• Homepage
  • >
  • Mobile
  • >
  • Onze ervaringen met de iPhone 12 nu deze al even op de markt is

Onze ervaringen met de iPhone 12 nu deze al even op de markt is

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
ervaringen-met-de-iPhone-12

Afgelopen oktober was het dan eindelijk zo ver; na verschillende aankondigingen en uitgestelde release data kwam de iPhone 12 uit. Natuurlijk, zoals bij elke release van iPhones, zat de hele wereld met ingehouden adem te wachten. En waar bij sommige releases de anticipatie misschien groter was dan de uiteindelijke telefoon, werden we nu getrakteerd op een iPhone die ook echt wat nieuwe features bracht. Met een verbeterde display, een vernieuwde camera en een opgefrist design is de iPhone 12 een veel betere standaard-iPhone dan destijds bij de voorgangers het geval was. Nu we het nieuwe toestel van Apple een paar maanden in gebruik hebben, leek het ons de tijd voor een review. 

Voor het eerst sinds lange tijd weer echte uiterlijke aanpassingen

Zoals gezegd, heeft Apple het design bij de iPhone 12 echt aangepast. Bij elke generatie iPhone spreekt Apple wel van een nieuw design, maar het gaat dan meestal om een paar kleinere verschillen die vaak niet direct opvallen. Dit jaar is de verandering dankzij de vlakke zijkanten een stuk groter. Apple heeft daarbij goed gekeken naar het ontwerp van de laatste iPad Pro, die ook al een vlakke aluminium behuizing had. Geen afgeronde randen meer, maar een rechthoekig toestel met een nieuwe uitstraling.

Echt een nieuw toestel

In vergelijking met de voorgaande iPhones vinden we het strakke een stuk mooier, maar dat kan ook komen door de vernieuwing. De afgeronde behuizing begon na zes jaar wel wat saai te worden en inmiddels hebben we al veel variaties gezien. De iPhone 12 voelt echter ook een stuk nieuwer aan, omdat je veel meer het idee hebt dat het een gloednieuw toestel betreft.

Minder groot dan voorganger

De iPhone 12 is een stuk minder groot dan de voorganger. Vooral de iPhone XR en de iPhone 11 waren net een slag te groot, zeker voor een standaard model. De iPhone 12 bewijst dat de toestellen forser waren dan eigenlijk nodig is. Dat kwam door het gebruik van de bredere schermranden en de afgeronde behuizing. De iPhone 12 is niet alleen een stukje compacter, maar ook eleganter en simpelweg mooier. Mocht je deze iPhone 12 toch nog te groot vinden, dan is er ook nog de iPhone 12 mini.

Vernieuwing vooral in het scherm

De grootste verandering ten opzichte van de vorige iPhone is toch wel het scherm. Dit is namelijk eindelijk een OLED-display. Dat is een wereld van verschil met het LCD-scherm van de iPhone 11. Hoewel ook dat scherm behoorlijk goed was, maakt OLED wel een groot verschil. OLED-displays bieden namelijk diepere zwarttinten en veel fellere kleuren. Apple heeft ervoor gezorgd dat het nooit overweldigend wordt, maar juist een stuk prettiger voor je ogen. 

Bij de Pro versie is de helderheid nog hoger

Apple gebruikt bijna hetzelfde Super Retina XDR-display als in de iPhone 12 Pro. Het enige verschil met de pro-versie is dat daar de standaard maximale helderheid hoger is, namelijk 800 nits versus 625 nits. In de praktijk merken we daar eigenlijk niet veel van. De iPhone 12 is helder genoeg om in de meeste situaties goed te kunnen aflezen. 

Nog snellere chip

Zoals gewoonlijk vinden we ook in de standaard modellen de snelste chip. De A14-chip is de eerste 5-nanometer chip. Was dat nodig? Nee,niet per se. De A13-chip van de vorige generatie was ook razendsnel en in het dagelijks gebruik merken we dan ook niet zo heel veel van de snellere prestaties De A14-chip brengt echter ook een aantal nieuwe functies met zich mee, zoals filmen in Dolby Vision HDR. Ook in combinatie met de nieuwe generatie Neural Engine voor machine learning levert dit bijvoorbeeld mooiere foto’s op met Smart HDR 3. Ook GPU is verder verbeterd, wat zorgt voor betere grafische prestaties in bijvoorbeeld games.

Previous «
Next »