Wat is VoiP en hoe werkt het?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
wat is voip

Je hoort mensen steeds vaker praten over VoiP, maar wat is dat nu eigenlijk precies? VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Dit betekent dat je op internet, via je wifi draadloos kunt bellen, zoals je bijvoorbeeld via Skype doet. Er zijn sinds kort ook speciale VoIP telefoons op de markt, maar bellen met een VoIP telefoon werkt echter net even anders. Zo kun je tegenwoordig ook VoIP reseller worden. In dit artikel leggen we uit wat VoIP inhoudt en wat je er voor nodig hebt.

Bij VoIP bellen, bel je ook via het internet

Bij VoIP bel je niet meer via een analoge of digitale (ISDN) lijn, maar doe je dit via internet. Een belangrijk verschil tussen digitaal bellen en internet bellen is dat deze digitale telefonie is aangesloten op het openbare telefoonnetwerk. Je belt dan dus via deze aansluiting naar andere telefoonnummers, net zoals je bij een analoge lijn zou doen. Bij internet bellen bel je daarentegen naar IP adressen. De gesprekskwaliteit bij VoIP telefonie is stukken beter dan bij digitaal of analoog bellen, vandaar dat veel bedrijven voor deze manier van telefoneren kiezen. De telecom provider bij wie het abonnement loopt zet de gesproken woorden (analoog) om naar een digitaal signaal. Hiervoor wordt een codec gebruikt. G711.A is een vaak gebruikte codec. De digitale signalen worden via een IP verbinding (een internetverbinding) bij de ontvanger afgeleverd in een passende vorm, zodat hij of zij de woorden kan horen. 

Je kunt VoIP bellen voor een erg laag maandbedrag naar nummers over de hele wereld

Met VoIP kun je bellen naar contacten over de hele wereld. Dit doe je tegen een veel lager (vast) maandbedrag dan bij analoog of digitaal bellen. Met VoIP is het daarnaast ook mogelijk om andere vormen van communicatie op één apparaat te bundelen. Denk hierbij aan je voicemail of aan je e-mail. Dat is handig voor thuis, maar vooral ook voor  op kantoor. Daarnaast heb je ook nog eens de keuze om de verbindingen te versleutelen, wat afluisteren moeilijk, en vaak onmogelijk, maakt. Naast deze voordelen zijn er ook nadelen aan VoIP verbonden. Zoi s een VoIP modem bijvoorbeeld elektrisch, waardoor je bij een stroomstoring geen telefoonverbinding meer hebt. Internetbellen is dan weer  gevoeliger voor wifi storingen.

VoIP is het meest interessant voor bedrijven

VoIP wordt vaak voor zakelijke telefonie gebruikt, omdat het verschillende zakelijke voordelen met zich meebrengt. Zo sluit je een VoIP telefoon en een laptop op een poort aan, waardoor je minder bekabeling in je bedrijfspand hebt. Daarnaast kan je een onbeperkt aantal gesprekken via VoIP voeren over één netwerkverbinding. Dankzij het gebruik van IP adressen bel je overal waar je internet hebt. Wil je verhuizen met je bedrijfspand of een extra kantoor openen? VoIP is schaalbaar, wat inhoudt dat je de draadloze verbinding gemakkelijk uitbreidt of verspreidt. Dit kun je allemaal zelf regelen en je bent dus niet meer afhankelijk van externe partijen waar je op moet wachten.

Wat heb je nodig voor VoIP bellen?

Om te internetbellen met een VoIP telefoon heb je een SIP account nodig. Je krijgt dan een speciaal telefoonnummer dat enkel en alleen werkt bij IP telefonie. De mogelijkheden die je hiermee hebt, zijn echter afhankelijk van de provider. Heb je al een vaste telefoon set waarmee je wilt internetbellen? Dan is het mogelijk om een VoIP abonnement af te sluiten. Bij een VoIP abonnement krijg je een modem waarop je een analoge telefoon aansluit. Voor het gebruik van VoIP heb je ofwel een speciale VoIP telefoon met een SIP account nodig,  of een speciaal kastje van je provider.

Previous «
Next »