Traag internet tegengaan; zo doe je dat

  • Paul
  • 6 Years ago
  • Comments Off

Niks is vervelender dan traag internet. Je wil kunnen gamen en Netflix streamen zonder haperingen en online televisiekijken zonder onderbrekingen. Ben je iets minder gelukkig ben je verbinding dan je zou willen zijn? Er zijn een aantal manieren om aan beter en sneller internet te komen.

Kies een andere internetprovider
Kijk als eerst naar de internetsnelheid die je hoort te ontvangen met jouw abonnement. Het kan zijn dat de internetsnelheid die je ontvangt niet zo hoog is, maar het kan ook zijn dat dit op jouw adres veel lager is dan wordt aangeboden. Heb je al lange tijd dezelfde provider? Misschien wordt het tijd om over te stappen. Bijvoorbeeld op glasvezel, dat veel sneller is dan een kabelverbinding. Natuurlijk moet dit wel beschikbaar zijn in de buurt. Dit kun je online controleren door abonnementen voor internet en tv of alleen internet te vergelijken. Ook zie je zo waar je het goedkoopst uit bent én hoe snel het internet op jouw adres is. Kijk hierbij naar het aantal Mb/s, hoe hoger, hoe sneller het internet (als de verbinding dit toelaat op jouw adres). Kijk verder ook naar onderstaande zaken.

Doe een speedtest
Check de snelheid van het internet door een online speedtest te doen. Dit doe je niet via de wifi-verbinding maar door de snelheid via de netwerkkabel te testen. Een draadloos netwerk is namelijk altijd minder snel dan de internetverbinding die via een kabel loopt. Met een speedtest kun je controleren of je wel de snelheid krijgt die de provider adverteert. Het kan zijn dat er praktische beperkingen zijn waardoor het internet niet sneller kan. Bijvoorbeeld vanwege de afstand van de centrale tot aan de hub in de wijk en het aantal verbindingen dat op deze hub is aangesloten. 

Probeer de wifi-snelheid te verbeteren
Wanneer je het hebt over traag internet, bedoel je mogelijk juist een trage wifi-ontvangst. Dat is niet zo gek want het wifi-bereik beperkt zich in principe tot tientallen meters van de zender in een router of modem. Dat draadloze signaal kan vrij makkelijk worden verstoord door allerlei obstakels, zoals muren en plafonds. Bijna de helft van alle wifi-modems in Nederland staat bovendien in de meterkast, wat ook voor een verstoring kan zorgen. Verplaats het modem of de router daarom naar een plaats buiten de meterkast om te zien of dit de snelheid verbetert, en dan het liefst naar een meer centrale plaats in de woning. Dit kan betekenen dat je dan kabels moet verlengen en/of doortrekken. Je kunt een router of modem ook wat hoger zetten, zodat de radiogolven op deze manier mogelijk minder snel worden onderbroken. En het kan verschil maken om een router die of modem dat plat ligt juist rechtop te zetten en de antennes iets te draaien om zo het bereik te verbeteren. Werkt dit niet? Probeer dan een wifi-versterker, ook wel wifi-repeater. Daarmee wordt het signaal versterkt.  

Andere tips voor sneller internet
Wanneer je met het modem van alles hebt geprobeerd en dit qua snelheid weinig uithaalt, kun je een aantal andere maatregelen nemen. Mogelijk is de router verouderd. Al voor een paar tientjes kun je een nieuw modem met ingebouwde router kopen om zo de snelheid te verbeteren. Je kunt het wifi-bereik ook verbeteren via netwerkadapters die je in het stopcontact steekt. Die gebruiken het elektriciteitsnetwerk als computernetwerk. Wil je toch een betere wifi-verbinding in bepaalde ruimtes in huis, creëer dan meer accesspoints. Hiermee wordt het signaal via netwerkkabels doorgegeven en gaat er dus niks van de snelheid verloren.

Controleer laptops en pc’s op traagheid
Soms heeft een trage internetverbinding niks te maken met de snelheid van de kabel of de wifi, maar ligt het aan de pc, tablet of laptop zelf. Mogelijk moet je de software updaten of heb je veel last van adware waardoor de snelheid van de apparaten trager wordt. Dit kun je oplossen met een virusscan en een adblocker.

Previous «
Next »