De ontwikkeling van de Samsung Galaxy

  • Paul
  • 7 Years ago
  • Comments Off

Met de introductie in 2009 van het eerste toestel in de serie Samsung Galaxy brak een nieuw tijdperk aan. De grootste concurrent, Apple, kreeg er met de Samsung Galaxy een geduchte tegenstander bij en moest zelfs moeite doen om deze concurrent bij te houden. 

De Samsung Galaxy GT-I7500 is het eerste toestel uit de succesvolle Galaxy-lijn, die in juni 2009 op de markt verscheen. Het toestel was voorzien van Android en dit zou nooit veranderen. Het toestel veranderde wel als het gaat om de vormgeving en natuurlijk de inhoud van het apparaat.

De GT-I7500 is nauwelijks te vergelijken met het toestel van nu, de Samsung Galaxy S8. In termen van opslag: het eerste toestel bevatte een werkgeheugen (RAM) van slechts 128MB en een opslagcapaciteit van 8GB. Toch was het voor 2009 een toestel dat bijzonder interessant was. Het was een uitblinker ten opzichte van de andere telefoons. Dit waren niet in alle gevallen smartphones, maar feature phones. Het verschil zit hem in de te gebruiken apps, de manier waarop het toestel om kan gaan met mogelijkheden zoals draadloos internet en routenavigatie (gps).

Hoewel Samsung in de opvolgende jaren veel verschillende toestellen op de markt bracht, is een ding hetzelfde gebleven: de naam. Wel is er voortdurend speculatie over een vermeend loslaten van het besturingssysteem Android ten gunste van Tizen, een eigen besturingssysteem. Hoewel er al een toestel op de markt is gebracht in Azië, lijkt de tijd er nog niet rijp voor te zijn. De Zuid-Koreaanse smartphonegigant kiest voor het besturingssysteem Android, voorzien van een specifieke Android-schil. Hierdoor heeft de gebruiker naast de standaard Android apps ook nog eens de beschikking over door Samsung of ontwikkelaars waarmee men samenwerkt ontwikkelde apps.

Naast de verschillen ten opzichte van de toestellen uit 2009 is er nog een ander interessant feitje te benoemen. Gaandeweg besloot men de naam enigszins te wijzigen. Althans, de spelling ervan. In 2009 werd de GALAXY gepresenteerd. Geschreven dus in hoofdletters. Hoofdletters komen echter “schreeuwerig” over en daarom besloot men voortaan de toestellen van deze lijn Galaxy te noemen. Geschreven zoals het hoort, met een hoofdletter G en verder kleine letters.

Van smartphone naar tablet

Het leek eigenlijk een best logische keuze. Iemand die gebruik maakte van een Samsung Galaxy wilde ook een gelijkwaardige tablet gaan gebruiken. Vandaar dat men ongeveer een jaar nadat de eerste Samsung Galaxy smartphone op de markt was gekomen besloot dat het tijd werd voor de lancering van een nieuw product: De Samsung Galaxy Tab. Een tablet dat een echte concurrent moest worden van de iPad van Apple. Het succes van deze tablet rook naar meer, want al snel werden ook andere schermformaten gepresenteerd dan het standaard 7 inch beeldscherm. Sterker nog, de formaten werden steeds groter. Eerst begon dit met de introductie van een scherm van 7.7 inch, daarna volgden formaten tot aan 10 inch. Datzelfde gold ook voor de Samsung Galaxy smartphones. Ook de formaten van deze beeldschermen werden groter.

Samsung Galaxy Note

Het eerste toestel uit de Galaxy-lijn voor wat betreft de smartphone had een schermgrootte van 3.2 inch. Wanneer je in 2009 iemand zou vragen of dat groot genoeg was, dan zou men gevraagd hebben of het nog groter kon. Dat kon het wel, want met de introductie van de Samsung Galaxy Note, sloeg men een brug tussen de smartphone en de tablet. Dergelijke modellen zouden uiteindelijk Phablets gaan heten. Deze trend is nog steeds waarneembaar, want het is vandaag de dag eigenlijk normaal om een 5.0 inch toestel aan te schaffen.

In 2011 lanceerde Samsung de Samsung Galaxy Note. Een schermgrootte van 5.3 inch en een stilus erbij. Het zou de standaard gaan worden voor een hele nieuwe generatie telefoons. De telefoons waren inmiddels voorzien van krachtige processoren en meer geheugen. Net iets meer dan de standaard consumententoestellen.

De introductie van de Samsung Galaxy Note was voor veel fabrikanten het moment kritisch te gaan nadenken over de toekomst. De consument zat er dus wel op te wachten, op die grotere toestellen. Al snel werden klonen van de Samsung Galaxy toestellen op de markt gebracht, met wisselend succes. In sommige gevallen waren de concurrenten nauwelijks in staat Samsung bij te houden en leverden ze apparaten die niet altijd kwalitatief voldeden. Samsung zelf was ondertussen bezig met nieuwe dingen. Niet alleen nieuwe Samsung Galaxy toestellen, maar ook de ontwikkeling van de Samsung Galaxy Gear.

Dood gewaand, maar nu helemaal hip

We zijn aanbeland in 2013 wanneer Samsung aankondigt dat men iets nieuws op de markt zal brengen. Zelf spreekt men aanvankelijk nog van een smartwatch, iets dat veel vraagtekens opleverde. Immers, de smartwatches zoals we die kenden uit de jaren tachtig waren een roemloze dood gestorven. Wie zat er nu nog te wachten op een nieuwe smartwatch wanneer je een smartphone of tablet zou hebben? Wederom een misrekening van de critici. Men zal hierop wel te wachten, want het zorgt ervoor dat de telefoon niet altijd in de buurt hoeft te zijn voor het afhandelen van gesprekken. Bovendien kan de Samsung Galaxy Gear gebruikt worden om de gezondheid in de gaten te houden. Een stappenteller? Nee, een slim apparaat, dat in nauwe verbinding staat met jouw telefoon. Dat is het.

Kon het dan nog beter? Er was inmiddels veel ontwikkeld. Bekijk je een Samsung Galaxy s7 die je vandaag de dag koopt, dan is deze sneller en krachtiger dan een dure computer uit 2009. Krachtiger en kleiner. En dat zet de toon. Hoewel de schermgrootte van de gewone Galaxy-toestellen toeneemt, wordt alles wel kleiner. Kleiner, platter en daarom nog aantrekkelijker. De Samsung Galaxy heeft de afgelopen jaren bewezen dat het niet Apple kopieert, maar dat het inmiddels een beetje andersom is geworden.

Een goed voorbeeld van het kopiëren is het simultaan openen van apps. Bepaalde Android apps kunnen gewoon naast elkaar, dus op hetzelfde venster, geopend worden. Gebruikers van een computer of laptop zijn hier al jaren aan gewend. Het was dus flink afzien, toen de eerste smartphones en tablets dit niet konden. Dankzij slimme aanpassingen was het Samsung die als eerste de mogelijkheid bood om op een tablet (en later ook op een smartphone) apps naast elkaar uit te voeren. Handig wanneer je gegevens moest overnemen of zaken moest narekenen.

Accessoires

Als het gaat om de Samsung Galaxy, is het bijna onmogelijk om alle accessoires te benoemen. Er zijn er zoveel. Iedereen kan kiezen uit verschillende hoesjes, beeldschermbeschermers, bluetooth apparaten en carkits (om maar een paar opties te benoemen). De accessoires zijn niet alleen door Samsung zelf gemaakt. Voor de Galaxy toestellen zijn door derden accessoires ontwikkeld die van goede kwaliteit zijn. Het is soms even zoeken, tussen de enorme hoeveelheid aanbieders van accessoires voor de Samsung Galaxy. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de populariteit van dit toestel. Zo vindt je voor de Samsung Galaxy s7 en voor de Samsung Galaxy Tab S3 voldoende accessoires om jouw leven te vergemakkelijken. Dat leven is natuurlijk al flink makkelijk door de Samsung Galaxy zelf, mogen we rustig stellen.

 

Previous «
Next »