Kun je zelf een smartphone repareren?

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
zelf een smartphone repareren

Reparaties aan een smartphone zijn vaak een prijzige aangelegenheid. Maar kun je ook zelf je reparaties doen om geld uit te sparen? We bespreken een aantal reparaties die je zelf zou kunnen uitvoeren aan een smartphone. Uiteraard heb je daar in sommige gevallen een nieuw onderdeel voor nodig. Deze kun je bestellen op Mobilesupplies.nl.

Krassen in het scherm

Iedereen laat zijn telefoon wel eens vallen. Met een goed hoesje is schade in een deel van de gevallen wel te voorkomen, maar de kans bestaat altijd dat er krassen ontstaan op je toestel. Het is immers vaak zo dat het oppervlak waarop de telefoon vast niet volledig glad is. Zandkorrels kunnen al voor schade zorgen. Geloof het of niet, krassen op het scherm van je telefoon zijn te verminderen of zelfs op te lossen met behulp van gel-loze tandpasta. Wellicht ken je de truc al van cd’s waar krassen op zitten. Je smeert met een wattenstaafje de tandpasta in de kras en maakt vervolgens ronddraaiende bewegingen met het wattenstaafje, tot de kras weg lijkt te zijn. Daarna maak je het scherm van de telefoon schoon met een brillendoekje.

Barsten in het scherm

Een barst in het scherm van je smartphone krijg je uiteraard niet weg met tandpasta. Je moet een nieuw scherm vinden dat uiteraard gemaakt is voor exact jouw model. Gelukkig zijn bijvoorbeeld Samsung accessoires en onderdelen gewoon online te bestellen. Zoek op YouTube een instructievideo voor het vervangen van een telefoonscherm, het liefst specifiek voor jouw type toestel. Kijk ook goed naar welk gereedschap nodig is, want dit zal je uiteraard in huis moeten halen.

Natte telefoon

Niet alle smartphones zijn waterbestendig, maar dat weerhoudt niemand ervan om zijn of haar telefoon per ongeluk in het water te laten vallen of nat te laten worden tijdens een fikse regenbui. Je moet je telefoon zeker niet proberen te drogen met warmte. Leg hem dus niet in de zon of op een kachel, en gebruik ook geen föhn. Verwijder, als mogelijk, de batterij uit het toestel en leg de telefoon dan een paar dagen in een kommetje rijst. De rijst neemt het vocht op.

een smartphone repareren

Stof en vuil

Stof of vuil kan de speakers en microfoontjes van je smartphone verstoppen, waardoor ze niet meer goed geluid kunnen doorgeven. Met een stofzuiger of kruimeldief kun je proberen het stof of vuil eruit te zuigen. Het lost misschien niet altijd het probleem op, maar het is het proberen waard. Zit er stof in de USB-poort van je telefoon, waardoor hij niet meer goed contact maakt met de oplader? Probeer dan voorzichtig met een naaldje het stof eruit te plukken, zonder iets te beschadigen.

Extreme valschade

Een smartphone die extreme valschade heeft opgelopen, is doorgaans niet meer te repareren. Vaak zijn er dan veel onderdelen kapot. Er zit dan niets anders op dan je verlies te nemen en een nieuwe telefoon te kopen. Valschade valt immers ook niet onder de fabrieksgarantie.

Garantie

Nu we het toch over garantie hebben: wanneer je zelf reparaties gaat uitvoeren aan je smartphone, bestaat de kans dat eventuele garantie vervalt. Heb je nog garantie op je telefoon, laat hem dan bij voorkeur door de fabrikant zelf of een erkende reparateur maken.

Previous «
Next »