van een SDHC kaartje is 4 tot 32 GB, een stuk minder dan de SDXC. Dit komt omdat een SDHC kaart gebruikt kan worden in bijvoorbeeld camera’s die tot Full HD filmen en een SDXC is geschikt voor camera’s die RAW en 4K kunnen filmen.

RAW en 4K bestanden zijn veel groter en nemen daardoor ook meer geheugen in beslag.

Welke geheugenkaart heb jij nodig?

Zoals al eerder vermeld hebben geheugenkaarten verschillende klasse. SD kaarten zijn ooit begonnen met klasse 2. Dit houdt in dat de SD kaart een overdrachtssnelheid heeft van 2MB/s. Tegenwoordig worden de bestanden steeds groter en kwalitatief beter waardoor er grotere SD kaarten nodig zijn. Bij klasse 10 kun je ervan uitgaan dat deze kaarten een minimale bestandsoverdracht hebben van 10MB/s, het komt vaak voor dat de snelheid van deze kaartjes hoger is.

Om een goede kwaliteit foto te kunnen nemen is het belangrijk om een goede SD kaart uit te kiezen. Gebruik je je camera voornamelijk om vakantiefoto’s te nemen? Dan is klasse 4 voldoende. Heb je een spiegelreflexcamera of een andere professionele camera? Dan heb je een kaart nodig met een groter geheugen en een hogere overdrachtssnelheid. Het wordt aangeraden om dan gebruik te maken van een klasse 10 SDXC kaartje.

Conclusie

Door simpelweg op de verpakking van het apparaat of het apparaat zelf te kijken kun je zien welk SD kaartje wordt ondersteund. Heb je een camera gekocht na 2008? Dan is de kans heel groot dat je een SDHC kaart of SDXC geheugenkaartje nodig hebt.

Previous «
Next »