Is jouw databeveiliging al op orde?

 • Paul
 • 6 Years ago
 • Comments Off

Organisaties gebruiken steeds meer digitale toepassingen We werken nu eenmaal steeds meer online. Er wordt aan documenten gesleuteld in de Cloud opslag en het is voor de efficiëntie van groot belang dat iedereen, altijd, overal bij komt. De IT trends van online en overal (samen)werken brengen ook de nodige beveiligingsrisico’s met zich mee. Zonder een goede beveiliging kan bedrijfsgevoelige informatie zomaar op straat komen te liggen. Met deze tips kun je de databeveiliging voor jouw onderneming gemakkelijk verbeteren.

 1. Pak het goed aan
  IT oplossingen werken het beste wanneer zij gebruikt worden voor alle systemen. Richt je focus dus ook niet op een enkele PC of laptop, maar op de centrale data. Een gestolen PC of laptop is een stuk minder kostbaar dan zaken als merkschade of het verloren vertrouwen van een klant.

 2. Blijf op de hoogte
  Hackers en andere slecht bedoelende partijen blijven innoveren. Dit betekend dat ook de databeveiliging continu up to date moet zijn. Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen op het gebied van beveiliging om jezelf te verzekeren van de juiste, on-trend databeveiliging.

 3. Beveiliging en restricties
  Mogen medewerkers zelf software downloaden en installeren op bedrijfsapparatuur? Dit kan voor kwetsbaarheden in de beveiliging zorgen. Door een strak overzicht te houden op wat er binnenkomt op de bedrijfsapparatuur heb je de beveiliging beter in hand. Zorg ervoor dat apparaten met belangrijke persoonsgegevens dus geen toestemming verlenen tot downloads.

 4. Het omgaan met afgeschreven data
  In het geval van zeer gevoelige informatie is het verstandig om afgeschreven hardware met persoonsgegevens direct te vernietigen. Op deze manier worden bestanden onleesbaar gemaakt en kunnen ze niet meer teruggevonden worden op de harde schrijf.

 5. Gekoppelde apparaten
  Hebben medewerkers persoonlijke apparaten zoals laptop of mobiele telefoon aangesloten op de bedrijfsapparatuur? Houd dan een strak beveiligingsprotocol in werking voor deze persoonlijke apparaten. Hier kunnen namelijk kwetsbaarheden in de beveiliging ontstaan. Zeker wanneer de persoonsgegevens op deze apparaten worden gebruikt voor mogelijke marketing doeleinden.

 6. Publiek en zakelijk netwerk
  Werken medewerkers vaker buiten de deur? Houd dan de mogelijkheden tot inloggen op het zakelijke netwerk, via een publiek netwerk, zo beperkt mogelijk. Dit publieke netwerk is namelijk niet zo sterk beveiligd als de zakelijke beveiliging, en dit kan voor mogelijke lekken zorgen.

 7. Extra beveiligen
  Beveilig online webformulieren met een SSL encryptie en zorg voor dagelijkse back-ups van gegevens. Gebruik ook een apart draadloos netwerk voor gasten, om het zakelijke netwerk beveiligd te houden.

 

Previous «
Next »