Kies de beste dedicated server voor jouw website

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
dedicated server

Vaak begint een website met met een shared webhosting en groeit daarna door naar een Virtual Private Server (VPS). Ook al is laatstgenoemde  tegenwoordig een stuk minder storingsgevoelig dan vroeger, kan ook deze niet aan je eisen voldoen waardoor je op zoek moet naar een dedicated server. Dit kan zijn omdat je resources nodig hebt, die weer worden gegeven in specificaties, bijvoorbeeld aan de hand van RAM-geheugen, SSD en internetsnelheid. Het grote voordeel van zo’n dedicated server zoals bijvoorbeeld bij Ikoula, is dat deze server specifiek aan één klant toebehoort. 

Een managed dedicated server

Een dedicated server wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt.. Als je weinig verstand heeft van dedicated servers, kun je kiezen worden voor een managed server. In dat geval doet de hostingprovider al het werk voor jou. Nadeel van managed dedicated servers is wel dat deze vaak duurder zijn om te huren.

Neem verschillende factoren mee bij het kiezen

Je moet verschillende factoren meenemen bij het kiezen van de juiste server. Denk daarbij aan de snelheid en verdeling van processoren, beschikbaar RAM-geheugen, het kiezen van meer opslag aan de hand van een harde schijf, of minder opslag maar een hogere snelheid aan de hand van een SSD-schijf. Kijk daarnaast ook naar de internetsnelheid van de eigen server. Soms heb je aan een synchrone verbinding van 100 Mbps meer dan genoeg. 

Server volledig samenstellen

Hoewel een dedicated server managed of unmanaged afgenomen kan worden, moet de server vaak wel volledig door de klant worden samengesteld. Daarbij wordt gekeken naar het type processor en het aantal cores. Verkijk je daarbij niet op de snelheden. Een hexa-core i7 met 1.8 GHz per core is nog altijd sneller dan een quadcore i5-processor met 2,2 GHz. Daarom is het belangrijk je goed te verdiepen in wat de processorsnelheid doet. Een grotere processor is vooral handig bij dedicated servers die veel berekeningen moeten doen zoals bij zware websites.

Ram geheugen ook belangrijk

Ook het RAM-geheugen speelt een rol, want bij zwaardere berekeningen wordt er meer gevraagd van het geheugen en de processor samen. De meeste mensen kiezen voor een dedicated server wanneer er meer RAM-geheugen nodig is dan de VPS kan bieden. Veruit de meeste VPS-servers hebben een maximum van 8 tot 16GB RAM-geheugen, terwijl de meeste moderne dedicated servers tot wel 64GB GB RAM ondersteunen.

RAM is vooral belangrijk in toepassingen waarbij men gaat virtualiseren, bijvoorbeeld met Proxmox, VMWare ESXi of Citrix XenServer. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende RAM-geheugen kiest, dit hoeft niet de grootste te zijn.

De opslagruimte

Kijk daarnaast ook naar de opslagruimte. Let op dat een SSD-schijf vaak minder opslagruimte biedt, het kan de gegevens echter wel sneller laden. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld kiest voor een dedicated gaming server. Kies je liever voor meer opslag, omdat je de dedicated server als mediaserver of als backup wilt gebruiken, dan kun je gebruikmaken van harde schijven. Doorgaans zijn SSD-schijven iets betrouwbaarder. Daarnaast is de keuze voor SSD of HDD belangrijk wanneer men de keuze moet maken tussen meer opslag of meer snelheid. Een SSD dedicated server kan sneller websites uitserveren dat een dedicated server met een harde schijf. De keuze is dus afhankelijk van het gewenste doel.

De internetsnelheid is belangrijk

De internetsnelheid is ook een erg belangrijke factor in de keuze voor de juiste dedicated server. Deze snelheid kan liggen tussen de 100 Mbps en 1Gbps. In veel gevallen is het niet nodig de snelste verbinding te kiezen. Wanneer je een goedlopende website of andere dienst hebt, die veel data tegelijkertijd verbruikt, kan een hogere snelheid wenselijk zijn. Houd er rekening mee dat internetverbindingen in datacenters vaak veel stabieler zijn dan consumenten verbindingen thuis. Welke snelheid wenselijk is, is afhankelijk van het doel dat de dedicated server gaat dienen.

Previous «
Next »