PC upgraden of een nieuwe aanschaffen ?

  • Paul
  • 8 Years ago
  • Comments Off

Mijn pc heeft een oppepper nodig!

Veel mensen staan er niet bij stil, maar door de verschrikkelijk snelle ontwikkelingen in de computerwereld is de nieuwste computer, die je kunt aanschaffen, eigenlijk al weer een verouderd model.

PC upgraden of een nieuwe aanschaffen

Er komt een moment dat je ‘oude’ computer niet meer voldoet en dat je over de volgende stap na moet gaan denken: koop ik gelijk een hele nieuwe computer, of stap ik in het avontuur van het upgraden van je pc? Gebruik en budget zijn hierbij de overwegingen.

Het gemakkelijkste

Verreweg de eenvoudigste manier om computergewijs beter voor de dag te komen, is een gerichte aanschaf van een nieuwe pc. Waar je dan vooral op moet letten, en dat kun je het beste doen in overleg met de verkoper, is waarvoor je van plan bent het te gebruiken, en de beste prijs-prestatieverhouding.
Je krijgt een model, waar volledige garantie op staat en die weer een behoorlijk tijd mee kan gaan. Het enige dat jou staat te doen is het installeren van je software en het overzetten van al je bestanden.

De uitdaging

Je kunt ook onderdelen gaan vervangen, en zorgen dat daardoor jouw pc weer gaat voldoen aan de eisen die je eraan stelt. Je kunt dit laten doen, maar als uitdaging en uitstekende manier je computer van binnen te leren kennen, kun je ook zelf aan de slag.
Dit upgraden van je pc kan geleidelijk, onderdeel voor onderdeel, of in één keer, afhankelijk van je budget.

Te vervangen onderdelen

• De harde schijf: vaak heb je te weinig ruimte om al je gegevens en programma’s kwijt te kunnen, en biedt de aanschaf van een grotere, maar vooral ook snellere harde schijf( SSD ) de oplossing.
• Het werkgeheugen: dit RAM-geheugen zorgt voor een soepel verlopen van de processen op je computer. Een module bijplaatsen en dit geheugen verdubbelen is één van de meest eenvoudige karweitjes bij een upgrade.
• De processor: dit onderdeel vertegenwoordigt de rekenkracht, maar de plaatsing van een beter model vraagt onder andere om een correct moederbord.
• Moederbord: deze printplaat verzorgt alle verbindingen binnen een pc, waarbij elk moederbord vraagt om een specifiek soort processor. Ook de grootte van het bord is van belang.
• Geluids- en videokaart: hoewel deze vaak al geïntegreerd zijn in het moederbord, kun je de kwaliteit van geluid en beeld verbeteren door de plaatsing van afzonderlijke kaarten

Met het pc upgraden van deze vijf onderdelen ben je al een heel eind, maar er moet wel voldoende energie en koeling aanwezig zijn om te zorgen dat het ook veilig functioneert. En dus zul je ook stil moeten staan bij de mogelijke aanschaf van een nieuwe voeding en ventilatoren.
Als je tenslotte ook nog de systeemkast vervangt, heb je eigenlijk zelf een gehele nieuwe computer in elkaar gezet.

Previous «
Next »