Gameverslaving in Nederland

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off

Gamen lijkt voor veel mensen voornamelijk een onschuldige hobby. Toch kan deze hobby aardig uit de hand lopen, en in extreme gevallen zelfs leiden tot een gameverslaving. Maar wanneer ben je verslaafd aan gamen? En is een gameverslaving in Nederland eigenlijk een veelvoorkomend probleem? In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een gameverslaving en wanneer is het problematisch?

Gamen verandert van een leuke hobby in een verslaving als je erg veel gamet, en hier bovendien door in de problemen komt. Zo wordt gamen problematisch zodra je de controle over het gamen en de tijd die je hieraan besteedt verliest, en je bijvoorbeeld je studie, werk of sociale contacten verwaarloost. Daarnaast kan gamen ook juist als vlucht voor bepaalde problemen en de realiteit worden gebruikt. Hoe dan ook kan je concluderen dat je mogelijk problemen met gameverslaving hebt zodra je geen balans meer kunt houden tussen het gamen en je andere activiteiten, je steeds meer tijd gaat besteden aan het gamen en dit niet kunt minderen en steeds minder goed voor jezelf gaat zorgen (nachten doorhalen, maaltijden overslaan, et cetera). Ook is het boos worden als je wordt aangesproken op je gamegedrag, liegen over je gamegedrag en chagrijnig of agressief worden zodra je niet kunt gamen signalen dat je mogelijk een gameverslaving hebt.

Hoeveel gameverslaafden zijn er in Nederland?

Het is lastig om een precies antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel gameverslaafden zijn er in Nederland?’. Dit komt omdat niet iedereen met deze problematiek hulp zal zoeken. Hoe dan ook waren volgens de cijfers van Jellinek er in 2011 zo’n 20.000 mensen verslaafd aan gamen. Het grootste deel hiervan was man, en jonger dan 25 jaar. Dit maakt een gameverslaving de meest voorkomende verslaving onder jongeren.

Heb jij problemen met gameverslaving?

Al met al kunnen we concluderen dat gameverslaving in Nederland een veelvoorkomend probleem is. Het is dan ook belangrijk om deze verslaving serieus te nemen en tijdig hulp te zoeken als je denkt dat jij of iemand uit je omgeving problemen met gameverslaving heeft. Een verslaving is niet iets om je voor te schamen, maar wel iets om mee aan de slag te gaan. Het is immers best zonde om al je tijd aan gamen te besteden terwijl er nog zo veel andere mooie dingen buiten je computer om te beleven zijn!

Previous «
Next »