• Homepage
  • >
  • Games
  • >
  • Hoe start je een succesvolle Minecraft server?

Hoe start je een succesvolle Minecraft server?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
minecraft server

Eens in de zoveel tijd komt er een game voorbij die de wereld verovert. Dat dat geen spectaculair spel met fantastische graphics hoeft te zijn, is maar weer eens bewezen met het succes van Minecraft. Dit op het oog eenvoudige spel is razend populair, zo populair zelfs dat er nog steeds alleen maar meer speciale Minecraft servers bij komen. Ook jij kunt zo’n eigen server starten. De volgende onderdelen zijn cruciaal voor het starten van een succesvolle Minecraft Server. 

Hosting

Om een Minecraft server te starten, heb je een host nodig. Hiervoor kun je de diensten van een hostingbedrijf inzetten. Het is belangrijk dat je van je host op aan kunt. Om deze reden is het van belang om je eerst te verdiepen in de ervaringen van andere met de hosts die je op het oog hebt. Google is daarbij je vriend. Een zeer geschikte host voor jouw Minecraft server is bijvoorbeeld WitherNode.

Naam

Jouw server krijgt een IP-adres toegewezen dat hem uniek maakt. Gebruikers van jouw Minecraft server kunnen verbinden met jouw IP-adres. Maar het staat professioneler én toegankelijker om een herkenbare domeinnaam te koppelen aan je IP-adres. Zo word je veel makkelijker gevonden en onthouden. Denk aan iets als play.domeinnaam.nl.

Het woord verspreiden

Is jouw server online? Dat moet je er natuurlijk nog wat moeite in stoppen om spelers te vinden die er gebruik van willen gaan maken. Zoek bijvoorbeeld forums over Minecraft op waar je berichten kunt posten om jouw server te promoten. Daarnaast kun je je ook inschrijven op Minecraft serverlijsten. Bedenk ook of je je spelers extra’s kunt bieden (in het spel bijvoorbeeld) als ze meehelpen om jouw server te promoten.

minecraft server starten

Geld ophalen

Het starten van een Minecraft server is verre van gratis. Je wilt natuurlijk graag je investering terugverdienen en er het liefst zelfs nog winst op maken. Daarom moet je een verdienmodel bedenken. Je kunt een lidmaatschapsbedrag vragen, maar je kunt ook werken met het bieden van extra’s voor mensen die geld doneren. 

Zorgen dat de server optimaal blijft werken

Hoe meer mensen er gebruikmaken van jouw server, hoe zwaarder hij belast wordt. Het gevolg daarvan is dat er een irritante ‘lag’ kan ontstaan die het spelen in de weg gaat zitten en uiteindelijk mensen gaat wegjagen van jouw server. De oplossing kan hem zitten in een ‘survival server’, waarbij een herstart voor een reductie in ‘lag’ kan zorgen. Maar het kan ook zo zijn dat je op een gegeven moment je server zult moeten upgraden om al het verkeer aan te kunnen.

Blijf vernieuwen

Jouw server moet natuurlijk mee blijven gaan met de tijd. Daarom moet je regelmatig zorgen voor nieuwe content én gave updates om je spelers enthousiast te houden. Ook de updates van het spel zelf moet je natuurlijk zo snel mogelijk implementeren. Plugins als Viaversion/Viabackwards kunnen hierbij helpen.

Meer weten over het starten van een Minecraft server? Klik op de link voor de meest gestelde vragen.

Previous «
Next »