Opschonen van je computer

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
opschonen van je computer

Een snelle computer thuis of op het werk is natuurlijk heerlijk om mee te werken. Maar zorg er wel voor dat je regelmatig je computer opruimt waardoor deze nog steeds snel blijft. Je zult versteld staan hoeveel het kan schelen. Hier vind je enkele tips waar je regelmatig op dient te letten. 

Onnodige bestanden

Op elke computer vind je bestanden die overbodig zijn. Dat kunnen foto’s zijn, downloads, installatiebestanden en ga zo maar verder. Je kunt de snelheid van je computer verbeteren door onnodige bestanden te verwijderen. Vooral harde schijven kunnen namelijk trager worden als er veel bestanden zijn waar het doorheen moet zoeken. Als je de bestanden verwijdert, vergeet dan niet de prullenbak leeg te maken, of een limiet stellen hoelang de bestanden hier in mogen blijven. 

Internet restanten

Wanneer je surft op het internet worden zaken zoals plaatjes en andere bestanden in een tijdelijke map geplaatst op de computer. Dit zorgt ervoor dat bij een volgend bezoek de website een stuk sneller geladen wordt. Omdat meeste huishoudens gebruik maken van snel internet is dit eigenlijk overbodig geworden. Het beste doe je er goed aan om tijdelijke bestanden en cookies regelmatig te verwijderen (eventueel met een limiet hoelang de bestanden mogen blijven staan). Zo kan je je computer opschonen in een mum van tijd. Hou er wel rekening mee dat cookies ook sessies en inloggegevens bewaren. Als je ingelogd wilt blijven op sites, kan je uitzonderingen plaatsen bij het verwijderen. 

Defragmentatie

Naast je computer opschonen kan je de snelheid van je computer verbeteren door regelmatig je harde schijf te defragmenteren, hierdoor worden gegevens netjes gesorteerd waardoor deze sneller zal werken. Let op: dit werkt niet op SSD-schijven! Deze zijn sowieso snel genoeg voor de meeste lees- en schijftaken. 

Gebruik speciale software

Om je extra te helpen bij het opschonen van je computer kan je speciale software downloaden (bijvoorbeeld CCleaner) waarmee je de meeste (verborgen)onnodige bestanden en register-sleutels kunt opsporen en (selectief) kunt verwijderen. Controleer ook regelmatig of er geen verdachte software draait op de achtergrond door gebruik te maken van virusscanners en anti-malware software. Deze zorgen ook voor een flink langzamere pc.

Previous «
Next »