• Homepage
  • >
  • Software
  • >
  • Intelligente software is essentiële schakel van succesvol Supply Chain Management

Intelligente software is essentiële schakel van succesvol Supply Chain Management

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
supply chain management

Met Supply Chain Management (SCM) of Integraal Ketenbeheer (IBK) wordt een optimale ketensamenwerking bedoeld tussen bedrijfsonderdelen, leveranciers en afnemers. Het doel: waarde toevoegen over de gehele productieketen voor een betere positie in de markt. In dit blog bespreken we het verschil tussen SCM en logistiek, en hoe belangrijk de rol van slimme software is om de keten flink te optimaliseren.  

Definitie van Supply Chain 

Met de supply chain wordt de logistieke keten bedoeld waarin een bepaalde grondstof uiteindelijk als product bij een eindgebruiker terechtkomt. Het gaat dan ook om alle data, diensten en financiële middelen die door dezelfde keten stromen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de interne en externe keten: bij de interne keten moet je denken aan inkoop, productie, voorraadbeheer, logistiek, sales en klantcontact. Onder de externe keten vallen leveranciers, afnemers en andere stakeholders. 

Optimaliseren de keten met Supply Chain Management 

Het lijkt misschien een gek idee, maar nog geen dertig jaar geleden werkten de meeste afdelingen in een organisatie nog los van elkaar. Toen de concurrentie toenam en klanten zich veel minder snel verbonden voelden met een bedrijf, moesten veel organisaties aan de slag op hun positie op de markt te verbeteren en op nieuwe manier klanten voor zich te winnen. Met de opkomst van computers en nieuwe, slimme bedrijfssoftware werd het mogelijk om bedrijfsonderdelen met elkaar te verbinden, zodat de productieketen een stuk slimmer werd en artikelen zo snel mogelijk in de handen van de klant eindigden. 

Supply Chain Management anno nu 

In een moderne supply chain is alles realtime met elkaar verbonden. Zo kan een klant bijvoorbeeld meteen op de website van een fabrikant zien of een product nog leverbaar is, maar ook wanneer deze is verzonden en wordt bezorgd. En de inkoopafdeling weet door slimme analyses wanneer er een grote vraag is naar een bepaalde grondstof. Dreigt er een voorraadtekort? Dan kan je hier op inspelen door het aantal producten dat per klant verkocht kan worden te beperken. Optimaal SCM maakt organisaties dus een stuk efficiënter, flexibeler en wendbaarder. 

Supply Chain Management versus logistiek 

Logistiek is een belangrijk onderdeel van SCM, niet andersom. Supply Chain Management gaat vooral om dat laatste woord: management. Het draait om het beheren van de keten door allerlei managementactiviteiten uit te voeren, systemen met elkaar te laten communiceren en te zorgen voor transparante bedrijfsprocessen. Dit betekent dat je niet alleen moet kijken naar je leverancier, maar ook naar de leverancier van je leverancier. Ook: heldere planningen en voorspellingen maken op basis van analyses, zodat je nooit met een vol of leeg magazijn komt te zitten.  

Versterk je positie met Supply Chain Management software 

Geen Supply Chain Management zonder goede IT. Er is intelligente software nodig om alle systemen, apparaten en afdelingen continu met elkaar te verbinden. Van de inkoper aan de andere kant van de wereld tot de medewerker op het klantcontactcenter in het hoofdkantoor.  

Met moderne SCM software kun je slimme verkoopvoorspellingen en analyses maken, zodat je de markt altijd een stapje voor bent. En daar zullen je klanten je om bedanken, omdat ze ook flink profiteren van de kosten die je bespaart over je hele keten. Ook krijgen ze met de software ook meer inzicht in de status van hun bestelling, zodat er nooit onduidelijkheden zijn over de bestelling, prijs en levervoorwaarden. 

Meer weten? Lees hier hoe onze Supply Chain Management software jouw organisatie wendbaar, beter en slimmer maakt.

Previous «
Next »