Is meer RAM geheugen automatisch beter?

  • Paul
  • 5 Years ago
  • Comments Off
RAM geheugen smartphone

Tegenwoordig worden er telefoons met steeds meer RAM geheugen vervaardigd. Recent is er een model met 10GB aangekondigd, meer dan een standaard laptop! Maar wat is RAM geheugen nou precies, en heeft het ook werkelijk nut om superveel ervan te hebben in je telefoon? 

Wat is RAM geheugen?

RAM geheugen (een afkorting die staat voor “Random Access Memory”) is het werkgeheugen van een apparaat. Een telefoon bevat 2 soorten geheugen: het interne geheugen en RAM. De eerste is waar alle gegevens, het besturingssysteem en al je media op staan. Dit type is trager maar goedkoper en heeft veel opslagcapaciteit (denk aan 64, 128, 256 of zelfs 512GB). Het enige nadeel van dit type geheugen is dat het trager is dan RAM en niet direct reageert. RAM, aan de andere kant, is veel sneller en data die erop staat is direct toegankelijk. Natuurlijk is dit type geheugen duurder en bevatten telefoons minder hiervan dan van intern geheugen. 

Hoeveel RAM hebben telefoons normaal?

Telefoons bevatten tegenwoordig tussen de 2 en 8 GB RAM, maar dat wordt steeds meer. Het lijkt alsof er een “RAM-race” aan de gang is. In 2013 was 1 tot 2GB RAM normaal, en een 3GB RAM geheugen smartphone ongeveer ’t meeste wat je kon vinden. Dit wordt langzaamaan steeds meer en er lijkt geen einde te komen aan de groei. 

Heeft veel RAM geheugen werkelijk voordeel?

Zodra een telefoon opstart wordt de data van het besturingssysteem geladen in het RAM geheugen. Dit opstarten neemt wat tijd, omdat de data eerst van het interne geheugen moet worden gelezen. Zodra het apparaat al is opgestart blijft deze data in het RAM geheugen. Als je een app voor het eerst na het opstarten van de telefoon opent zal het iets langer duren dan als je het al eerder geopend hebt. Dit komt omdat het de eerste keer van het interne geheugen moet worden gelezen en de daaropvolgende keren direct uit het RAM geheugen. RAM geheugen heeft dus wel nut, maar hoeveel is genoeg, en waar is de grens? Is een hoge RAM geheugen smartphone beter dan een gemiddelde? 

Een telefoon met veel RAM voelt sneller aan

Als een app uit het RAM geheugen wordt gelezen opent het direct, reageert het direct, en voelt het gewoon heel snel en soepel. Het kan echter gebeuren dat RAM geheugen vol raakt en zodra dit vol is worden apps weer eruit gehaald en moet je langer wachten, de volgende keer dat je ze opent. De oplossing hiervoor is gewoon meer RAM hebben, óf betere optimalisatie. Een Iphone is bijvoorbeeld beter geoptimaliseerd om met minder RAM te werken dan een Android smartphone. Een Iphone met 4GB RAM voelt ongeveer even snel als een android met 6GB. Maar een telefoon met 10GB RAM, daar kan gewoon niks tegenop ongeacht de optimalisatie.

Previous «
Next »