Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een zakelijke laptop?

  • Paul
  • 1 year ago
  • Comments Off
alles over de aanschaf van een zakelijke laptop

Zakelijke notebooks zijn er in alle soorten, maten en prijzen. Ze maken deel uit van de dagelijkse gang van zaken binnen een bedrijf, maar met honderden zakelijk georiënteerde laptops om uit te kiezen, van slanke ultra lichte tablets tot enorme draagbare werkstations, kan het vinden van de juiste voor jou als een speld in een hooiberg zijn. 

Laten we beginnen met de basis. Zakelijke laptops zijn niet bedoeld voor gamen, films of inactief internetten, tenzij dat jouw bedrijf is. In de eerste plaats zijn deze systemen serieuze hulpmiddelen om mensen te helpen hun werk te doen. Ze richten zich op betrouwbaarheid en duurzaamheid, met modellen die meerdere jaren beschikbaar zijn voor langdurige bedrijfs implementaties; veel leveranciers beloven vervangende onderdelen voor vijf jaar op voorraad te houden.

De prijs die voor deze betrouwbaarheid moet worden betaald is vaak wat hoger. De typische zakelijke laptop kan 20% tot 30% meer kosten dan een consumentenmodel met vergelijkbare specificaties. Aan de andere kant zijn die prijzen over het algemeen het startpunt voor onderhandeling over de kosten voor een bulkbestelling. Sterker nog, hoe meer je koopt, hoe meer invloed je hebt om een ​​betere prijs of extra’s zoals een verlengde garantie te krijgen.

Het leasen van de systemen is een steeds populairdere manier om grote kapitaalkosten om te zetten in voorspelbare maandelijkse uitgaven, meestal tegen weinig of geen kosten. Bovendien hoef je je aan het einde van de lease geen zorgen te maken over het weggooien van de hardware. En met een verwachte bruikbare levensduur van drie tot vijf jaar, gaan veel zakelijke notebooks uit de midden- en hogere prijsklasse verder dan de standaard garantie van één jaar met drie jaar dekking. 

Waar moet je op letten bij een zakelijke laptop?

Alle laptops zijn in feite desktop computers met ingebouwde schermen, toetsenborden, geminiaturiseerde componenten en batterijen. De processor en de grootte en het gewicht van het systeem krijgen ongetwijfeld de meeste aandacht, maar er moet ook rekening worden gehouden met andere gebieden, zoals het scherm en de batterij.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een zakelijke laptop

Processor

Het brein van de operatie, de meeste Windows-systemen gebruiken Intel- of AMD-processors, hoewel een klein aantal op ARM gebaseerde CPU’s wordt gebruikt in ultralichte systemen. Apple heeft dit idee tot een logische conclusie gebracht met zijn M1- en M2-MacBooks. De minimale processor die je nodig hebt om gebruikers tevreden te stellen, varieert sterk en is afhankelijk van de taken die moeten worden uitgevoerd. Een receptioniste of callcenter medewerker heeft misschien niets meer nodig dan een Intel Celeron of Pentium, terwijl een verkoper misschien een Intel Core i3 of i5 nodig heeft en een grafisch ontwerper een i7 of een M2 Pro.

RAM

Random Access Memory (RAM) is gegevensopslag op korte termijn die wordt gebruikt voor onmiddellijke verwerkingstaken, zoals het weergeven van websites, het uitvoeren van Excel-berekeningen of het weergeven van CAD-afbeeldingen. Het komt in vele maten en snelheden, en meer in het algemeen vertaalt zich in betere prestaties. 4 GB zou het absolute minimum moeten zijn voor elke zakelijke computer, zelfs voor kopers met een klein budget. 16 GB is beter voor typische kantoormedewerkers en hoe meer RAM je hebt, hoe gelukkiger de gebruikers zullen zijn.

Opslag

Elke laptop heeft een plek nodig om alles op te bergen, van de e-mails tot enorme videobestanden, ofwel een traditionele harde schijf (HDD) of een solid-state drive (SSD). SSD’s blijven duurder, maar zijn sneller en robuuster, verbruiken minder stroom en domineren bij de nieuwe laptop modellen. Zoek naar minimaal een SSD van 128GB of een harde schijf van 1 TB.

Accu

Bedoeld om het systeem tussen oplaadbeurten van stroom te voorzien, gebruiken alle notebooks lithium-ion accu’s. Als alle andere dingen gelijk blijven, zal een powerpack met een capaciteit van 3.500 milliampère-uur (mAh) waarschijnlijk langer meegaan dan een van 3.000 mAh. Dit zou voordeel kunnen opleveren als je veel reist en bijvoorbeeld wil werken tijdens een lange vlucht.

Scherm

Terwijl een tablet misschien een 11,5-inch. beeldscherm heeft, zijn 13,3 tot 16 inch. schermen de norm voor laptops, waarbij sommige modellen tot 17,3 inch gaan. Zoek naar een scherm met de hoogste resolutie die je je kunt veroorloven, vooral als het beoogde doel grafisch georiënteerd is. Tegenwoordig zou voor alle, behalve de goedkoopste systemen, een Full HD-resolutie (1920 x 1080) het minimum moeten zijn.

de aanschaf van een zakelijke laptop

Veel van de huidige Chromebooks en Windows-laptops hebben een touchscreen. Een touchscreen kan een groot voordeel zijn voor een ontwerper die producten schetst, een marketeer die een nieuwe campagne onder de aandacht brengt of zelfs een verkoper die producten wil laten zien. Er zijn ook veel hybride tablets/laptops met touchscreens, die we in hun eigen gedeelte van deze handleiding hebben behandeld. Het is vermeldenswaard dat Apple geen touchscreens aanbiedt op MacBooks, maar wel op zijn iPad Pro.

Zakelijke laptops moeten ook serieuze beheerfuncties ondersteunen, zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van Intel vPro-processor uitbreidingen, zodat IT-afdelingen op afstand een systeem kunnen diagnosticeren en updaten!

Previous «
Next »