• Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Goed werken aan een laptop: hoe doe je dat?

Goed werken aan een laptop: hoe doe je dat?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
ergonomisch werken

Nu we allemaal steeds meer thuis beginnen te werken, veelal met een laptop, stellen ook steeds meer mensen zich de vraag hoe ze dat op de juiste manier kunnen doen. Het handige aan een laptop is dat je hem overal en nergens kan gebruiken, door zijn compacte formaat en lichte gewicht, maar doe je je nek en rug daar eigenlijk ook wel een plezier mee?

Je kan hem overal gebruiken, maar is dat ook verstandig?

Het vervelende is dat niet iedere plek goed geschikt is om aan te werken. Je kunt op technisch gezien met je laptop op schoot op de bank je werk doen, zolang dat apparaat een beetje stabiele ondergrond heeft is er niks aan de hand. Maar wat je rug en je nek daarvan gaan vinden, dat is nog maar de vraag. Dat je een laptop overal kunt neerzetten, en dus op iedere mogelijke plek je werk zou kunnen doen, betekent nog niet dat het verstandig is om dat ook daadwerkelijk te doen.

De keukentafel heeft meestal niet de juiste hoogte

Veel mensen zetten hun laptop op hun thuiswerkmomenten op de keukentafel neer, en gaan hier (op de bijpassende stoel) aan zitten werken. Dat kan goed gaan, maar over het algemeen is deze setting geschikt om te eten, niet om te werken. De kans is groot dat het scherm van je laptop veel te laag staat om er recht op te kijken, zodat je gebogen gaat zitten en met een pijnlijke rug en nek eindigt. Een goede laptopstandaard, het liefst eentje die verstelbaar is, kan dit probleem oplossen. Over die eetkamerstoel zullen we het dan maar even niet hebben…

Het handig aan een laptop is dat hij niet aan een stopcontact gebonden is: je laadt de accu op, en kunt vervolgens urenlang werken op de plek die jij in gedachten hebt. Dat betekent echter nog niet dat je zomaar overal kunt gaan zitten, een beetje letten op de juiste houding blijft van groot belang. Werk je erg veel thuis, dan kan een opstelling aan een goed bureau, waarbij je eventueel ook een losse monitor en eventueel ook een losse muis en toetsenbord gebruikt ergonomisch verstandiger zijn. In deze opstelling kun je je laptop ook continue aan de stroom leggen, en ben je niet afhankelijk meer van de accu. Zorg wel dat je daarvoor de juiste adapter gebruikt, en koop als je bijvoorbeeld een extra exemplaar in huis wilt hebben altijd het type dat precies bij jouw laptop past. Zo is de adlx45ncc3a er speciaal voor een aantal modellen van Lenovo. Deze gebruik je dus niet op een Asus laptop, hiervoor kies je bijvoorbeeld (afhankelijk van het type laptop) de Asus adapter adp-45bw c. Al deze adapters hebben hun eigen kenmerken, en zetten de spanning en stroom uit het stopcontact om in de sterkte die jouw laptop aankan. 

Previous «
Next »