Tips om schijfruimte vrij te maken op je PC

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
onvoldoende schijfruimte

Met je handen in je haar, want de computer zit vol? Krijg je meldingen dat er onvoldoende schijfruimte op de pc is en kan je niks meer opslaan? Schijfruimte vrijmaken kan op diverse manieren, hier vind je diverse tips om je harde schijf weer wat ademruimte te geven.

Tijdelijke bestanden verwijderen

Schijfruimte vrijmaken op je pc vereist geen technische kennis. Het kan verstandig zijn om tijdelijke bestanden regelmatig op te schonen. Je kunt tijdelijke inetrnetbestanden in je browser regelmatig verwijderen. Dit kan zelfs automatisch voor je worden gedaan. Ook kan je met een opschoonprogramma (bijvoorbeeld CCleaner) veel tijdelijke content opspeuren en verwijderen.

Verlaag het maximum virtuele geheugen

Om de prestaties van de computer te verbeteren wordt er gebruik gemaakt van virtueel geheugen (pagefile.sys genoemd). Dit is een virtuele uitbreiding van het RAM geheugen van de pc. Moet je schijfruimte vrijmaken? Overweeg dan deze optie uit te zetten, de computer zit vol en werkt dan sowieso minder goed. Wanneer je pc over voldoende geheugen beschikt (meer dan 4GB), is deze optie niet nodig.

Overbodige updates/recovery

Bij elke update maakt Windows een backup van het systeem om zo terug te gaan naar een goed werkende versie mocht er iets misgaan. Dat is een goede veilige optie die je kunt gebruiken, echter gaat dit ten koste van de schijfruimte. Is er onvoldoende schijfruimte, dan kan het een goed idee zijn om diverse herstelpunten te verwijderen of de herstelfunctie zelfs uit te schakelen. Dit is overigens wel een risico die je echt moet overwegen, zorg dat je altijd een backup hebt van je belangrijke bestanden!

Makkelijk op zoek naar ruimteverbruikers

Wil je nog meer schijfruimte vrijmaken op je pc? Kijk dan eens naar programma’s die de schijf onderzoeken naar andere boosdoeners. Soms zijn er oude installatiebestanden van programma’s die je niet nodig hebt. Of heb je wellicht mappen vol met foto’s en video’s die je ook op een andere schijf kunt zetten met meer capaciteit.

Previous «
Next »