Weet jij genoeg over ransomware?

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
ransomware verwijderen

Wat is ransomware?

Ransomware is een afpersingsmethode op internet. De malware blokkeert toegang tot belangrijke gegevens. Gedupeerden kunnen daardoor niet met hun werk verder, wat vooral bij grote bedrijven tot enorme verliezen kan leiden. De cybercriminelen eisen vervolgens geld om de toegang terug te geven. Dit is vergelijkbaar met het losgeld dat bij ontvoeringen wordt gevraagd, vandaar de naam ransomware. Ransom betekent namelijk losgeld.

Ransomware is een malware, net als een Trojan horse, maar het doelwit is niet het toebrengen van schade aan de gegevens, maar het versleutelen ervan. Er komt een encryptie op de gegevens te zitten. Zonder sleutel lukt de ransomware ontsleutelen niet.

Hoe herken je een ransomware-aanval?

Via email, telefoon of websites worden mensen uitgenodigd op een link of bestand te klikken. Bestanden die verdacht zijn, hebben vaak een zip-, exe-, js-, lnk- en wsf-uitgang. Omdat het vaak internationale aanvallen betreft, moet je extra alert zijn op contactverzoeken van onbekende afzenders met slecht taalgebruik. Ook kan de software via niet bijgewerkte programma’s je pc binnendringen. In dat geval hoef je niet eens ergens op te klikken.

Kun je ransomware verwijderen door te betalen?

Wanneer de cybercriminelen om losgeld vragen, is de verleiding voor slachtoffers groot om dit te betalen. Maar de politie en experts raden dit ten strengste af. De cybercriminelen hebben na het betalen namelijk geen reden om je bestanden te ontsleutelen. Ook kun je daarmee nieuwe aanvallen uitlokken, nu ze weten dat je een makkelijk doelwit bent. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het kwaadwillende criminelen zijn. Bovendien kan de malware zelfs zo geproduceerd zijn dat er geen decryptie mogelijk is vanwege fouten in de software.

Ransomware verwijderen

Eigenlijk is er na een ransomware-aanval maar weinig dat je kunt doen. Als je back-ups van je gegevens hebt, kun je deze installeren en je kunt naar https://www.nomoreransom.org/ gaan om erachter te komen of de sleutel hier te vinden is. Met een beetje geluk kun je zo de ransomware ontsleutelen.

Ransomware-scanner en andere preventiemethodes

Op preventiegebied is er gelukkig genoeg dat je kunt doen. Zorg ervoor dat je back-ups hebt, zowel in de cloud als op een harde schijf. En houd je pc-beveiliging up-to-date met de laatste ransomware-scanner. Voor bedrijven is het aan te raden een IT-expert in te huren.

Previous «
Next »