Tips bij het aanleggen van een optimaal thuisnetwerk

  • Paul
  • 4 Years ago
  • Comments Off
thuis netwerk

Een eigen thuisnetwerk aanleggen om in de hele woning goed te kunnen internetten, is eenvoudiger dan veel mensen denken. Natuurlijk moet je een beetje handig zijn met kabels, aansluitingen en enige technische kennis hebben. Maar met enige hulp, de juiste materialen – zoals kabels van een goed merk en passende aansluitingen – kan eigenlijk iedereen wel een thuisnetwerk aanleggen. Gebruik onderstaand stappenplan en leg zelf een betrouwbaar, veilig en netjes ogend internetwerk aan!

Standaardopstelling & benodigdheden voor een thuisnetwerk

Voor het aanleggen van een thuisnetwerk heb je natuurlijk de juiste apparaten en materialen nodig. Denk aan een breedbandmodem, een router (die soms geïntegreerd is in het modem), kabels om de apparatuur via de LAN-poorten) te bedraden of die de basis vormen van het draadloze netwerk. Zorg ervoor dat als je gebruikmaakt van een wifi-netwerk, deze voldoende veilig is. Wifi-netwerken kunnen op twee manieren beveiligd zijn. Ten eerste door een zogeheten WPS-knop die op de router/modem te vinden is en door een goed en sterk wifi-password te gebruiken. Zorg dat je het wachtwoord voor het draadloze netwerk goed onthoudt, want deze kun je nodig hebben als je iets aan het netwerk wilt veranderen, zoals de installatie van een wifi-repeater om oog op zolder gebruikt te kunnen maken van een draadloze internetverbinding. Mocht je het wachtwoord onverhoopt kwijt zijn, dan kun je om deze te achterhalen of opnieuw in te stellen gebruik maken van WirelessKey tools. 

Overal bedrading of wifi?

Het is een feit dat bedraad internet in huis altijd de beste optie is. Bedrade netwerken zijn stabieler en werken altijd. Voordelen van wifi zijn de grote mobiliteit die je hebt en het feit dat je niet afhankelijk bent van kabels om op internet te kunnen. Wil je echt optimaal internet, dan is een combinatie van beide systemen aan te raden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op de bovenverdieping én wifi én bedrading voor internet geïnstalleerd hebt!

Zorg voor voldoende poorten

Modems en routers hebben doorgaans niet meer dan vier LAN-poorten. Wil je meer kabels kunnen aansluiten op een bedraad netwerk, dan is dit meestal onvoldoende. Schaf daarom een switch aan, om meer kabels aan het bedrade netwerk te kunnen verbinden. De switch moet natuurlijk wel snel genoeg zijn, dus ga voor een model met een snelheid van minimaal 1000 Mbit/s. Met een switch kun je het aantal LAN-poorten met wel vijf tot acht extra poorten uitbreiden, zodat je meerdere kabels kunt gebruiken voor een vast netwerk.

Geen goede wifi? Haal deze trucjes uit

Wanneer je ontevreden bent over het bereik van wifi in de woonkamer, kun je ervoor kiezen om het wifi-toegangspunt te verplaatsen. Meestal werkt deze het beste op een plek die midden in de woning ligt. Wanneer dit onvoldoende soelaas biedt, kun je gebruikmaken van een wifi repeater om het signaal naar eigen wens te versterken. Naast een repeater kun je ook gebruikmaken van een zogenoemde USB-dongel. Dit is een soort antenne, waarmee je het wifi bereik kunt verlengen richting bijvoorbeeld de keuken of de hal.

Previous «
Next »