Ubuntu, de ideale Linuxdistributie voor je pc of laptop

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
ubuntu

Waar het vroeger heel normaal was dat je qua besturingssysteem Windows of Apple gebruikte, ontdekken nu meer en meer mensen de voordelen van Linux. Tegenwoordig is het namelijk erg makkelijk om Linux te gebruiken, bijvoorbeeld via Ubuntu. Dit is een  Linuxdistributie die je in staat stelt om ook het wat specifiekere Ubuntu Server te gebruiken. Hieronder lees je hoe het werkt.

Alle software die door Linux wordt ontwikkeld werkt op Ubuntu

Ubuntu is een handige Linuxdistributie die gebruiksvriendelijk is en waar zo ongeveer alle software die voor Linux wordt ontwikkeld op gebruikt kan worden. Veel fabrikanten van hardware die Linux ondersteunen, testen er hun toestellen op. Sommige computerfabrikanten leveren zelfs Ubuntu voorgeïnstalleerd op enkele van hun modellen, zoals Dell en HP.

Er zijn verschillende versies van Ubuntu

Er bestaan meerdere versies van Ubuntu. Zo heb je bijvoorbeeld een versie voor desktopgebruikers, maar ook Ubuntu Server, speciaal gemaakt voor online doeleinden.  Dit doet je wellicht denken aan Windows en Windows Server. Bij beide kan je daarnaast nog kiezen om te gaan voor een normale installatie of Ubuntu LTS. Dit laatste staat voor ‘long-term support’; je krijgt bij deze versie dan ook vijf jaar beveiligings- en onderhoudsupdates. Zo hoef je niet al te snel te upgraden naar een nieuwere versie. Voor bedrijven, waar een upgrade altijd spannend is en veel werk met zich meebrengt, is de LTS-versie dus ideaal. Het nadeel is echter dat je er minder snel nieuwe functionaliteiten bij krijgt. 

Zorg dat je bij de normale Ubuntu-versie op tijd upgradet

Thuisgebruikers kunnen prima kiezen voor de normale Ubuntu-versie, deze krijgt negen maanden beveiligings- en onderhoudsupdates. Aangezien er elke zes maanden een nieuwe versie verschijnt, betekent dit wel dat je na het uitkomen van een nieuwe versie maar drie maanden de tijd hebt om te upgraden. Als je niet op tijd upgradet, is je Ubuntu-installatie mogelijk kwetsbaar voor beveiligingslekken. 

Hoe moet je Ubuntu installeren?

Wil je niet regelmatig upgraden en heb je er geen probleem mee om oudere software te draaien? Kies dan voor de LTS-versie, dat is namelijk ook de versie die je op computers met Ubuntu vindt. Je kunt Ubuntu makkelijk downloaden als je het nog niet op je computer hebt staan. Sla daarbij het ISO-bestand op en schrijf het naar een USB-stick of dvd. De installatie van Ubuntu duurt niet lang en staat duidelijk uitgelegd op de website. 

Let goed op tijdens de installatie

Als je gaat installeren, kies dan voor een zogenaamde ‘Normale installatie’, zodat er meteen allerlei standaardsoftware geïnstalleerd wordt. Kies er ook voor om al tijdens de installatie de laatste updates te downloaden en om third-party software voor extra hardware-ondersteuning en mediaformaten te installeren. Kies als laatste het type installatie: dual boot naast Windows of de hele schijf gebruiken voor Ubuntu. Kies alleen voor iets anders als je je installatie op een andere manier wilt uitvoeren en je bekend bent met partitioningschema’s. 

Het koppelen van je online accounts met Ubuntu

Daarna kun je Ubuntu opstarten en naar jouw wensen instellen. Als eerste krijg je de vraag of je je online accounts wilt koppelen. Als je dat niet wilt, klik dan op ‘Overslaan.’ Standaard stelt Ubuntu voor om onder andere de accounts van Google (voor Gmail, Google Agenda, enzovoort), Nextcloud (als je Nextcloud geïnstalleerd hebt) en Microsoft (voor e-mail en OneDrive) te koppelen. Als je bij deze diensten accounts hebt en een gestroomlijnde integratie met Ubuntu wilt, voeg hier dan je accountgegevens toe. In de vervolgstappen kies je of je anonieme systeeminformatie naar Canonical wilt versturen, of je locatiediensten wilt inschakelen en of je al software wilt installeren. Daarna kun je Ubuntu gaan gebruiken.

Previous «
Next »