Dilemma: kies je voor een tablet of juist een laptop?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
laptop of tablet

Het verschil tussen een tablet en een laptop wordt steeds kleiner, waardoor het soms moeilijk kan zijn om te kiezen tussen de twee. Met de steeds verbeterende technieken lijken tablets en laptops steeds meer op elkaar. Laptops worden steeds vaker voorzien van een touchscreen en tablets worden steeds meer gebruikt voor taken waar we eerder laptops/computers voor gebruikten zoals skypen of series kijken. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen een tablet en laptop te onderscheiden. Zo zal je bij een tablet misschien wat accessoires moeten kopen, zoals iPad hoesjes. Hieronder benoemen we de voor- en nadelen van zowel een tablet als een laptop, zodat je makkelijker kunt beslissen welke het beste is voor jou.

Moeilijke keuze

Voor veel mensen is een tablet tegenwoordig gewoon een laptop zonder toetsenbord. Om deze reden is het voor veel mensen moeilijk om te kiezen tussen een laptop of een tablet. Toch zijn er enkele zeer belangrijke verschillen tussen beiden, die je moet afwegen tegenover elkaar alvorens voor één van de twee te kiezen. Een laptop is reeds geruime tijd op de markt en is het nauwste verwant met de bestaande desktops. Qua besturingssystemen, functionaliteiten en gebruik zijn ze op veel fronten hetzelfde, met het verschil dat een laptop draagbaar is en een desktop niet.

Hoe zit het met een laptop

Een laptop is interessant als je meer wil doen dan louter internetten; bijvoorbeeld schooltaken maken, schrijven, foto’s/filmpjes bewerken of zwaardere videospelletjes spelen. Het is dan aan te raden om een laptop te kopen. Bovendien heeft een laptop usb-poorten waardoor je er eenvoudig randapparatuur op kan aansluiten zoals een muis, midi toetsenbord of andere hardware. Wil je toch een laptop, maar wil je er evenveel voor betalen als een tablet? Tegenwoordig zijn er vrij veel laptops op de markt die zich qua prijs kunnen meten met de meeste tablets.

De voordelen van een laptop tegenover een tablet

– betere prestaties (in ieder geval bij de duurdere modellen)

– het toetsenbord is reeds aanwezig

– eenvoudig aansluiten van muis, printer en andere hardware door usb-poorten

– meer opslag capaciteit

De nadelen van een laptop tegenover een tablet

– het gewicht; een laptop is een stuk zwaarder

– vaak duurder

– niet zo energiezuinig

– minder accu-autonomie

Wat is een tablet?

Een tablet lijkt qua gebruik, functionaliteit en besturingssysteem meer op een smartphone. Een tablet is echter wel veel krachtiger en daarnaast ook groter. Als je alleen maar wil internetten, de digitale krant lezen of filmpjes (streaming) bekijken is een tablet ideaal. Ook bankverrichtingen of chatten kun je eenvoudig op een tablet. Het aanschaffen van een laptop is overbodig voor deze taken.

Voordelen van een tablet tegenover een laptop

– erg licht

– meestal goedkoper

– handiger in gebruik

– zuiniger en langere accuduur

Nadelen van een tablet tegenover een laptop

– behoorlijk kwetsbaar

– beperkt aantal toegangspoorten en vaak geen usb

– mindere prestaties

– toetsenbord, tabletpen of andere randapparatuur en hoesjes moeten extra aangekocht worden

Wat is de beste oplossing voor wie?

Voor de keuze tussen een tablet en een laptop kan je volgende regel hanteren; wil je het apparaat enkel gebruiken voor dezelfde taken die je ook met een smartphone uitvoert (met uitzondering van het bellen) en verkies je een licht en handig toestel? Dan kan je gerust een tablet kopen. Wil je er meer mee doen zoals tekstverwerken, foto’s/filmpjes bewerken of zwaardere games spelen? Ga dan voor een laptop. Uiteraard kun je ook kiezen voor een hele lichte laptop of een heel krachtige tablet.

Previous «
Next »