• Homepage
  • >
  • ICT
  • >
  • Hoe zorg je voor een goede wifi ontvangst in huis?

Hoe zorg je voor een goede wifi ontvangst in huis?

  • Paul
  • 3 Years ago
  • Comments Off
wifi

Veel mensen hebben last van een slechte wifi ontvangst in huis. Dit resulteert in het feit dat je ondanks wifi nog steeds niet overal in huis hier gebruik van kunt maken, en dus bent aangewezen op bepaalde plekken in huis waar de ontvangst wel goed is. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van wifi en gelukkig kun je met relatief simpele middelen deze ontvangst een stuk beter maken. Als je wil weten hoe je je wifi signaal kunt versterken, moet je een ouder artikel van ons lezen. Hieronder geven we je tips om een betere wifi ontvangst te krijgen.

router

Zorg dat de router goed zijn signaal kan uitzenden

Mensen stoppen de router vaak weg, bijvoorbeeld in de gangkast of achter dikke gordijnen. Dit is direct de belangrijkste reden waarom een wifi signaal slecht kan zijn, omdat het apparaat dan zijn signaal niet goed kan uitzenden. Hierdoor zal de reikwijdte van het signaal sterk worden beperkt, alsmede het wifi signaal. De manier waarop wifi signaal zich verspreidt, is te vergelijken met het gooien van een steen in het water. Dichtbij de plek waar de steen het water raakt zal het water een sterk golvende cirkel vormen. Maar hoe verder weg van deze plek cirkels gevormd worden, hoe minder sterk de golving in het water zal zijn. Dus hoe verder van de router het wifi signaal zich bevindt hoe zwakker het is en hoe meer het signaal door obstakels gehinderd zal worden. Dus kun je zeggen dat hoe beter we ervoor zorgen dat het wifi signaal zich vrij kan verspreiden, hoe groter het gebied zal zijn waarbinnen gebruik gemaakt kan worden van wifi.

Zorg dat de router centraal staat

De beste plek voor een apparaat dat wifi in uw huis verzorgt is dan ook: midden in de kamer en zo hoog mogelijk. Uiteraard zullen maar weinig mensen de router zo erg in het zicht willen plaatsen te plaatsen. Een alternatief is meestal een plek op een hoge kast, waarbij u er voor zorgt dat het wifi apparaat zover mogelijk van de muur is geplaatst, zodat er ruimte ontstaat om het wifi signaal zo vrij mogelijk te verzenden.

Zorg er daarnaast tevens voor dat er minimaal een halve meter ruimte zit tussen het wifi apparaat en ieder apparaat dat draadloos zijn werk doet, zoals: babyfoons, alarmsystemen, weerstations en telefoons. Want deze kunnen de sterkte van het wifi signaal behoorlijk beïnvloeden. Ook magnetrons en koelkasten zijn niet de beste vriend van je wifi apparaat, evenals radiatoren en andere grote metalen objecten.

goede wifi ontvangst

Wifi signaal versterken

Zodra het apparaat dat verbinding via wifi mogelijk moet maken zo optimaal mogelijk geplaatst is, kunt u de wifi ontvangst verder versterken door de wifi apparatuur zo goed mogelijk in te stellen. Hoe je verbinding kunt maken met een wifi apparaat om deze naar eigen voorkeur in te stellen vind je in de handleiding die bij het apparaat wordt geleverd.

Wifi Standaard en kanaal aanpassen

Zeker wanneer je in een flatgebouw woont, dan heb je te maken met een hoge concentratie aan draadloze netwerken. Wanneer deze draadloze netwerken allemaal hun signaal op hetzelfde kanaal uitzenden, dan komt dat de sterkte van dat signaal niet ten goede. Als jouw wifi apparatuur de 2,4GHz band gebruikt dan kun je verschillende kanalen uitproberen voor het sterkste signaal. De kanalen 1, 6 en 11 hebben daarbij de voorkeur. Want dit zijn de kanalen die geen andere kanalen overlappen. Via deze kanalen krijg je in theorie dan ook het beste wifi signaal.

Probeer de nieuwste wifi standaard te gebruiken

Tevens moet je altijd proberen om de nieuwste wifi-standaard te gebruiken. Maar die moet dan wel door alle apparaten waarmee je verbinding wil maken ondersteund worden. Het kan de moeite lonen om dit goed uit te zoeken, want de wifi standaard 802.11g zorgt bijvoorbeeld voor een verbinding die maar liefst 5 keer zo snel is als de wifi standaard 802.11b. En de wifi standaard 802.11n is op zijn beurt weer twee keer zo snel als 802.11g. Apparaten die de wifi standaard 802.11ac ondersteunen kunnen tevens gebruik maken van de 5GHz band. De 5GHz band staat bekend om het minder gevoelig zijn voor storingen, maar de reikwijdte van het signaal is wel stukken minder. 

wifi 5G

Vervang oude apparaten geregeld

De ontwikkeling staat ook op het gebied van wifi niet stil. Dat betekent dat ook wifi-apparaten verouderen en met enige regelmaat vervangen moeten worden. Bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe wifi standaard niet ondersteunen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe laptop koopt, dan ondersteunt deze zonder meer de nieuwste wifi standaard. Wat betekent dat je in theorie een hele snelle verbinding via wifi zou kunnen hebben. Als je oude wifiapparatuur die nieuwste wifi standaard niet ondersteunt, dan zal de verbinding echter niet snel zijn. Denk daaraan als je een nieuwe laptop, smartphone of tablet koopt. En vraag je internetaanbieder gerust om een nieuwe router wanneer deze ouder is dan 5 à 6 jaar.

Previous «
Next »