Verschillende manieren om Windows 10 te versnellen

  • Paul
  • 1 year ago
  • Comments Off
Windows 10 versnellen

Als je Windows 10 wilt optimaliseren, probeer dan onderstaande tips uit om je pc sneller te maken en minder gevoelig te maken voor prestatie- en systeemproblemen. In slechts een paar minuten kun je deze tips uitproberen!

Verander je energie-instellingen

Als je de “Power saver” – van Windows 10 gebruikt, vertraagt ​​​​dat je pc. Dat vermindert de prestaties van de pc om energie te besparen. Als je je energie beheerschema wijzigt van “Energiebesparing” in “Hoge prestaties” of “Gebalanceerd”, krijg je onmiddellijk een prestatieverbetering. Om dit te doen, ga je naar Configuratiescherm en selecteer je vervolgens Hardware en geluiden > Energiebeheer. Je ziet meestal twee opties: “Gebalanceerd (aanbevolen)” en “Energiebesparing”. Afhankelijk van merk en model zie je hier mogelijk ook andere, waaronder enkele van het merk van de fabrikant. 

Programma’s uitschakelen die bij het opstarten worden uitgevoerd

Een van de redenen waarom jouw Windows 10-pc traag aanvoelt, is dat er te veel taken op de achtergrond worden uitgevoerd, programma’s die je zelden of nooit gebruikt. Voorkom dat ze worden uitgevoerd en je pc zal soepeler werken. Begin met het starten van Taakbeheer: druk op Ctrl-Shift-Esc, klik met de rechtermuisknop in de rechterbenedenhoek van het scherm en selecteer Taakbeheer, of typ Taakbeheer in het zoekvak van Windows 10 en druk op Enter.

Als Taakbeheer wordt gestart als een compacte app zonder tabbladen, klik je op ‘Meer details’ onder aan het scherm. De Task Manager verschijnt dan in al zijn glorie met volledige tabbladen. Er is genoeg dat je ermee kunt doen, maar we gaan ons alleen concentreren op het beëindigen van onnodige programma’s die bij het opstarten worden uitgevoerd.

Klik op het tabblad Opstarten. Je ziet een lijst met de programma’s en services die worden gestart wanneer je Windows start. Op de lijst staat de naam van elk programma, evenals de uitgever, of het is ingeschakeld om te worden uitgevoerd bij het opstarten, en de “Opstartimpact”, dat is hoeveel het Windows 10 vertraagt ​​​​wanneer het systeem opstart.

Verschillende manieren om Windows 10 te versnellen

Om te voorkomen dat een programma of service bij het opstarten wordt gestart, klik je er met de rechtermuisknop op en selecteer je ‘Uitschakelen’. Dit schakelt het programma niet volledig uit; het voorkomt alleen dat het wordt gestart bij het opstarten, je kunt de toepassing altijd uitvoeren na het starten. Als je later besluit dat je het wilt starten bij het opstarten, kun je ook gewoon terugkeren naar dit gedeelte van Taakbeheer, met de rechtermuisknop op de toepassing klikken en “Inschakelen” selecteren.

Ga naar een vorig herstelpunt

Terwijl je Windows 10 gebruikt, maakt het automatisch herstelpunten die in wezen momentopnamen zijn van jouw systeem op specifieke momenten, inclusief geïnstalleerde software, besturingsprogramma’s en updates. Herstelpunten zijn een soort vangnet, dus als er iets misgaat, kun je je pc altijd terugzetten naar een eerdere staat.

Ze kunnen ook worden gebruikt om de pc te versnellen als je merkt dat je systeem traag wordt. Onlangs geïnstalleerde programma’s, software of updates kunnen de schuld zijn, dus teruggaan naar een eerder herstelpunt kan de zaken weer versnellen omdat het systeem wordt teruggebracht naar de staat waarin het zich bevond voordat de problemen begonnen. Houd er echter rekening mee dat je je systeem alleen kunt herstellen naar de staat waarin het zich de afgelopen zeven tot tien dagen bevond. Herstelpunten hebben geen invloed op je bestanden, dus je verliest geen bestanden door naar een herstelpunt te gaan.

Om naar een eerder herstelpunt te gaan:

– Sla alle geopende bestanden op en sluit al de programma’s.

– Type ‘geavanceerd systeem’ in het zoekvak en klik vervolgens op Geavanceerde systeeminstellingen weergeven. Je wordt dan naar het tabblad Geavanceerd van Systeemeigenschappen in het Configuratiescherm gestuurd.

– Klik op het tabblad Systeembeveiliging.

– Klik in Systeemherstel op Systeemherstel. Klik in het scherm dat verschijnt op Volgende.

– Je ziet het meest recente herstelpunt. Klik op Volgende als je naar dat herstelpunt wil gaan. Klik op Meer herstelpunten weergeven om anderen te zien. Markeer degene die je wilt gebruiken en klik op Volgende.

– Klik op Voltooien in het scherm dat verschijnt.

– Het systeem zal herstellen naar het door jou gekozen herstelpunt en afsluiten. Start de pc opnieuw op.

Gebruik ReadyBoost om schijfcaching te versnellen

manieren om Windows 10 te versnellen

Windows 10 slaat regelmatig gegevens in de cache op de harde schijf op, en wanneer het de gegevens nodig heeft, haal het het daar vandaan. De tijd die nodig is om gegevens in de cache op te halen, hangt af van de snelheid van de harde schijf. Als je een traditionele harde schijf hebt in plaats van een SSD, is er een truc die je cache kan versnellen: gebruik de ReadyBoost-functie van Windows. Het vertelt Windows om gegevens in de cache op te slaan op een USB-flashstation, dat sneller is dan een harde schijf. Het ophalen van gegevens uit die snellere cache zou Windows moeten versnellen.

Sluit eerst een USB-flashstation aan op een van de USB-poorten van de pc. De flashdrive moet minimaal USB 2.0 en bij voorkeur USB 3 of sneller ondersteunen. Hoe sneller je flashdrive, hoe meer snelheid je zou moeten hebben. Zoek ook naar een flashstation dat minstens het dubbele is van het RAM-geheugen van de pc voor maximale prestaties.

Nadat je de schijf hebt aangesloten, open je Verkenner en klik je op “Deze pc”. Zoek naar de flashdrive. Deze kan een vreemde naam hebben, zoals UDISK 28X, of iets dat nog minder voor de hand ligt. Klik er met de rechtermuisknop op, kies Eigenschappen en klik op het tabblad ReadyBoost.

Previous «
Next »