• Homepage
  • >
  • Mobile
  • >
  • Welke innovaties kunnen we op het gebied van smartphones in 2021 verwachten?

Welke innovaties kunnen we op het gebied van smartphones in 2021 verwachten?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
innovative smartphone

De markt van mobiele telefoons is constant in beweging. Waar we tot voor kort de markt gedomineerd worden door een paar grote namen, zien we nu steeds meer andere merken een plekje in deze markt claimen. Met nieuwe releases van Apple en Samsung hebben we ook weer een kleine glimps kunnen zien van wat de toekomst ons zal brengen op het gebied van mobiele telefoons. Echter blijft een hoop onduidelijk, vandaar dat wij voor jou onderzoek deden naar de innovaties en verbeteringen op het gebied van smartphones.

Under-display camera

2021 kan wel eens het jaar worden dat we de eerste telefoon met een zogenaamde under-display camera gaan zien. Zo worden de geruchten steeds sterker dat de Samsung Galaxy Z Fold 3 een camera achter het scherm heeft. Aangezien we aan het begin van deze techniek zijn, zal deze innovatie alleen bij de duurdere toestellen worden toegepast. Als de techniek wat meer uitgewerkt is, zullen we hem mogelijk wel in de bekende smartphones tegenkomen, maar dat zal nog wel even duren.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Oprolbaar scherm en vouwbaar scherm

Naast de Galaxy Z Fold 3 gaan we waarschijnlijk dit jaar nog meer vouwbare smartphones zien. Zo verwachten we dat LG wel weer eens met opvallende behuizingen kan komen, zoals we zagen bij de LG Wing. We hebben ook al verschillende verhalen gehoord over telefoons met een oprolbaar scherm. We achten het niet onmogelijk dat we het eerste model dit jaar gaan zien, omdat er een soort van race gaande is welk merk dit het eerst kan uitrollen.

Standaard met of zonder oplader

Apple koos er met de release van de iPhone 12 voor om nieuwe de nieuwe smartphones niet meer te leveren met een oplader, en naar verwachting volgt Samsung met de Galaxy S21-serie. Andere merken laten hun klanten kiezen uit een pakket zonder oplader en een pakket met oplader. Een interessante ontwikkeling. Zeker omdat niet iedereen een oplader heeft die de nieuwste hoge snelheden aankan voor het opladen van je toestel. Moeten we dan bij zo’n dure smartphone nog dieper in de buidel tasten om snelladen te kunnen gebruiken, of prijst de fabrikant het toestel al wat voordeliger? 

iphone charger

Meer updates voor android toestellen

Het blijft natuurlijk belachelijk dat je een toestel van een paar honderd euro koopt en daar slechts één Android-update voor terugkrijgt, dus daar is voor de meeste fabrikanten werk aan de winkel. Samsung heeft het in ieder geval beter begrepen. Zij geven de S-serie drie jaar lang Android-updates. Het zou fabrikanten sieren als ze allemaal meer duidelijkheid verschaffen over wat we van hun qua updates kunnen verwachten.

Snel laden wordt steeds belangrijker

In 2021 zal het snel opladen van een smartphone nog belangrijker worden. In 2020 zagen we al de Oppo Find X2-serie en de Xiaomi Mi 10 Ultra met 65W bekabeld snelladen. Er gaan zelfs berichten over 100W snelladen bij Xiaomi. Dit scheelt een hoop tijd. We zien bij Motorola inmiddels toestellen met 30W snelladen, net als bij OnePlus.

Samsung zal bij de Galaxy S21-serie nog vasthouden aan 25W. Dat is al krachtiger dan de 18W oplader bij de S20-serie, maar we hopen hier zeker dit jaar verbetering in te gaan zien. Ditzelfde geldt voor het draadloos opladen van smartphones, dat ook nog in de kinderschoenen staat.

5G

5G vs 4G

4G is nog lang niet uitgestorven, maar we zullen in 2021 wel nog meer te maken krijgen met 5G. Het is nog relatief nieuw: pas begin 2022 begint de veiling van de snelle 5G-frequenties. Nu is er weliswaar sneller internet, maar erg veel voordelen hebben wij daar niet van. We zien wel dat vanaf de tweede helft van 2020 steeds meer fabrikanten met goedkopere 5G-toestellen kwamen, en dan vooral in het middensegment. Dat zal dit jaar ook verder gaan. Onder andere de nieuwe Xiaomi Redmi Note 9-serie zal naar verluidt beschikken over 5G, en ook naar de Benelux komen. 

Huawei en Honor

De situatie rondom Huawei blijft zorgelijk. Voorlopig zijn de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf nog altijd van kracht, en is het onbekend hoe dit in de toekomst zal gaan lopen. Zullen de sancties verlicht worden? Dat is helaas nog onbekend en de situatie duurt nu al bijna twee jaar. Huawei zet volop in op de eigen AppGallery, maar kan zich nog altijd niet meten met de Google Play Store. De ambitie is er zeker bij Huawei, maar er is nog een lange weg te gaan. En het is te hopen dat de VS een keer de regels herziet en bijvoorbeeld Google gewoon met Huawei laat samenwerken.

huawei honor

Iets rooskleuriger ziet het eruit voor Honor, dat in 2020 werd overgenomen door een Chinees Consortium. Hierdoor kan het weer zakendoen met verschillende Amerikaanse bedrijven, waaronder dus Google. Zodra de hele overname is afgerond, wil het merk gelijk met aankondigingen komen. We zijn benieuwd!

Previous «
Next »